's Nachts doorlekken voorkomen

Wakker worden met menstruatiebloed op je dekens is niet de beste manier om je dag te beginnen.

Op de dagen dat we ongesteld zijn is de zwaartekracht een nuttige bondgenoot. Het zorgt er namelijk voor dat ons menstruatiebloed precies valt op de absorberende delen van ons menstruatieproduct, of we nu zitten of lopen. Maar in de nacht als we liggen, kan de zwaartekracht ons menstruatiebloed naar andere gebieden brengen, vooral richting onze rug. Helaas kan niet elk product dit aan.

Sommige maandverbanden gaan zelfs scheef zitten, waardoor je kunt doorlekken. De kans hierop is groter als je veel draait en keert in je slaap. Het is dan ook geen wonder dat goed slapen voor velen van ons de grootste droom is als we ongesteld zijn.

Wees gerust, er zijn stappen die je kunt nemen om doorlekken te voorkomen. Zo hoef jij in de ochtend niet uit te zoeken hoe je menstruatie bloedvlekken kunt verwijderen. Wij vertellen je hoe je de beste bescherming kunt krijgen en geven je tips en trucs om de nachten van je menstruatie goed door te komen.

Kies het juiste menstruatieproduct

Een goede nachtrust tijdens je menstruatie komt vaak neer op het kiezen van het juiste menstruatieproduct. Ervoor zorgen dat je een product kiest dat niet alleen comfortabel is, maar ook wat het beste werkt kan de sleutel zijn tot rustige nachten.

Maandverband

Het is misschien niet alleen de meest voor de hand liggende keuze, maar maandverband is ook een zeer betrouwbare keuze wanneer je op zoek bent naar manieren om ’s nachts doorlekken te voorkomen. Het succes van je missie hangt af van het vinden van maandverband dat speciaal ontworpen is om ’s nachts te dragen. Maar hoe kies je het juiste product en waar moet je op letten?

Kies allereerst voor de nachten een maandverband met een hoog of zelfs super hoog absorptievermogen. Je kunt dit zien op de voorkant van de verpakking, ofwel geschreven of met symbolen die aangeven hoeveel menstruatiebloed het product kan vasthouden. Let bij Libresse bijvoorbeeld op de V-Flow indicator op de voorkant van de verpakking. Dit is een V met rode lijnen erin. Hoe voller de V is, hoe beter het product absorbeert. Kies voor de nachten dus een maandverband waarbij de V volledig gevuld is met rood voor extra bescherming, zoals onze Libresse Ultra Goodnight Extra maandverband met vleugels.

Maandverband die voor ’s nachts ontworpen is, is vaak langer aan de achterkant en soms ook breder. Zo kan het beter je menstruatiebloed opvangen, hoeveel je ook draait en keert in je slaap. Let dus ook op deze details op de voor- of achterkant van de verpakking.

Als het gaat om maandverband met of zonder vleugels dan is er geen goed of fout. Wel is het goed om te weten dat vleugels ervoor zorgen dat je maandverband beter op zijn plek blijft zitten. Dit kan handig zijn voor de nachten.

Let dus bij het kiezen van maandverband voor de nachten op een (super)hoog absorptievermogen, de extra lengte aan de achterkant en wellicht ook of het vleugels heeft. Daarnaast is het een goed idee om vlak voor het slapen gaan je maandverband te vervangen. Zo kan het nieuwe product zoveel mogelijk absorberen en voorkom je de kans op doorlekken. Het is vooral belangrijk om dit te doen als je hevig bloedverlies hebt.

Tampons

Is het mogelijk om te slapen met een tampon? Het korte antwoord is ja! Let er alleen wel op dat je een tampon niet langer dan acht uur mag inhouden. Dus zolang je acht uur later wakker wordt om hem te vervangen kun jij er ‘s nachts gewoon mee slapen. Heb je echter de neiging om langer dan dat te slapen? Het kan dan verstandiger zijn om een ander menstruatieproduct te gebruiken, zoals maandverband, een menstruatiecup of menstruatie ondergoed.

