innestelingsbloeding

Kan een kortere en lichtere menstruaties ook een teken zijn van een zwangerschap?

Dit artikel is gecontroleerd door: Karen Joash

Als je last hebt van krampen en licht bloedverlies dan gaan we er vaak van uit dat het onze maandelijkse menstruatie is. Maar wist je dat dit niet altijd het geval is? Het kan ook een teken zijn dat je in verwachting bent. Een van de eerste fase van een zwangerschap is namelijk de innesteling, waarbij een bevruchte eicel zich vasthecht aan het baarmoederslijmvlies [1].

Hoewel veel mensen zich er misschien niet van bewust zijn, kan innesteling lichte spotting en wat krampen veroorzaken. Dit is volkomen normaal tijdens de vroege zwangerschap. 

Laten we eens dieper ingaan op wat innestelingsbloeding precies is, hoe innesteling krampen aanvoelen en vooral hoe je het onderscheidt van je menstruatie. Zo ben jij voorbereid op wat er met je lichaam gebeurt! 

Wat is innestelingsbloeding?

Als een eicel bevrucht is door een zaadcel gaat het bevruchte eitje via je eileider richting je baarmoeder. In deze fase begint het te groeien en te ontwikkelen tot een vroege fase van een embryo. Zodra deze embryo je baarmoeder bereikt heeft gaat het op zoek naar een geschikte plek om zich te nestelen. Dit hele proces noemen we de innesteling. 

Een embryo nestelt zich tijdens een innesteling in de binnenste laag van je baarmoeder, wat een lichte bloeding kan veroorzaken die soms verward wordt met een menstruatie. Deze bloeding noemen we innestelingsbloeding. 

De innesteling veroorzaakt trouwens niet bij iedereen een bloeding. Maak je hier geen zorgen over. Dit betekent niet dat er iets mis is met jou of je zwangerschap, maar gewoon dat het bij jou geen bloeding veroorzaakt. 

Wanneer kun je innestelingsbloeding krijgen?

Als je te maken krijgt met innestelingsbloeding, dan is dit tussen de 6e en 12e dag na een bevruchting. Dit betekent dat het meestal gebeurt voordat je volgende menstruatie begint. Hierdoor is het soms moeilijk om het te onderscheiden van een lichte of vroege menstruatie. 

Symptomen van innestelingsbloeding

6 tot 12 dagen na bevruchting Er zijn een paar signalen en symptomen die kunnen helpen bij het onderscheiden van innestelingbloeding met een menstruatie.

Timing

Innestelingsbloeding komt vaak voor je eerstvolgende menstruatie. Heb je een regelmatige cyclus en bloed je eerder? Dit kan betekenen dat je zwanger bent en last hebt van innestelingsbloeding.

Weinig bloedverlies

Dit is waarom het vaak ook spotting wordt genoemd. Bij een innestelingsbloeding verlies je niet genoeg bloed om een maandverband of tampon te vullen. Meestal zijn het maar een paar druppeltjes bloed. Je kunt wel altijd een inlegkruisje of menstruatie ondergoed gebruiken om je comfortabeler te voelen.

Kleur

Menstruatiebloed is meestel helderrood, terwijl de kleur van innestelingsbloeding varieert van lichtroze tot bruin.

Duur

Een innestelingsbloeding duurt korter dan een menstruatie [2]. Het kan enkele uren tot een dag duren, terwijl een menstruatie meestal enkele dagen duurt.

Krampen

Sommige ervaren lichte krampen tijdens de innesteling. Deze krampen zijn meestal milder dan menstruatiekrampen.

Verschil tussen innestelingsbloeding en menstruatie; een handig overzicht

InnestelingsbloedingMenstruatie
Timing6 tot 12 dagen na bevruchting Rond je verwachte menstruatiedatum 
Hoeveelheid bloed Zeer licht tot enkele druppels Licht tot zwaar – het vult een maandverband of tampon 
Kleur bloedLichtroze tot bruin Helderrood en kan donkerder worden 
Duur Enkele uren tot 1 à 2 dagenMeerdere dagen, gemiddeld 3 tot 7 dagen 
KrampenLichte, milde krampen Vaak intensere krampen 

Heb je langer dan twee dagen last van hevig en rood bloedverlies? Dan is het waarschijnlijk geen innestelingsbloeding, maar je menstruatie. Als je het echter zeker wilt weten kun je altijd thuis of bij je huisarts een zwangerschapstest doen.

Hoe voelen innesteling krampen?

Innesteling krampen zijn een lichte pijn of ongemak die sommige ervaren wanneer een bevruchte eicel zich vasthecht aan de baarmoederwand. Dit is een normaal onderdeel van het zwangerschapsproces en gebeurt meestal een week na de bevruchting. Een innesteling kramp kan aanvoelen als een lichte menstruatiepijn.

Het kan daarom lastig zijn om het verschil te merken tussen innesteling krampen en menstruatiepijn. Beide geven namelijk een gevoel van spasmen of een dof maar constant kloppend gevoel rond je onderbuik. Wel zijn innesteling krampen meestal iets milder en duren ze niet zo lang. Ze worden ook vaak beschreven als een meer trekkend of tintelend gevoel.

Voor beide krampen geldt wel dat als het te ongemakkelijk wordt of je weerhoudt van je dagelijkse activiteiten, dat je altijd een pijnstiller kunt nemen om de pijn te verlichten.

Wanneer naar de huisarts?

Innestelingsbloeding en krampen aan het begin van je zwangerschap zijn in het algemeen zelden een reden tot bezorgdheid. Als je echter later, na de innesteling of verder in je zwangerschap, bloedingen ervaart dan kan dit erop wijzen dat er iets ernstiger aan de hand is.

Let daarom goed op of je bloeding ervaart die:

  • Hevig zijn en/of samengaan met stolsels
  • Langer duren dan enkele dagen
  • Samengaan met een hevige pijn aan één kan van je buik – dit kan wijzen op een buitenmoederlijke zwangerschap
  • Samengaat met duizeligheid of flauwvallen

Maak in dat geval direct een afspraak met je dokter. Je eigen gemoedsrust is belangrijk, dus ook al twijfel je of er iets ernstiger aan de hand is, contact opnemen met een medisch professional is altijd verstandig.

Als het gewoon een teken is dat je aan het begin staat van je zwangerschap dan is het misschien tijd om je voor te bereiden op wat er komen gaat. Lees bijvoorbeeld ons artikel over zwanger en ongesteld zijn.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] 24 baby

[2] Kraamzorg Het Groene Kruis