Hoeveel bloed verlies je tijdens je menstruatie?

De hoeveelheid bloedverlies tijdens een menstruatie is bij iedereen anders, net als de meeste fases van je maandelijkse cyclus.

Wist je dat je tijdens jouw menstruatie gemiddeld twee tot drie eetlepels bloed verliest? Dit is ongeveer 30 à 40 ml. Vanaf ongeveer 80 ml spreek je van hevig menstrueel bloedverlies. Hoewel het er soms dus uit kan zien alsof je veel bloedverlies hebt, kan het volstrekt normaal zijn. Tijdens je eerste menstruatie valt het bloedverlies echter vaak reuze mee en bestaat het meestal uit een lichte, roodbruine afscheiding. We noemen dat ook wel spotting.

Wat is een hevige menstruatie?

Een menstruatie is hevig als je genoeg bloed verliest om elk uur een maandverband te doorweken en dat enkele uren achter elkaar. Andere symptomen zijn grote bloedproppen in het afgescheiden bloed of regelmatig doorlekken op je kleding of beddengoed. Raadpleeg in dit geval je huisarts. Vooral als je dagelijkse bezigheden hierdoor beïnvloed worden.

Wat is de oorzaak van hevige menstruatie?

Niet altijd wordt er een oorzaak gevonden voor hevige menstruaties, maar vaak ligt het probleem in de baarmoeder. Denk hierbij aan een poliep of een goedaardig gezwel, zoals een vleesboom. Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Een slecht werkende schildklier;
  • Endometriose;
  • Adenomyose (Dit is een vorm van endometriose);
  • PCOS;
  • Stollingsziekte;
  • Diabetes;
  • Zwaarlijvigheid;
  • Gynaecologische kanker;
  • Infecties; of
  • Hormoonveranderingen in de perimenopauze.

Ben je net voor het eerst ongesteld geworden? De eerste jaren kun je in je puberteit te maken hebben met hevige menstruaties, maar ook met stemmingswisselingen.

Weinig bloedverlies tijdens menstruatie

Niet iedereen heeft een hevige menstruatie, sommigen hebben juist een lichte menstruatie met weinig bloedverlies. Dit bloedverlies lijkt dan meer op een lichte doorbraakbloeding of bruine afscheiding. Te veel stress, het volgen van een dieet, hormonen, anticonceptiemethoden en genetische factoren kunnen de hoeveelheid bloedverlies beïnvloeden. En of je pas bent bevallen of niet.

Raadpleeg je huisarts of schooldokter als de klachten aanhouden en ze invloed gaan hebben op je dagelijkse leven. Onderneem ook actie wanneer je langdurig last hebt van onregelmatig bloedverlies in combinatie met koorts of pijn. Naast hevig of weinig bloedverlies kan het ook vermoeidheid of bloedverlies na het vrijen zijn. Heb je al meer dan één jaar geen of een lichte menstruatie gehad? Dit zou kunnen komen door de overgang.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.