Anita

“De menopauze was mijn tweede kans voor het leven”

Ouder worden en in de overgang gaan worden niet altijd gezien als hele positieve onderwerpen, maar Anita Willemars (59) bewijst dat het lang niet altijd kommer en kwel is. “Het leven van een 50-plusser is veel leuker dan ik dacht dat het zou zijn.”

Ouder worden: verwachting versus realiteit

Wie denkt aan ouder worden, denkt misschien eerder aan rimpels, pijntjes en kwaaltjes, dan aan sporten en influencer zijn. Toch herkent moderedacteur Anita Willemars zich meer in de laatste omschrijving dan de eerste. Op haar Instagram account geeft ze fashion tips voor 50-plussers, maar spreek ze ook de jongere generaties aan: “Vriendinnen van mijn dochter kijken regelmatig ook voor inspiratie.”

Zelf had Anita ook niet verwacht dat 50-plus er zo uit zou zien. Ze had gedacht dat ze kwaaltjes zou hebben, of dat ze niet meer in staat zou zijn om leuke dingen te doen. Maar niets is minder waar. “Je hebt veel meer zelfvertrouwen”, geeft ze aan. Waar ze zich in haar twintiger jaren zorgen maakten of ze wel zou bereiken wat ze wilde bereiken, heeft ze nu al heel veel gedaan en kan ze juist meer genieten. “Ik zie het veel bij 50-plussers. Het is een enorme groep die alleen maar leuke dingen doet.”

Hoewel meer dan de helft van de volwassen Nederlanders 50-plus is, ziet Anita juist dat leuke van ouder worden niet terug in de media. Dat zorgt voor een vertekend beeld. “Ik heb een periode gehad dat ik het gevoel had dat als je 50-plus bent, je er niet meer toe doet.” Daarom wil ze met haar Instagram account het plezier van ouder worden laten zien. Ook wil ze haar leeftijdsgenoten inspireren die nog steeds op zoek zijn naar modetips. “Natuurlijk wil je als je 50-plus bent nog weten wat leuk is! Als je van mode houdt, kan dat ook als je 85 bent.”

Menopauze

Niet alleen ouder worden, maar ook de menopauze ervoer Anita anders dan ze verwachtte. Ze wist niet veel over de symptomen, maar “ik hoorde wel hele enge verhalen”. Toen ze tijdens een presentatie ineens veel last kreeg van zweet, dacht ze in eerste instantie dat het om spanning ging, tot een vriendin zei dat het misschien wel door de overgang kon komen.

Anita ging vroeg in de overgang, zo rond haar 48e. Ze kreeg vooral last van die zweetaanvallen. “Dat het van mijn lichaam druipt. Dat vind ik heftig.” Ook kreeg ze minder zin in seks en humeurwisselingen. Dat is inmiddels weer bijgetrokken. “Achteraf viel het me reuze mee”, geeft ze aan. “Ik heb besloten om het te omarmen. Ik kan er toch niks aan doen. Het is wat het is.”

Naast de fysieke symptomen, heeft de overgang Anita juist een periode van reflectie opgeleverd. “Het is een soort tweede puberteit. Niet dat de menopauze of puberteit zo leuk zijn, maar je moet jezelf opnieuw uitvinden.” Omdat Anita’s lijf niet meer deed wat ze verwachtte, besefte ze het belang van goed voor zichzelf zorgen. Ze ging sporten, iets wat ze eerst niet leuk vond, maar nu fanatiek doet. Anita is onlangs zelfs nog begonnen met hardlopen en met boksen. “Mijn dochter zei laatst: ‘je hebt betere armen dan 10 jaar geleden!’”, lacht ze.

Toch gaat het Anita niet om het veranderen van haar uiterlijk. “Ik ben niet meer anti-age, ik ben pro-age. Ik wil niet jonger lijken, maar ik wil me wel goed verzorgen.” We zijn volgens haar gewend om te zien dat iemands huid strak is en jong lijkt, maar minder gewend om rimpels en hangend vel te zien.”Een vrouw van 60 heeft gewoon oudere benen dan iemand van 20, en daar is niks mee. Waarom is dat lelijk? Ons perspectief moet veranderen.”

Positiviteit

Nu ze de positieve effecten van sport heeft gemerkt, is Anita vooral van plan om door te gaan zoals ze dat nu doet. Ze kan iedereen aanraden om in beweging te blijven, maar dat hoeft niet per se met bokslessen, zegt ze. “Zorg dat het goed voelt, ga niks forceren.” Zo kan men de trap nemen in plaats van de lift, of iedere dag een half uurtje wandelen. Ook raadt Anita aan om de hersenen in beweging te houden door nieuwe dingen te blijven leren. “Doe wat je leuk vindt, maar blijf je ontwikkelen.”

Naast sport dankt Anita haar vitaliteit vooral aan haar positieve blik op het leven. Volgens haar is het belangrijk om jezelf te accepteren zoals je bent, hoe oud of jong je ook bent en hoe je er ook uitziet. “Lach naar jezelf in de spiegel, omarm jezelf en omarm het leven. Er kan altijd meer, maar jezelf goed voelen is de basis.”

Tot slot heeft Anita nog een grote modetip voor vijftigplussers: “draag kleur”. Je wordt grijzer naarmate je ouder wordt, maar een kleurige lippenstift, tas, of outfit kan een wereld van verschil maken, zegt ze. “Hoe meer je kleur je aanbrengt in je outfit, des te vrolijker en positiever je op je omgeving overkomt.”

Anita’s mode-avonturen zijn te volgen via @anitawillemars op Instagram.

Wil je meer weten luister dan hier de podcast over perimenopauze.

Lees verder