kun je zwemmen als je ongesteld bent

Het verbetert niet alleen je humeur, maar verzacht ook je menstruatiekrampen.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt dat we het zwembad of de zee in wilde duiken en erachter kwamen dat we net ongesteld zijn geworden. Dit klinkt misschien niet leuk, maar geen paniek! Er zijn namelijk veel manieren om toch te kunnen zwemmen ook al ben je ongesteld. Je hoeft je alleen maar goed voor te breiden met de juiste menstruatieproducten. Benieuwd welke dat zijn? Lees onze tips om met zelfvertrouwen die duik te nemen.

Kan je zwemmen met maandverband?

Maandverband is een populair menstruatieproduct is, maar kun je niet gebruiken als wilt gaan zwemmen. Het absorbeert uitstekend en dat geldt dus niet alleen voor je menstruatiebloed. Maandverband absorbeert namelijk ook alle andere vloeistoffen, inclusief het water waarin je zwemt! Houdt er ook rekening mee dat er een limiet zit aan wat het kan absorbereb. Hoe meer water je maandverband opneemt, hoe minder het je menstruatie kan opnemen. Daarnaast kan het water ervoor zorgen dat de plaklaag van je maandverband minder effect wordt, waardoor het los kan raken.

Gaat je voorkeur toch uit naar maandverband? Dat kan! Vergeet alleen niet om je maandverband voor het zwemmen te vervangen met een tampon of menstruatiecup. Zodra je uit het water komt kun je het weer verwisselen met een nieuw maandverbandje.

Kan je zwemmen met een tampon in?

Zwemmen met een tampon in is een prima optie, omdat het je menstruatiebloed van binnenuit absorbeert. Doe wel een nieuwe tampon in vlak voordat je gaat zwemmen en je zit helemaal goed.

De hoeveelheid water die een tampon absorbeert is veel minder dan een maandverband, maar er is ook een kleine kans dat bacteriën uit het zwembadwater meekomen. Het is dus een goed idee om extra voorzichtig te zijn met je hygiëne als je gaat zwemmen. Vervang je tampon dus niet alleen voor het zwemmen, maar ook na het zwemmen. Je hoeft je dan nergens zorgen over te maken.

Voel je je niet op je gemak bij het idee om een tampon te gebruiken? Het kan helpen om zwemmen te vermijden als je veel bloedverlies hebt. Tegen het einde van je menstruatie, als je minder bloedverlies hebt, kun je prima zonder menstruatieproduct zwemmen.

Kan je zwemmen met een menstruatiecup?

Met een menstruatiecup kun je prima zwemmen, omdat het net als een tampon in je lichaam zit. Zo kun jij op gemak het water in duiken wetende dat de cup je menstruatiebloed opvangt. Een handige tip is om je menstruatiecup net voor het zwemmen te legen, zodat je maximaal beschermt bent.

Het kan wel enige tijd duren voordat je je op je gemak voelt bij het inbrengen en verwijderen van een menstruatiecup. Probeer het van te voren een paar keer te oefenen. 

Mythes rondom zwemmen als je ongesteld bent

Water
Mythe 1: Je menstrueert stopt in het water

Door de tegendruk van het water is het moeilijker voor je menstruatiebloed om uit je vagina te stromen, maar je menstruatie stopt niet [1].

Haai
Mythe 2: Haaien vallen je aan als je ongesteld bent.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ruiken haaien het bloed niet en zullen ze niet besluiten dat je een maaltijd bent [1].

kramp en pijn
Mythe 3: Zwemmen maakt je menstruatiekrampen erger

Absoluut onjuist. Lichte lichaamsbewegingen, zoals zwemmen kan juist helpen om je menstruatiepijn te verlichten.

Niet alleen het kiezen van het juiste menstruatieproduct kan je helpen om met een fijner gevoel te gaan zwemmen. Je bewust zijn van je omgeving helpt hier ook bij. Of je nu op het strand of bij het zwembad bent, weten waar de dichtstbijzijnde toilet is maakt het gemakkelijker om je maandverband, tampon of menstruatiecup na het zwemmen te vervangen.

Als je een beetje nerveus bent over het idee, onthoud dan dat het altijd gebeurt. Zelfs professionele zwemmers hebben aan de Olympische Spelen meegedaan terwijl ze ongesteld waren [2]! Het is volkomen normaal en het hoeft je niet te weerhouden om te doen wat je wilt doen, inclusief zwemmen. Zorg er voor dat je vooruit plant en extra menstruatieproducten bij de hand hebt.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Period

[2] Hevig bloedverlies

[3] Volkskrant