Menstruatiekrampen

We stellen vaak de vraag - ”waarom doet menstrueren soms pijn?”. In dit artikel zullen we het hebben over de oorzaken en symptomen. Zo weet jij waardoor je deze menstruatiekrampen krijgt.

Menstruatiekrampen zijn een vervelend onderdeel van de menstruatiecyclus. Sommige hebben nergens last van en andere hebben pijn en last van erge krampen. Voor jou verschilt het misschien van cyclus tot cyclus. Het goede nieuws is dat er veel dingen zijn die je kunt doen om menstruatiekrampen te verlichten.

Wat veroorzaakt menstruatiekrampen en pijnlijke menstruaties?

Tijdens een onderzoek van het Radboudumc gaf 85% aan elke maand last te hebben van menstruatiepijn. Een derde hiervan gaf aan dat ze tijdens hun menstruatie belemmerd worden in hun dagelijkse taken, zoals werken en taken in huis [1]. Je bent dus niet de enige die in deze periode op de bank ligt met een warme kruik.

Er zijn een paar dingen die gebeuren tijdens je menstruatie en deze pijn en krampen kunnen veroorzaken. Aan de ene kant trekt je baarmoeder samen om het baarmoederslijmvlies af te schudden. Aan de andere kant zorgen hormoonachtige stoffen, prostaglandinen genaamd, ervoor dat de baarmoederspieren tijdens de menstruatie nog meer samentrekken. Prostaglandinen kunnen ook een samentrekkend effect hebben op je darmen en spijsverteringsstelsel, wat kan leiden tot darmklachten tijdens de menstruatie.

Er zijn ook andere oorzaken die menstruatiekrampen kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld stress. Dit kan je menstruatie beïnvloeden door PMS-symptomen, waaronder menstruatiepijn, te verergeren. En hoewel het minder vaak voorkomt kunnen de krampen ook veroorzaakt worden door een onderliggende aandoening, zoals endometriose.

Als er geen sprake is van een medische aandoening dan is het goede nieuws dat ernstige menstruatiekrampen de neiging hebben te verbeteren naarmate je ouder wordt. Ook na een bevalling, als je ervoor kiest om kinderen te krijgen, kunnen de krampen en pijn minder worden.

Hoe voelen menstruatiekrampen?

Menstruatiekrampen kunnen optreden in intense spasmen die voelen alsof je van binnenuit met een puntig voorwerp wordt gestoken. Je kunt ook een dof maar constant kloppend gevoel rond je onderbuik ervaren. Deze pijn komt van de spierkrampen die optreden wanneer je baarmoeder spieren samentrekken om je baarmoederslijmvlies als menstruatiebloed af te stoten. Je kunt deze pijn rond je buik voelen, maar het kan zich ook uitbreiden naar andere delen van je lichaam, zoals je onderrug of benen.

Wat normaal is verschilt van persoon tot persoon. Hoewel wat jij ervaart voor jou normaal is, zijn menstruatiepijn en -krampen voor iedereen anders.

Hoe lang duren menstruatiekrampen?

Er is helaas geen vaste tijdlijn voor hoe lang menstruatiekrampen kunnen aanhouden. Vaak begint het op de eerste dag van je menstruatie en wordt het na een paar dagen minder. Het kan ook zijn dat je net een uurtje of misschien wel je hele menstruatie last hebt van menstruatiekrampen. We hebben dit niet in de hand.

Je merkt misschien dat de menstruatiepijn het ergst is wanneer je bloeding het hevigst is. Het kan dus handig zijn om dit te noteren, zodat je jouw menstruatiekrampen beter kunt controleren. Er zijn verschillende menstruatie-apps waarin je kunt bijhouden op welke dag van je menstruatiecyclus je het meeste last hebt van de krampen. Ook wanneer je als tiener pijn begint te ervaren, is dit vaak het moment waarop het het ergst is. Onthoud dat de pijn vaak minder wordt naarmate je ouder wordt.

Wat zijn de symptomen van menstruatiepijn?

Hoewel je menstruatiepijn misschien associeert met het gebied rond je buik, kun je ook op andere plaatsen in je lichaam menstruatiepijn krijgen. Dit zijn onder andere je:

  • Bekken
  • Rug
  • Dijen
  • Buik

De hevigheid van deze menstruatiekrampen verschilt van persoon tot persoon. Ze kunnen variëren van een lichte pijn tot een meer hevige pijn. Dit kan zich echter ook vertalen in de volgende symptomen:

  • Braken
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Losse ontlasting
  • Vermoeidheid
  • Opgeblazen gevoel

Wat moet ik doen als ik constante of hele erge menstruatiepijn heb?

Als je hebt geprobeerd de symptomen te verlichten met pijnstillers of andere zelfhulpmiddelen en de menstruatiepijn je leven nog steeds in de weg zit, dan is het misschien tijd om naar je huisarts te gaan. Vooral als je ernstige of constante menstruatiepijn hebt of je normale menstruatiecyclus verandert.

Hoewel krampen een natuurlijk onderdeel van je menstruatie zijn, zijn er veel manieren waarop je de pijn zoveel mogelijk kunt verzachten. Lees onze volledige gids over manieren om menstruatiepijn te stoppen, evenals onze artikelen waarin wordt uitgelegd of het mogelijk is om een menstruatie te stoppen of uit te stellen en hoe je kunt sporten tijdens je menstruatiecyclus - wat ook kan helpen tegen je menstruatiekrampen!

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.



Bronnen:

[1]Radboudumc

Dit artikel is gecontroleerd door: Dr. N. van Hanegem

Dr. N. (Lennie) van Hanegem is gynaecoloog bij het UMC Utrecht en maakt zich hard voor vrouwen met gynaecologische problemen. Ze streeft ernaar om voor iedere vrouw met dit soort problemen een passende behandeling te vinden. Lees hier meer over Dr. N. (Lennie) van Hanegem

Lees verder