Hevige menstruatie

Dit artikel is gecontroleerd door: Noor Paridaans

Menorragie is een veel voorkomende aandoening waar velen van ons mee te maken krijgen.

Net als alles wat met je menstruatiecyclus te maken heeft, verschilt de hoeveelheid bloedverlies per persoon. Zelfs per cyclus kan het al anders zijn. Zo kun je de ene maand te maken krijgen met een paar druppeltjes bloed en de andere maand hevig bloedverlies hebben. Hoewel hevig bloedverlies niet iets is waar we naar uitkijken, is het vaak geen reden tot bezorgdheid.

Merk je dat jouw menstruatie vaak lang is, je veel bloedverlies hebt of beide? Het kan je gerust stellen als jij weet hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Of dit nu is door het gebruiken van de juiste menstruatieproducten of door het vinden van je eigen tips en tricks. En als jij je afvraagt of je hevig, normaal of licht bloedverlies hebt, lees dan verder voor meer informatie.

Hoeveel bloedverlies is normaal?

Heb je ooit naar je maandverband of tampon gekeken en gedacht dat er genoeg bloed is om een heel zwembad mee te vullen? Weet dat je niet de enige bent, maar weet ook dat het soms meer kan lijken dan we denken. De meesten van ons verliezen namelijk gemiddeld twee tot drie eetlepels bloed (30-40 ml) [1]. Wat er dus uit kan zien als menorragie, kan in feite volkomen normaal zijn.

Wat is een hevige menstruatie?

Menstruaties van acht eetlepels (120 ml) of meer worden beschouwd als een symptoom van menorragie. Waarschijnlijk heb je niet de tijd of de tools om al je menstruatiebloed op te nemen en te meten, maar gelukkig zijn er enkele manieren waarop je kunt zien of je te maken hebt met hevig bloedverlies.

Symptomen van menorragie:

  • Je bent langer dan zeven dagen ongesteld
  • Je menstruatiecyclus is korter dan 21 dagen
  • Je moet meerdere keren per dag en soms zelfs om het uur je menstruatieproduct vervangen
  • Je menstruatiebloed bevat dikke bloedstolsels
  • Je lekt vaak door je menstruatieproducten heen [2]

Wat is de oorzaak van menorragie?

Er is helaas geen duidelijk antwoord op wat de oorzaak van menorragie is. In 60% van de gevallen kan er namelijk geen duidelijke oorzaak gevonden worden [3]. Wel zijn er een paar redenen die het mogelijk kunnen verklaren:

Hormonale problemen

Je hormonen, vooral progesteron en oestrogeen, bepalen in principe alles wat met je menstruatie te maken heeft. Als daar dus iets mis is dan kan dit invloed hebben op je menstruatie. Daarnaast kunnen aandoeningen die zorgen voor een hormonale disbalans, maar ook PCOS, endometriose, schildklierproblemen en stress ervoor zorgen dat je langer ongesteld bent of te maken krijgt met menorragie.

Andere gezondheidsproblemen

Menstruaties zijn eigenlijk extra baarmoederslijmvlies dat via je vagina wordt uitgescheiden. Dit betekent dat gezondheidsproblemen die gezwellen in je baarmoeder veroorzaken, zoals vleesbomen of poliepen, kunnen zorgen voor menorragie. Het is ook mogelijk dat het komt door het soort anticonceptie dat je gebruikt. Een koperspiraal bijvoorbeeld kan de eerste drie tot zes maanden na het inbrengen zorgen voor menorragie.

Wat kun je doen tegen menorragie?

Ook al voelen onze menstruaties soms erger dan ze in werkelijkheid zijn, ze kunnen ons nog steeds in de weg zitten tijdens ons dagelijks leven. Van constant controleren of je bent doorgelekt tot midden in de nacht wakker schrikken om erachter te komen dat je menstruatie zich een keer heeft gebdragen, we hebben het allemaal weleens meegemaakt. Hoewel er helaas nog geen manier is gevonden om onze menstruaties uit te zetten wanneer we dat willen, zijn er wel een paar dingen die je kunt proberen op de dagen dat ze heviger voelen dan normaal.

Luister naar je lichaam

Menorragie komt vaak voor en is niet altijd het gevolg van een onderliggende aandoening. Het is daarom fijn als je weet wat voor jou normaal is, zodat je ook weet wanneer er iets mis is. Noteer de lengte van je cyclus en hoeveelheid bloedverlies in een notitieboekje, de notitie op je telefoon, een app of menstrautie tracker. Door dit op te schrijven kun je sneller zien wanneer er iets anders is. Als jij het gevoel hebt dat je menstruatie anders is of dat je extra PMS symptomen hebt, dan kan het een goed idee zijn om een afspraak met je huisarts te maken. Ook al blijkt uiteindelijk dat er niets aan de hand is, het kan soms fijn zijn om de geruststelling te krijgen dat alles in orde is.

De juiste menstruatieproducten gebruiken

Het vinden van de juiste menstruatieproducten die bij jou en je menstruatie passen kan een wereld van verschil maken. Je kunt maandverband of tampons met verschillende absorptievermogen proberen of maandverband met vleugels om je beter beschermd te voelen. Waar je ook voor kiest, het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt en dat het je menstruatiebloed opvangt.

Vraag je huisarts om advies

Hoewel je menstruatie soms heviger kan aanvoelen dan het in werkelijkheid is, kan het ook zijn dat je menorragie hebt. Merk je dat je constant doorlekt ondanks dat je de juiste menstruatieproducten gebruikt of heb je vaak bloedstolsels als je ongesteld bent? Het is dan wellicht een goed idee om een afspraak te maken met je huisarts.

Je menstruatie zal in de loop van je leven blijven veranderen; van je eerste menstruatie tot de perimenopauze en alles wat daartussen zit. En ook al kan het frustrerend zijn om met menoragie om te gaan, het kan fijn zijn als je meer weet over je menstruaties en je lichaam. Zo kan je beter herkennen wanneer er iets aan de hand is. Hoe groot of klein je zorgen ook zijn, het is goed om te weten dat je altijd medisch advies kunt vragen aan je huisarts.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Hevig bloedverlies - wat is het?

[2] Thuisarts

[3] Hevig bloedverlies