
Darmklachten rond je menstruatie
Dit artikel is gecontroleerd door: Dr. N. van Hanegem
Is het je ooit opgevallen dat er iets anders is aan je ontlasting tijdens je menstruatie? Dan ben je niet de enige
Het is normaal om een verandering in je ontlasting op te merken als je menstrueert. Zo kan het zijn dat je verstopping (obstipatie) ervaart in de dagen voor je menstruatie en last hebt van diarree tijdens je menstruatie. Hieronder bespreken we mogelijke oorzaken en geven we je tips om er beter mee om te kunnen gaan.
Ongesteld en diarree
Voorafgaande en tijdens je menstruatie kan de consistentie van je ontlasting veranderen. Zo kun je voor je menstruatie last krijgen van obstipatie. Dit betekent dat je een verstopping hebt en minder makkelijk kunt poepen. Obstipatie gaat vaak gepaard met vervelende krampen en buikpijn. Tijdens de menstruatie moeten sommige meer poepen en krijgen enkele van hen zelfs te maken met diarree. Deze diarree wordt ook wel menstruatie diarree genoemd en houdt in dat je ontlasting een lossere of meer waterige consistentie heeft dan normaal. Het is normaal om last te hebben van diarree tijdens de menstruatie.
Oorzaak van obstipatie voorafgaande aan de menstruatie
Progesteron is het hormoon dat invloed heeft op de ontlasting rondom je menstruatie. Na de ovulatie, bouwt dit hormoon zich op totdat het op 7 dagen na de ovulatie een piek bereikt. Deze verhoging zorgt ervoor dat alles ontspant. Door deze ontspanning gaan de darmen trager werken en kun je last krijgen obstipatie in de dagen voor je menstruatie. In hoeverre je last hebt van obstipatie voor je menstruatie is ook afhankelijk van wat je eet. Wanneer je bijvoorbeeld veel vet eten tot je neemt en weinig vezels eet, zal je sneller last krijgen van obstipatie voor je menstruatie.
Oorzaak van diarree tijdens de menstruatie
Waarom gaan diarree en ongesteld zijn samen? Gedurende de menstruatie verlies je je baarmoederslijmvlies dat zich gedurende je menstruatiecyclus heeft opgebouwd. Door het loskomen van dit baarmoederslijmvlies komt het hormoon-achtige stofje prostaglandine vrij. Prostaglandines stimuleren de samentrekking van je baarmoeder spieren en dragen op deze manier bij aan de uitstoot van het baarmoederslijmvlies. Het resultaat van deze samentrekking is je maandelijkse menstruatie. Maar niet alleen je baarmoeder trekt zich vaker samen door het verhoogde prostaglandine gehalte, ook beïnvloedt het hormoon je spijsverteringskanaal. De prostaglandines zorgen er namelijk voor dat ook je darmen zich vaker samentrekken tijdens je menstruatie. Hierdoor kan het zo zijn dat je veel moet poepen als je ongesteld bent of kun je last krijgen van diarree tijdens je ongesteldheid.
Ook kunnen bepaalde gezondheidsproblemen, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), endometriose (Endometriose Stichting, z.d.) of zelfs het hebben van pijnlijke menstruaties, ervoor zorgen dat je meer kans hebt op obstipatie, vooral in de eerste dagen van je menstruatie. Naast obstipatie of diarree, kun je tijdens je menstruatie ook last hebben van een opgeblazen gevoel of in gewicht aankomen. Dit komt doordat je tijdens het pieken van je hormoonlevels meer vocht vasthoudt.
Darmklachten tijdens de menstruatie - wat kun je ertegen doen?
Om obstipatie voor de menstruatie tegen te gaan of te verminderen kun je het beste vezelrijk voedsel te eten. Je kunt bijvoorbeeld een lekkere fruitsalade met bessen maken en die verrijken met wat noten en zaden of gaan voor een volkoren boterham. Het voedingscentrum geeft veel informatie over het aanhouden van een vezelrijk dieet. Indien een vezelrijk dieet geen uitkomst biedt, zou je met je huisarts kunnen overleggen om psylliumvezels die je ontlasting vaster horen te maken, te gaan gebruiken. Lichaamsbeweging heeft ook een gunstig effect op darmbewegingen.
Als je last hebt van diarree tijdens je menstruatie, dan kan het helpen om een niet-steroïde ontstekingsremmer zoals bijvoorbeeld Ibuprofen of Naproxen te nemen. Wanneer je deze ontstekingsremmer net voor de menstruatie inneemt, blokkeert het de prostaglandineproductie en heb je minder last van diarree tijdens je menstruatie. Een bijkomend voordeel van ibuprofen is dat het menstruatiepijn en de hoeveelheid bloedverlies vermindert. Het gebruik van ibuprofen heeft ook nadelen, dus het goed is goed om dit in overleg met je huisarts te gebruiken.
Als je naast diarree ook ernstige pijn bij het poepen tijdens je menstruatie ervaart, is het altijd het beste om met een huisarts te praten. Deze pijn kan namelijk ook te wijten zijn aan gezondheidsproblemen zoals endometriose of PDS.