menstruatie stoppen

We weten het allemaal: Moeder Natuur kiest niet altijd de beste momenten uit.

Maar dat hoeft niet te betekenen dat je de menstruatie die net in een vakantie valt of tijdens een zwemwedstrijd komt, moet accepteren. Hoewel er geen aan/uit-knop is voor onze menstruatie, zijn er enkele manieren die je kunnen helpen om het in ieder geval uitstellen. Een andere manier om Moeder Natuur een handje te helpen is door de menstruatie op te wekken. Als je eenmaal hebt uitgevonden hoe je je menstruaties af en toe kunt regelen, dan heb je wat meer controle over de situatie. Dit kan vooral handig zijn als je last hebt van een onregelmatige menstruatie cyclus. Hoewel menstruatie normaal is, is de realiteit ook dat ze vervelend kunnen zijn, vooral als je grote plannen hebt. Als alternatieven zoals menstruatie ondergoed of tampons ook geen oplossing zijn, ben je misschien opgelucht om te ontdekken dat er andere opties zijn. Het stoppen van een menstruatie - of het uitstellen ervan - is mogelijk (dus het is niet nodig om je vakantie nog te verzetten). Hier zijn de feiten over hoe je een menstruatie kunt stoppen of uitstellen.

Menstruatie stoppen

Niemand heeft nog uitgevonden hoe je een menstruatie stopt als het bloeden al begonnen is. Als je de combinatiepil meteen gaat gebruiken op het moment dat het bloeden begint, dan zou dat je je menstruatie korter en lichter kunnen maken [1]. Het juiste gebruik van vrij verkrijgbare pijnstillers vermindert de zwelling van de baarmoederwand, waardoor je menstruatie en de pijn ook minder worden.

Menstruatie stoppen met andere vormen van anticonceptie

De pil is niet de enige vorm van anticonceptie die invloed heeft op je menstruatie. De meeste hormonale methoden kunnen je menstruatie op de een of andere manier veranderen. Dit kan bijvoorbeeld door het lichter of zwaarder te maken, of zelfs helemaal te stoppen. Soms kan dit pas na een paar maanden gebeuren omdat je lichaam zich aanpast aan de nieuwe hormonen. Dat betekent dat deze methoden meer een lange termijn oplossing zijn dan een manier om je menstruatie uit te stellen voor dat zwembadfeest volgende week.

Het hormonaal spiraaltje, anticonceptiepleister en de prikpil hebben de meeste kans om je menstruatie volledig te stoppen terwijl je ze gebruikt. Houd er rekening mee dat iedereen op een andere manier reageert op elk type anticonceptiemethode. Je kunt het beste contact opnemen met je huisarts.

Kun je menstruatie voor altijd stoppen?

Soms kunnen menstruaties zo zwaar zijn dat je wenst dat ze voor altijd zouden verdwijnen. De enige manier waarop menstruatie op natuurlijke wijze eindigt (zonder chirurgische ingreep) is wanneer we door de overgang begint. De periode wanneer de eisprong en dus de menstruatie stopt. Zelfs dan is het een geleidelijk proces en gaan ze niet zomaar op een dag uit.

Dus we hebben vastgesteld dat ons lichaam menstruatie niet echt kan uitschakelen. Als je vooruit plant, zijn er een paar manieren waarop je je menstruatie kunt uitstellen.

Menstruatie uitstellen

Als je de combinatiepil gebruikt, kun je je menstruatie uitstellen door twee pilstrips achter elkaar door te slikken. Dus zonder stopweek [2]. Een andere anticonceptie waarmee je ongesteldheid kunt uitstellen is de hormoonring of de hormoonpleister. Als je net zoals de pil de stopweek overslaat, kun je je ongesteldheid uitstellen. Met een ring of pleister kan dit maximaal 6 weken. Met de anticonceptie pil kan dit wel langer. Het is belangrijk om dit met je huisarts, gynaecoloog of praktijkverpleegkundige te bespreken voordat je hiermee begint. Zij kunnen je vertellen of het veilig voor je is en of het mogelijk is om je menstruatie uit te stellen met de anticonceptie die jij gebruikt. Als je een andere anticonceptiepil gebruikt, kun je misschien overstappen naar de combinatiepil om je menstruatie te kunnen uitstellen. De stopweek overslaan biedt trouwens geen garantie. Het is mogelijk dat je doorbraakbloedingen krijgt. Ons lichaam reageert anders op hormonen, dus ook al kan deze methode je menstruatie uitstellen (eigenlijk onttrekkingsbloeding), is en nog steeds geen garantie dat je geen enkele druppels bloed in je ondergoed zult zien. Een menstruatie product bij de hand houden is daarom een goed idee, voor het geval dat.

