Jonge meiden vertellen we een simpel verhaal:

Vanaf dat je een jaar of twaalf bent, word je ongesteld. En een beetje pijn? Tja. Dat hoort erbij. Ook als je je kinderen op de wereld hebt gezet,
word je trouwens gewoon weer ongesteld tot je een jaar of 50 bent. Dan ben je er wel vanaf.

Maar het is gewoon nooit zo simpel. De verborgen, verzwegen, verhulde verhalen van onze menstruaties, vagina’s en baarmoeders -onze baarmoederverhalen- zijn zoveel diepgaander en omvatten zoveel meer.

Want onze baarmoederverhalen zijn de échte verhalen. Van liefde en van haat. Van genieten en van pijn. Soms zo heftig dat die een naam blijkt te hebben; endometriose. Onze verhalen van oh-zo-graag een baby willen. En er alles voor doen om er een te krijgen. Maar ook verhalen van nooit-van-zijn-lang-zal-ze-leven kinderen willen.
Van de magie van een bevalling. Die voor hetzelfde geld op een nachtmerrie uitloopt. En van de doodse stilte na een miskraam.
Het zijn verhalen van menstruaties waarop je de klok gelijk kunt zetten. Of komen en gaan wanneer het ze uitkomt. Van die übergênante eerste keer en van die allerlaatste menstruatie die een jaar later alwéér de laatste niet blijkt te zijn.
Prachtige verhalen. Afschuwelijke verhalen. Soms alledaags, soms onvoorstelbaar. Soms bitter, soms honingzoet.

Maar al de verhalen zoals ónze baarmoeder ze beleeft, zijn belangrijk om te vertellen én naar te luisteren. Daarom moeten we onze #baarmoederverhalen delen.

Daantje Bons over taboes bespreekbaar maken met kunst

<p>Kunst creëren over seksualiteit, genderidentiteit en vrouwelijkheid. Met haar kunst en zelfportretten maakt Daantje Bons (35) deze en meer taboes bespreekbaar. “Ik speel altijd met suggesties. Het is nooit maar één waarheid, het ligt er veel meer aan hoe je er als kijker zelf naar kijkt”.</p>

Nanoah Struik over menstrueren, maar geen vrouw zijn

<p>Ongesteld worden, maar geen vrouw zijn. Voor sommige mensen klinkt dat misschien een beetje vreemd, maar voor Nanoah Struik (21) is het de normaalste zaak van de wereld.</p>

Anita Willemars over de overgang en ouder worden

<p>Ongesteld worden, maar geen vrouw zijn. Voor sommige mensen klinkt dat misschien een beetje vreemd, maar voor Nanoah Struik (21) is het de normaalste zaak van de wereld.</p>

Bete van Meeuwen over vaginisme, wanneer seks niet lukt

Pijn, nog meer pijn, en nog een beetje extra pijn tijdens de seks. Bete van Meeuwen (27) kreeg plotseling te maken met vaginisme, een aandoening waar ze eerst niet eens bekend mee was.

libresse podcast

Luister onze podcast over Baarmoederverhalen

Met ‘Baarmoederverhalen - De Podcast’ wil Libresse bijdragen aan een begripvolle wereld waarin vrouwen zich vrij voelen om open en eerlijk hun baarmoedervaringen te bespreken.

Daarom moeten we onze #baarmoederverhalen delen

Volledig assortiment producten

Bekijk het volledige assortiment producten van Libresse