Hoe kies je een tampon

Weet je niet zeker of je tampons wilt gaan gebruiken? Leer hier meer over tampons voordat je een keuze maakt!

Beslissen of je tampons wilt gaan gebruiken is een persoonlijke keuze. Sommige van je vrienden zullen er helemaal weg van zijn, terwijl anderen misschien nog nooit een tampon hebben geprobeerd. Weet dat er geen beste menstruatieproduct bestaat. Alleen wat goed voelt en wat werkt voor jou. Dus wat zijn de voordelen en nadelen van tampons en hoe kies je er een?

Wat zijn de voordelen en nadelen van tampons?

Er zijn verschillende redenen waarom sommige graag een tampon gebruiken. Een van die redenen kan zijn dat tampons handig en discreet zijn. Ze zijn ook een goede optie als je wilt sporten tijdens je menstruatie, vooral als je daarvoor nauwsluitende kleding nodig hebt of als je wilt gaan zwemmen. Ongesteld zijn hoeft je er namelijk niet van te weerhouden om te bewegen.

Sommige kiezen ervoor om tampons niet regelmatig te gebruiken, omdat ze het lastig vinden om een tampon in te brengen. Anderen maken zich zorgen over het Toxic Shock Syndroom (TSS), ofwel tamponziekte genoemd. Hier hoef je je trouwens geen zorgen over te maken zolang je tampons voorzichtig gebruikt.

Welke soorten tampons zijn er?

In feite zijn er twee soorten tampons: een die je met je vinger inbrengt en een met een inbrenghuls. Deze inbrenghuls helpt je om eenvoudig een tampon in te brengen. Wat je ook kiest, beide zijn even comfortabel als je het eenmaal hebt ingebracht.

De een geeft de voorkeur aan tampons zonder inbrenghuls, omdat ze dan meer controle hebben bij het inbrengen van een tampon en het vinden van de plek die werkt voor hen. Andere geven de voorkeur aan tampons met een inbrenghuls, waarmee je een tampon snel en gemakkelijk kunt inbrengen. Deze manier houdt ook je handen schoner, hoewel je altijd je handen moet wassen voor en na het inbrengen of verwijderen van een tampon. Desinfecterende handgel werkt ook als je even geen toegang hebt tot een wastafel!

Hoe kies ik de juiste tampon voor mijn bloedverlies?

Het helpt om het absorptieniveau van je tampon af te stemmen op het bloedverlies van die dag. Misschien klinkt het tegenstrijdig, maar probeer altijd de tampon met het laagste absorptieniveau voor jou bloedverlies te gebruiken. Met andere woorden, gebruik geen tampon die meer absorbeert dan je eigenlijk nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld de eerste paar dagen van je menstruatie meer bloedverlies, begin dan met een super of super plus tampon. Als je tegen het einde van je menstruatie minder bloedverlies hebt kun je overstappen op een gewone of een mini tampon. En maak je geen zorgen als je je hebt vergist in het absorptieniveau. Iedereen schat zijn menstruatie wel eens verkeerd in, dat hoort nu eenmaal bij de ups en downs van ongesteld zijn!

Voor het eerst een tampon gebruiken?

Het kan een ontmoedigende ervaring zijn wanneer je voor het eerst tampons gaat gebruiken. Misschien voel je je meer op je gemak als je op een van je lichtere dagen een tampon met een laag absorptieniveau gebruikt. En geen zorgen als het niet in één keer goed gaat, oefening baart kunst! Bij twijfel kun je altijd een goede vriend of een familielid vragen om aan de andere kant van de badkamerdeur te staan en je er doorheen te coachen. 

Bovendien kunnen onze artikelen hoe doe je een tampon in? en hoe verwijder je een tampon? nog eventuele vragen die je hebt beantwoorden.

Moet ik kiezen voor tampons of maandverband?

Of je nu tampons gebruikt of een ander menstruatieproduct, zoals maandverband, inlegkruisjes of menstruatie ondergoed, ze zijn allemaal even hygiënisch, absorberen of vangen je bloedverlies goed op en ze zijn gemakkelijk te gebruiken als je het eenmaal onder de knie hebt. Velen van ons gebruiken een combinatie van menstruatieproducten en veranderen ook van type. Het is een beetje afhankelijk van hoe we ons die dag voelen.

Wat jij besluit om te gebruiken voor je menstruatie is een volledig persoonlijke keuze. Welke tampon je ook kiest of zelfs als je voor een heel ander soort menstruatieproduct kiest, het enige wat telt is dat jij je veilig en comfortabel voelt.

Wil je meer weten over tampons om je te helpen bij je keuze? Lees dan ook hoe lang kan ik een tampon gebruiken? en waar moet je op letten als je een tampon gebruikt?

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.