Stopweek of menstruatie verkorten

Je kunt naast je stopweek overslaan ook je stopweek en hiermee je menstruatie verkorten. Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken. Sommige meisjes doen dit omdat ze dan minder last hebben van bloedverlies. Om beschermd te blijven tegen een (ongewenste) zwangerschap is het belangrijk dat je stopweek niet langer is dan 7 dagen [2].

Tekst gaat verder onder de video

Menstruatie uitstellen met norethisteron of lynestrenol

Als je geen combinatiepil gebruikt, kun je altijd met je huisarts overleggen over andere manieren om je menstruatie uit te stellen. Een veel voorkomende optie is een medicijn genaamd norethisteron of lynestrenol. Het is eigenlijk een vorm van het hormoon progesteron dat werkt door te voorkomen dat het baarmoederslijmvlies loslaat.

Norethisteron wordt geleverd als tabletten en moet ongeveer 3 dagen voordat je menstrueert worden ingenomen. Bij lynestrenol moet je minimaal 1 week van te voren beginnen. Als je niet zeker weet wanneer dit is, is het een goed idee om je cyclus van tevoren bij te houden - het gebruik van een menstruatie-tracker kan helpen. Tot het moment dat je ongesteld wilt worden moet je de tabletten innemen. Zodra je stopt met het gebruik ervan, zal je menstruatie binnen ongeveer 2 of 3 dagen beginnen. Je kunt hiermee je menstruatie maximaal 7 tot 14 dagen uitstellen [3]. Dit is geen anticonceptiemiddel. Als je deze hormonen slikt kun je als nog zwanger worden. Het is ook mogelijk om zwanger te worden als je ongesteld bent.

Bloedverlies menstruatie verminderen

Er is ook enkele natuurlijke manieren die je kunt proberen die je menstruatie kunnen verminderen. Dit is bijvoorbeeld regelmatig sporten, waardoor de baarmoederspieren zich ontspannen en het bloedverlies minder wordt. Daarnaast zweren veel bij kruidenthee met valeriaan, kamille. Ook frambozenthee en brandnetelthee zouden het bloeden moeten verminderen. Neem altijd contact op met je huisarts voordat je deze kruidenmethodes gaat proberen.

We weten dat het prima is om je menstruatie af en toe uit te stellen, maar het is nog niet bewezen of het ook op de lange termijn veilig is. Neem dus geen risico met je gezondheid. Voor iets simpels als menstruatie is dat het niet waard. Heb jij je menstruatie uitgesteld en ben je vervolgens niet ongesteld geworden? Lees in het artikel 'waarom word ik niet ongesteld’ wat hier de reden van kan zijn. Ben je vaak ongesteld en heb je daarom vragen je je menstruatie kunt uitstellen? Lees dan het artikel 'waarom ben ik zo vaak ongesteld' wat hier de reden van kan zijn.

Je kunt het beste kiezen voor het stoppen of uitstellen van menstruaties met de opties die we noemden. We weten dat menstruatie lastig kan zijn, maar je voelt je zelfverzekerder als je weet hoe je ermee om kunt gaan. Voor meer informatie over leven met menstruatie, ga naar onze pagina's over wat helpt bij menstruatiekrampen en hoe anticonceptie je menstruatie beïnvloedt. Daarnaast kun je gebruik maken van een menstruatiekalender. Met een dergelijke kalender kan je je menstruatieperiode beter voorspellen en is het mogelijk om je sociale leven te synchroniseren met je menstruatiecyclus.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] De Gynaecoloog

[2] Sense

[3] Thuisarts.nl