wat te doen tegen menstruatiepijn

Dit artikel is gecontroleerd door: Dr. N. van Hanegem.

Menstruatiepijn is niet fijn, maar er is veel wat je kunt doen om het beter te maken. Laten we eens kijken.

Menstruatiepijn is onaangenaam, vervelend en een probleem waar velen van ons mee te maken krijgen vanaf de puberteit tot aan de menopauze. Zo kun je maandenlang geen pijn hebben als je ongesteld bent, om op een dag wakker te worden met het gevoel dat er een boos monster in je baarmoeder rond loopt. Het is vrij onvoorspelbaar en elke maand kan een verrassing zijn. In een onderzoek van het Radboudumc gaf 85% aan maandelijks last te hebben van menstruatiepijn. Ongeveer één op de drie gaf aan dat ze zelfs niet hun dagelijkse bezigheden, zoals werken of taken in huis volledig kunnen uitvoeren [1].

Dat gezegd hebbende, er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om je menstruatiepijn te verlichten en je te helpen om je dagelijkse leven niet te laten beïnvloeden door krampen. Laten we eens kijken naar een aantal van de beste manieren waarop je jouw menstruatiekrampen kunt verbeteren.

Tips en huismiddeltjes tegen menstruatiepijn

Houd pijnstillers bij de hand

Een eenvoudige pijnstiller of ibuprofen kan de krampen en menstruatiepijn te onderdrukken, maar neem ze wel altijd in na het eten of met een glas melk om je maagwand te beschermen.

Meer bewegen

Of het nu een blokje om is met een vriend of iets dat wat meer energie vergt, zoals zwemmen of sporten - beweging helpt de doorbloeding, het zuurstofgehalte en het endorfinegehalte (natuurlijke pijnstillers en goedvoelende hormonen) te verhogen. Het is misschien het laatste waar je zin in hebt als je met een kruik op de bank ligt, maar beweging helpt je lichaam te ontspannen en verzacht de pijn in deze moeilijke periode.

Thuis bewegen

Krijg dezelfde endorfine en pijnstillende voordelen van lichaamsbeweging zonder naar buiten te gaan door yoga te beoefenen! Heb je geen yoga mat thuis? Geen probleem! Je kan een handdoek of zelfs het tapijt of een kleed gebruiken. Er zijn ook verschillende andere workouts die je ter plekke kunt doen, zoals High Intensity Interval Training (HIIT). Deze workout kun je overal doen, zowel binnen als bijvoorbeeld buiten in de tuin en je hebt hier geen speciaal materiaal voor nodig.

Zoek de warmte op

Door warmte worden je spieren soepel en ontspant je lichaam. Ga lekker in een warm bad liggen of knuffel met een warmwaterkruik. Beide zijn een aanrader en een goed excuus om jezelf wat extra zelfliefde te geven en te verwennen.

Gezond eten

We weten dat comfort food een aantrekkelijke optie kan zijn, maar het verminderen van je vetinname en het verhogen van het aantal groenten kan de menstruatiepijn verlichten. Je lichaam krijgt hiermee namelijk extra voedingsstoffen en hydratatie binnen. Meer water drinken kan ook helpen, want uitdroging kan spierkrampen veroorzaken. Een kruidenthee, vooral met pepermunt en kamille, werkt kalmerend en kan je een rustig en ontspannen gevoel geven, waardoor je de pijn beter kan doorstaan.

Chocolade

Er is een cacao kleurig randje aan deze wolk van menstruatiepijn. Chocolade bevat cacao, wat de hersenen aanzet tot het vrijgeven van endorfine en het stimuleren van je energie. Neem dus gerust een hap(je) van die lekkere chocoladereep. Vergeet niet dat chocolade met een hogere concentratie cacao meer van deze stemmingverhogende voedingsstoffen bevat. Dus als je de keuze hebt raden wij je aan te kiezen voor donkere chocolade.

Wanneer ga je naar de dokter?

In sommige gevallen kan een pijnlijke menstruatie, ofwel dysmenorroe je leven in de weg staan. Maar je hoeft niet alleen te lijden of het gevoel te hebben dat je niet om hulp kunt vragen. Als je menstruatiekrampen zo hevig zijn, praat dat met je huisarts of een medische zorgverlener. Zij kunnen je in enkele gevallen hormonale anticonceptie voorschrijven om de menstruatiepijn te verminderen, maar ze kunnen je ook helpen het onderliggende probleem te ontdekken.

Andere aandoeningen die overmatige menstruatiepijn kunnen veroorzaken zijn endometriose en PCOS. Als je het gevoel hebt dat je menstruatiekrampen voortdurend ondragelijk zijn, zorg er dan voor dat je met een arts praat. Hij of zij kan je dan de beste oplossing bieden om je pijn te verlichten.

Door menstruatiepijn kunnen we onze baarmoeder soms haten, maar het hoeft je niet te weerhouden van alle activiteiten die je wilt doen! Deze adviezen over het verlichten van je menstruatiepijn moeten je helpen om de meeste pijn weg te nemen, zodat je door kunt gaan met je leven. Het is ook de moeite waard om vriendinnen te bellen en te vragen wat zij doen om menstruatiekrampen te verzachten. Erover praten kan je helpen om met al die emoties om te gaan en misschien krijg je nog leuke aanvullende tips ook!

Als je meer wilt weten over leven met menstruatie, bekijk dan onze artikelen over 's nachts doorlekken voorkomen en bruine afscheiding.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bron:

[1] Radboud UMC