innestelingsbloeding

Soms zijn onze menstruaties korter en lichter, maar het kan ook een teken zijn van een vroege zwangerschap.

Als je last hebt van krampen en licht bloedverlies dan gaan we er vaak van uit dat het onze maandelijkse menstruatie is, maar dat is niet altijd het geval. Het kan ook een teken zijn dat je in verwachting bent. Een van de eerste fase van een zwangerschap is namelijk de innesteling, waarbij een bevruchte eicel zich vasthecht aan het baarmoederslijmvlies [1].

Hoewel veel mensen zich er misschien niet van bewust zijn, kan innesteling lichte spotting en wat krampen veroorzaken. Dit is volkomen normaal tijdens de vroege zwangerschap.

Laten we eens kijken naar hoe innestelingsbloeding en innesteling krampen er uitzien en aanvoelen, zodat je voorbereid kunt zijn op wat er met je lichaam gebeurt!

Hoe ziet innestelingsbloeding eruit?

Innesteling vindt meestal plaats 6 à 12 dagen nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Hierdoor kunnen soms kleine bloedvaatjes in je baarmoederwand kapot gaan, wat innestelingsbloeding veroorzaakt.

Hoewel je hierbij nog steeds bloed verliest, zoals tijdens je menstruatie, wordt het niet veroorzaakt door hormonen. Je kunt ook het volgende ervaren:

  • Een lichtere kleur bloed dan tijdens je menstruatie. Denk aan roestbruin of zelfs lichtroze.
  • Heel weinig bloedverlies. Dit is waarom het vaak ook spotting wordt genoemd. Bij een innestelingsbloeding verlies je niet genoeg bloed om een maandverband of tampon te vullen. Meestal zijn het maar een paar vlekjes bloed. Je kunt wel altijd een inlegkruisje of menstruatie ondergoed gebruiken om je comfortabeler te voelen.
  • Kortere periode van bloedverlies. Een implantatie duurt niet zo lang als je menstruatie, hooguit een paar uur tot maximaal twee dagen [2].

Heb je langer dan twee dagen last van hevig en rood bloedverlies? Dan is het waarschijnlijk geen innestelingsbloeding, maar je menstruatie. Als je het echter zeker wilt weten kun je altijd thuis of bij je huisarts een zwangerschapstest doen.

Hoe voelen innesteling krampen?

Het kan lastig zijn om het verschil te merken tussen innesteling krampen en menstruatiekrampen. Beide geven namelijk een gevoel van spasmen of een dof maar constant kloppend gevoel rond je onderbuik. Wel zijn innesteling krampen meestal iets milder en duren ze niet zo lang. Ze worden ook vaak beschreven als een meer trekkend of tintelend gevoel in vergelijking met menstruatiekrampen.

Voor beide krampen geldt wel dat als het te ongemakkelijk wordt of je weerhoudt van je dagelijkse activiteiten, dat je altijd een pijnstiller kunt nemen om de pijn te verlichten.

In het algemeen zijn innestelingsbloedingen en -krampen in het begin van een zwangerschap zelden een reden tot bezorgdheid. Als je echter in een later stadium bloedingen ervaart dan kan dit erop wijzen dat er iets ernstiger aan de hand is. Maak in dat geval direct een afspraak met je dokter. Als het gewoon een teken is dat je aan het begin staat van je zwangerschap dan is het misschien tijd om je voor te bereiden op wat er komen gaat. Lees bijvoorbeeld onze artikelen over zwanger en ongesteld zijn of over hoe je lichaam verandert tijdens een zwangerschap.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] 24 baby

[2] Kraamzorg Het Groene Kruis