innestelingspijn

Tijdens de innesteling van de bevruchte eicel kun je innestelingspijn ervaren. Dit is een de eerste symptomen van een zwangerschap.

Deze pijn kan ook verward worden voor menstruatiekrampen of pijn. Laten we dus eens kijken hoe je innestelingspijn kunt herkennen.

Als je last hebt van krampen en wat lichte bloedingen (spotting), is het aannemelijk dat het gewoon je menstruatie is die maandelijks terugkeert. Maar dit is niet altijd het geval en het kan zelfs een teken zijn dat je zwanger bent. Dit komt omdat het de eerste stadia van de zwangerschap is wanneer de innesteling plaatsvindt. Dit is het proces waarbij een bevruchte eicel zich hecht aan de baarmoederwand [1].

Hoewel veel mensen zich er misschien niet van bewust zijn, kan de innesteling wat krampen en bloedingen veroorzaken. Dit is volkomen normaal tijdens dit vroege stadium van je zwangerschap [2].

Wat zijn innestelingspijn symptomen?

Het kan moeilijk zijn om het verschil te voelen tussen innestelingspijn en menstruatiekrampen, omdat ze beide gepaard gaan met gevoelens van spasmen of een dof maar constant kloppend gevoel rond je onderbuik. Toch is innestelingspijn meestal iets milder en duren ze niet zo lang. De menstruatie tijdens de innestelingspijn duurt meestal maar een of twee dagen. Innestelingspijn wordt ook vaak beschreven als een meer trekkend of tintelend gevoel in vergelijking met menstruatiekrampen. Wanneer je in beide gevallen het gevoel hebt dat de krampen te onaangenaam worden of je ervan weerhoudt je gebruikelijke activiteiten te doen, kun je altijd een pijnstiller nemen om de pijn te verlichten.

Wanneer krijg je innestelingspijn?

Om de innestelingspijn niet te verwarren met menstruatiepijn, onderscheidt een innestelingspijn zich door:

  • Als je nog weet wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, kun je ervan uitgaan dat de innestelingspijn tussen zes en twaalf dagen hierna zal gebeuren. 
  • Als je weet wanneer je ovulatie plaatsvindt, kun je ervan uitgaan dat de innestelingspijn ongeveer acht of negen dagen hierna zal gebeuren. Om je eisprong te berekenen kun je gebruik maken van een menstruatiekalender
  • In een gewone menstruatiecyclus kun je normaal gesproken vijf dagen voor je menstruatie te maken krijgen met innestelingspijn.

Over het algemeen is innestelingspijn of spotting zeer zelden een reden tot bezorgdheid in de vroege stadia van de zwangerschap. Niet iedereen voelt de innestelingspijn. Als je echter later een bloeding of heftige krampen krijgt, kan dit een aanwijzing zijn dat er iets ernstiger aan de hand is. Als dat het geval is, is het een goed idee om meteen je huisarts, verloskundige of gynaecoloog te raadplegen.

Als het slechts een teken is dat er iets kleins in je groeit, is het dus misschien tijd om je voor te bereiden op wat komen gaat. Bekijk daarom eens onze pagina's over lichamelijke veranderingen tijdens je zwangerschap en wat innestelingsbloedingen zijn.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Zuiver verloskundigen

[2] Witsenkade