Menstruatiekrampen

Dit artikel is gecontroleerd door: Dr. N. van Hanegem

De ene maand merken we niks van onze menstruatie en de andere maand heb je veel pijn. Hoe kan dat?

Een vervelend onderdeel van onze menstruatiecyclus is menstruatiekramp. Niet iedereen krijgt hier mee te maken en het kan ook per cyclus anders zijn. Hoewel sommige nergens last van hebben, hebben andere te maken met krampen die zo pijnlijk zijn dat ze belemmerd worden in hun dagelijkse activiteiten.

In een onderzoek van het Radboudumc gaf 85% aan elke maand last te hebben van menstruatiepijn. Een derde hiervan gaf zelfs aan dat ze tijdens hun menstruatie belemmerd worden in hun dagelijkse taken, zoals werken en taken in huis [1]. Je bent dus zeker niet de enige die in deze periode niets liever wilt dan op de bank liggen met een warme kruik. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om je menstruatiekrampen te verlichten. 

Laten we eerst eens kijken naar de oorzaak en symptomen zijn van menstruatiekrampen en ook hoe je ze kunt verlichten. Zo ben jij beter voorbereid als je er mee te maken krijgt.

Wat veroorzaakt menstruatiekrampen?

Er zijn een paar dingen die gebeuren tijdens je menstruatie wat menstruatiekramp kan veroorzaken. Aan de ene kant trekt je baarmoeder samen om het baarmoederslijmvlies af te stoten. Aan de andere kant zorgen hormoonachtige stoffen, prostaglandinen, ervoor dat de baarmoederspieren tijdens je menstruatie nog meer samentrekken. Prostaglandinen kunnen ook een samentrekkend effect hebben op je darmen en spijsverteringsstelsel, wat kan leiden tot darmklachten tijdens de menstruatie.

Er zijn ook andere oorzaken die menstruatiekrampen kunnen veroorzaken, zoals stress of een onderliggende aandoening. Stress heeft een negatieve invloed op je menstruatie en kan er voor zorgen dat PMS symptomen, waaronder menstruatiekrampen, verergeren. Een onderliggende aandoening, zoals endometriose, kan ook de oorzaak zijn van menstruatiekrampen. Dit komt wel minder vaak voor.

Als er geen sprake is van een medische aandoening dan is het goede nieuws dat ernstige menstruatiekrampen de neiging hebben te verbeteren naarmate je ouder wordt. Ook na een bevalling, als je ervoor kiest om kinderen te krijgen, kunnen de krampen minder worden.

Hoe voelen menstruatiekrampen?

Menstrutiekrampen kunnen voor iedereen anders aanvoelen. Zo kan het opkomen in intense spasmen die aanvoelen als je van binnenuit met een puntig voorwerp wordt gestoken. Je kunt ook een dof, maar constant kloppend gevoel ervaren rond je onderbuik. Die pijn komt van de spierkrampen die optreden wanneer spieren van je baarmoeder samentrekken om baarmoederslijmvlies als menstruatiebloed af te stoten. Deze krampen kun je in je buik voelen, maar het kan zich ook uitbreiden naar andere delen van je lichaam zoals je onderrug of benen.

Hoe lang duren menstruatiekrampen?

Er is helaas geen vaste tijdlijn voor hoe lang menstruatiekrampen kunnen aanhouden. Vaak begint het op de eerste dag van je menstruatie en wordt het na een paar dagen minder. Het kan ook zijn dat je net een uurtje of misschien wel je hele menstruatie last hebt van menstruatiekrampen. We hebben dit niet in de hand.

Misschien merk je dat de menstruatiekrampen het ergste zijn wanneer je het meeste bloedverlies hebt. Het kan dus handig zijn om dit ergens te noteren, zodat je jouw krampen beter kunt controleren. Er zijn verschillende menstruatie apps waarin je kunt bijhouden op welke dag van je cyclus je het meeste last hebt van menstruatiekrampen. Ook wanneer je als tiener pijn begint te ervaren, is dit vaak het moment waarop het het ergst is. Onthoud dat het vaak minder wordt naarmate je ouder wordt.

Symptomen menstruatiekrampen

Hoewel je menstruatiekrampen misschien associeert met het gebied rond je buik, kun je het ook op andere plaatsen in je lichaam voelen. Dit kan onder andere zijn in je:

  • Bekken
  • Rug
  • Dijen
  • Buik

De hevigheid van deze menstruatiekrampen verschilt van persoon tot persoon. Ze kunnen variëren van een lichte pijn tot een meer hevige pijn. Dit kan zich echter ook vertalen in de volgende symptomen:

  • Braken
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Losse ontlasting
  • Vermoeidheid
  • Opgeblazen gevoel

Wat moet ik doen als ik constante of hele erge menstruatiekrampen heb?

Als je hebt geprobeerd de symptomen te verlichten met pijnstillers of andere zelfhulpmiddelen en de pijn van de menstruatiekrampen je leven nog steeds in de weg zit, dan is het misschien tijd om naar je huisarts te gaan. Vooral als je ernstige of constante krampen hebt of je normale menstruatiecyclus verandert.

Hoewel het een natuurlijk onderdeel van je menstruatie is, zijn er veel manieren waarop je de pijn zoveel mogelijk kunt verzachten. Lees onze volledige gids over manieren om menstruatiepijn te stoppen, evenals onze artikelen waarin wordt uitgelegd of het mogelijk is om een menstruatie te stoppen of uit te stellen en hoe je kunt sporten tijdens je menstruatiecyclus - wat ook kan helpen tegen je menstruatiekrampen!

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Radboudumc