innestelingsbloeding

Kan een kortere en lichtere menstruaties ook een teken zijn van een zwangerschap?

Als je last hebt van krampen en licht bloedverlies dan gaan we er vaak van uit dat het onze maandelijkse menstruatie is, maar dat is niet altijd het geval. Het kan ook een teken zijn dat je in verwachting bent. Een van de eerste fase van een zwangerschap is namelijk de innesteling, waarbij een bevruchte eicel zich vasthecht aan het baarmoederslijmvlies [1].

Hoewel veel mensen zich er misschien niet van bewust zijn, kan innesteling lichte spotting en wat krampen veroorzaken. Dit is volkomen normaal tijdens de vroege zwangerschap.

Laten we eens kijken naar wat innestelingsbloeding is en hoe innesteling krampen aanvoelen, zodat je voorbereid kunt zijn op wat er met je lichaam gebeurt!

Wat is innestellingsbloeding?

Als een eicel bevrucht is door een zaadcel gaat het bevruchte eitje via je eileider richting je baarmoeder. In deze fase begint het te groeien en te ontwikkelen tot een vroege fase van een embryo. Zodra deze embryo je baarmoeder bereikt heeft gaat het op zoek naar een geschikte plek om zich te nestelen. Dit hele proces is de innesteling.

Een embryo nestelt zich tijdens een innesteling in de binnenste laag van je baarmoeder. Dit kan een lichte bloeding veroorzaken die verward kan worden met een menstruatie. Deze bloeding noemen we innestelingsbloeding.

De innesteling veroorzaakt trouwens niet bij iedereen een bloeding. Maak je hier geen zorgen over. Dit betekent niet dat er iets mis is met jou of je zwangerschap, maar gewoon dat het bij jou geen bloeding veroorzaakt.

Wanneer kun je innestelingsbloeding krijgen?

Als je te maken krijgt met innestelingsbloeding, dan is dit tussen de 6e en 12e dag na een bevruchting. Dit betekent dat het meestal gebeurt voor je volgende menstruatie zou komen. Hierdoor is het soms moeilijk om het te onderscheiden van een lichte of vroege menstruatie.

Er zijn echter een paar signalen en symptomen die kunnen helpen bij het onderscheiden van innestelingbloeding met een menstruatie, namelijk:

  • Timing - Innestelingsbloeding komt vaak voor je eerst volgende menstruatie. Heb je een regelmatige cyclus en bloed je eerder? Dit kan betekenen dat je zwanger bent en last hebt van innestelingsbloeding.
  • Weinig bloedverlies - Dit is waarom het vaak ook spotting wordt genoemd. Bij een innestelingsbloeding verlies je niet genoeg bloed om een maandverband of tampon te vullen. Meestal zijn het maar een paar vlekjes bloed. Je kunt wel altijd een inlegkruisje of menstruatie ondergoed gebruiken om je comfortabeler te voelen.
  • Kleur - Menstruatiebloed is meestel helderrood, terwijl de kleur van innestellingsbloeding varieert van lichtroze tot bruin.
  • Duur - Een innestellingsbloeding duurt korter dan een menstruatie [2]. Het kan enkele uren tot een dag duren, terwijl een menstruatie meestal enkele dagen duurt.
  • Krampen - Sommige ervaren lichte krampen tijdens de innesteling. Deze krampen zijn meestal milder dan menstruatiekrampen.

Heb je langer dan twee dagen last van hevig en rood bloedverlies? Dan is het waarschijnlijk geen innestelingsbloeding, maar je menstruatie. Als je het echter zeker wilt weten kun je altijd thuis of bij je huisarts een zwangerschapstest doen.

Hoe voelen innesteling krampen?

Innesteling krampen is een lichte pijn of ongemak die sommige ervaren wanneer een bevruchte eicel zich vasthecht aan de baarmoederwand. Dit is een normaal onderdeel van het zwangerschapsproces en gebeurt meestal een week na de bevruchting. Een innestelling kramp kan aanvoelen als een lichte menstruatiepijn.

Het kan daarom lastig zijn om het verschil te merken tussen innesteling krampen en menstruatiepijn. Beide geven namelijk een gevoel van spasmen of een dof maar constant kloppend gevoel rond je onderbuik. Wel zijn innesteling krampen meestal iets milder en duren ze niet zo lang. Ze worden ook vaak beschreven als een meer trekkend of tintelend gevoel.

Voor beide krampen geldt wel dat als het te ongemakkelijk wordt of je weerhoudt van je dagelijkse activiteiten, dat je altijd een pijnstiller kunt nemen om de pijn te verlichten.

In het algemeen zijn innestelingsbloedingen en krampen in het begin van een zwangerschap zelden een reden tot bezorgdheid. Als je echter in een later stadium bloedingen ervaart dan kan dit erop wijzen dat er iets ernstiger aan de hand is. Maak in dat geval direct een afspraak met je dokter. Als het gewoon een teken is dat je aan het begin staat van je zwangerschap dan is het misschien tijd om je voor te bereiden op wat er komen gaat. Lees bijvoorbeeld onze artikelen over zwanger en ongesteld zijn of over hoe je lichaam verandert tijdens een zwangerschap.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] 24 baby

[2] Kraamzorg Het Groene Kruis