tampons, maandverband en een menstruatiecup

Menstruatiecups, ken jij ze al? Dit alternatief voor maandverband of tampons is de afgelopen jaren flink gestegen in populariteit. Wij helpen je te ontdekken of een menstruatiecup wel of niet bij je past en vertellen je over de plus- en minpunten.

De menstruatiecup, je hebt er ongetwijfeld wel eens over gehoord. Maar wat is het eigenlijk? Wel, eigenlijk zegt het woord het al zelf: een cup voor als je ongesteld bent. Het is een herbruikbaar alternatief voor tampons in de vorm van een vaak trechtervormig, flexibel siliconen bekertje. Net als een tampon draag je de menstruatiecup inwendig. In tegenstelling tot een tampon vangt de cup het bloed op in plaats van dit te absorberen. Hierdoor kun je met een menstruatiecup meer bloed opvangen dan met een tampon. Je kunt zo’n cup dan ook 8 tot 12 uur inhouden. Net zoals met een tampon kun je met een menstruatiecup ook zorgeloos plassen, zwemmen en sporten waardoor het zeker een aantrekkelijke optie. 

Menstruatiecup inbrengen

Het gebruik van een menstruatiecup brengt echter ook wat aandachtspunten met zich mee. Het inbrengen en verwijderen van een cup kan zeker in het begin lastig zijn en vergt daarom wat oefening. Hierom is het van belang een goede menstruatiecup te kiezen die bij jouw lichaamsvorm past. Op cupkiezer.nl kun je een test doen om te kijken welke cup erbij jouw lichaam past. Het kan best wat tijd kosten om jouw perfecte menstruatiecup te vinden. Het uitnemen van de cup kan iets moeilijker zijn dan het vervangen van een tampon, wat soms kan leiden tot vieze vingers. Omdat een menstruatiecup in tegenstelling tot een tampon geen bloed absorbeert maar juist opvangt vergen ze iets meer voorzichtigheid om viezigheid te voorkomen. Je kunt voor de zekerheid aan het begin ook nog een inlegkruisje gebruiken om doorlekken te voorkomen. De Libresse So Slim inlegkruisjes zijn is hier uitermate geschikt voor. Dit inlegkruisje is zo licht als een veertje en zo dun dat je niet eens doorhebt dat je het draagt.

Menstruatiecup uitkoken

Ook moet je de cup na gebruik zelf schoonmaken en wordt het aangeraden om de cup na elke menstruatie uit te koken. Dit uitkoken is belangrijk, omdat het de menstruatiecup steriliseert en dus vrij maakt van bacteriën die eventueel irritaties of vaginale infecties zouden kunnen veroorzaken. Het uitkoken van de menstruatiecup doe je door de cup voor ongeveer 5 minuten in kokend water te plaatsen. Gebruik geen zeep of antibacteriële middelen om de pH waarde niet te verstoren en om de goede bacteriën te beschermen die de intieme zone gezond houden. Het is tijdens je menstruatie sowieso belangrijk om extra op je persoonlijke hygiëne te letten. Je kunt een menstruatiecup maximaal 12 uur dragen, maar 8 uur wordt geadviseerd. Bij het langer dragen van de menstruatie kun je net zoals bij tampons te maken krijgen met het toxischeshocksyndroom. Het is daarom belangrijk om de cup op tijd te legen.

 

Er zijn dus verschillende punten om te overwegen wanneer je er over na denkt om over te stappen op menstruatiecups. Menstruatiecups zijn echter bijna afvalvrij, want een cup is herbruikbaar. Hierdoor is een cup vaak op de lange termijn ook goedkoper dan bijvoorbeeld tampons of maandverband. 

 

Er zijn heel wat gemengde gevoelens over een menstruatiecup. Uiteindelijk hebben zowel menstruatiecups als tampons en maandverband hun voor- en nadelen en moet je zelf kiezen wat het best past bij jou. Vind je een menstruatiecup toch niets, dan biedt Libresse natuurlijk een prima alternatief met maandverband en inlegkruisjes. Wil je liever meer weten over tampons? Dan vertellen wij je daar ook graag meer over!

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.