De bloedirritante opmerking ‘Ben je ongesteld ofzo?!’ laat zien dat een veel te grote groep nog steeds geen idee heeft hoe de menstruatiecyclus eruit ziet en wat dit voor een impact heeft op ons humeur. Tijd voor educatie, zodat ook jij weet waarom de vlag niet elke dag uithangt in onze hormoonhuishouding.

85% van vrouwen+ heeft wel eens een opmerking naar d’r hoofd geslingerd gekregen. Als je ook maar een beetje verstand van de menstruatiecyclus zou hebben dan zou je weten dat deze opmerking not done is 🚩. Om maar iets kleins te noemen is de menstruatiecyclus gemiddeld 28 dagen, in plaats van 24 uur bij mannen.

Wanneer we ongesteld worden, dalen onze oestrogeen levels zo drastisch dat letterlijk van het een op het andere moment alle energie uit ons lichaam getrokken wordt. Bloednormaal toch dat er dan een keer een chagrijnige of kortaffe dag tussen zit. En zeker geen uitnodiging om een irritante opmerking te maken tegen je vriendin, zus, vrouw, moeder of alle andere mensen in je omgeving met een baarmoeder.

Menstruatieklachten zijn dus niet om luchtig over te doen. 62% van de vrouwen+ geeft aan dat hun klachten ze echt in de weg zitten. 42% is wel eens naar de huisarts geweest vanwege hun ongesteldheid en 37% meldt zich ziek van school of werk. Tijd om deze cyclus beter te gaan begrijpen.

Bron: NPO3

Zij gingen je voor

Educate yourself

Wist je dat de menstruatiecyclus bestaat uit vier fases? De winter, de eerste dag waarop je ongesteld wordt, de lente, de periode na je ongesteldheid, de zomer, de week waarin je ovuleert en de herfst, de week voor je volgende menstruatie. Zoals je leest, is dat nogal wat seizoensverandering in vier weken tijd, waar het weer een jaar overdoet. En zo heeft iedere week een andere impact op je lichaam en dus zeker ook op je humeur. Je kunt ze eigenlijk ook zo zien als de seizoenen, waar je in de zomer naar buiten en eropuit wilt, zit je in de herfst liever met een dekentje en een flinke kop thee op de bank.

En eerlijk is eerlijk, ook tijdens je menstruatie kun je soms uit je slof schieten. Maar de opmerking 'Ben je ongesteld ofzo?!' is ook dan denigrerend, irritant en ongepast. Probeer het zelf eens om zo'n 13 keer per jaar gemiddeld vijf dagen lang te menstrueren en ondertussen bloednormaal te blijven presteren. Oh, en dat ook nog is 40 jaar lang. Dat komt neer op ongeveer 2.600 dagen van je leven dat je te maken hebt met ongesteldheid.

Maak samen met ons het statement

Strijd samen met ons voor meer educatie over de menstruatiecyclus en maak zo een einde aan bloedirritante opmerkingen. Lees en leer meer over de hormonale fasen, doe de Red Flag test, toon begrip en hopelijk denkt Nederland de volgende keer twee keer na voordat iemand gevraagd wordt of je ongesteld bent.

Oh, en wist je dat alle opbrengsten van de t-shirts naar de Stichting Armoedefonds gaan. Benieuwd wat ze doen? Op hun website vind je meer informatie over Stichting Armoedefonds en hoe zij lokale (hulp) organisaties ondersteunen met diverse projecten.

Doe de ‘Red Flag 🚩’ test

En kom erachter of jij een 🚩 bent.

Benieuwd naar het antwoord? Klik snel verder.

Ik weet het verschil tussen de vrouwelijke en mannelijke hormooncyclus, en weet daardoor dat de geslachten daardoor anders worden beïnvloed…

Ik ken de vier fases van de menstruatiecyclus uit m’n hoofd en weet welke moods er bij welke fase horen

Ik denk niet dat pms symptomen zo heftig kunnen zijn dat je er echt zoveel last van kan hebben?

Topcomments

Het is weer de tijd van de maand zeker
Vrouwen zijn zo gevoelig
Niet zo hysterisch doen
Vrouwen hebben geen verstand van voetbal, ga eens gauw de keuken in.
Gadver ik hoef niet te weten dat je ongesteld bent!
Ga je dan huilen ofzo?
Je hebt zeker weer hoofdpijn....
Als je veel seks hebt, wordt je vagina steeds wijder