Als je wel besluit om te slapen met een tampon zorg er dan voor dat je hem vervangt vlak voordat je naar bed gaat en ook meteen in de ochtend als je wakker wordt.

Let er bij het kiezen van je tampon op dat je het laagste absorptieniveau kiest die past bij jouw bloedverlies. Het kan misschien verleidelijk zijn om er een te kiezen die meer absorbeert dan een tampon die je overdag zou gebruiken, maar dat is nergens voor nodig. Voor de nachten kun je precies dezelfde tampon gebruiken als die je overdag zou gebruiken.

Menstruatiecups

Menstruatiecups zijn een fantastische keuze voor de nachten dat je ongesteld bent. Niet alleen zijn ze comfortabel, maar in tegenstelling tot tampons kun je ze tot 12 uur inhouden. Zo is er minder druk om in de ochtend direct je menstruatieproduct te vervangen. Perfect dus voor degene onder ons die graag iets langer in bed blijven liggen!

Een menstruatiecup kan ook een goede keuze zijn als je veel bloedverlies hebt. Het kan namelijk tot zes keer meer menstruatiebloed opvangen dan een gewone tampon. Dit betekent ook dat, zolang hij goed geplaatst is, het onwaarschijnlijk is dat je menstruatiecup te vol raakt en dat je gaat doorlekken terwijl je slaapt.

Menstruatie ondergoed

Menstruatie ondergoed is ontworpen om jouw menstruatiebloed op te nemen, net als een maandverband. Ze gaan alleen veel langer mee. Zo beschermt het menstruatie ondergoed van Intimawear by Libresse™ je bijvoorbeeld tot 12 uur lang tegen doorlekken. Het vangt dus al je menstruatiebloed op terwijl jij ligt te slapen.

Daarnaast ziet en voelt het als gewoon ondergoed, waardoor het een extra comfortabele optie is voor de nachten dat je ongesteld bent. Als je ze niet eerder hebt gebruikt dan kan er mee slapen een goede optie zijn om er aan te wennen. Je kunt menstruatie ondergoed ook tegen het einde van je menstruatie proberen, als je minder bloedverlies hebt, om te zien of je het prettig vindt om ze te gebruiken.

Let er bij het kiezen van menstruatie ondergoed wel op dat je de mate van absorptie afstemt op jouw bloedverlies. De kans op doorlekken is dan minder groot.

Andere ideeën om doorlekken te voorkomen

Als je nog steeds niet zeker weet of je het juiste menstruatieproduct voor de nachten hebt gekocht of als je op een ander product bent overgestapt; geen nood! Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je gerust te stellen, zodat jij lekker kunt dromen.

Pyjama
Een pyjamabroek of extra broek

Deze geven je een extra beschermingslaag tussen je (menstruatie) ondergoed en je lakens. Ga voor een broek die gemaakt is van dikker katoen en in een donkere kleur in het geval van bloedvlekken.

Matrasbeschermer
Een matrasbeschermer

Dit beschermt je matras tegen eventuele ongelukjes. Je kunt er zelfs een meenemen als je niet thuis slaapt.

Handdoek
Een oude handdoek

Door hier op te liggen kun je eventueel doorlekken opvangen en je lakens beschermen.

Tot slot, onthoud dat als je menstruatieproducten ’s nachts doorlekken je niet de enige bent. Het is heel normaal en de bloedvlekken zijn niets om je voor te schamen. Menstruaties zijn tenslotte een natuurlijk onderdeel van het leven!

Hoe frustrerend het misschien ook kan zijn, probeer niet te veel te stressen als dit gebeurt en probeer het de volgende nacht gewoon nog eens. Voor iedereen is het een kwestie van vallen en opstaan, maar met een beetje geduld kan ook jij de sleutel vinden voor een goede nachtrust als je ongesteld bent.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.