Sommige willen hun menstruatie opwekken om eerder ongesteld te worden, zodat dit beter in hun planning past.

Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, een leuk feest hebt of een date hebt met een leuke jongen. Het kan ook zijn dat je al lang niet ongesteld bent geworden door een onregelmatige menstruatiecyclus en je je menstruatie wilt opwekken om zekerheid te hebben dat de werking van je lichaam in orde is. Mogelijk is je lijf door hormonale stoornissen, ziekte of stress van slag en blijft je ongesteldheid uit.

Verschillende manieren om je menstruatie op te wekken

Eerder stoppen met de pil

De eerder genoemde redenen waarom je je menstruatie op wilt wekken, hebben verschillende doelen. Als je op vakantie wilt gaan en je wilt niet ongesteld worden, dan kun je alleen bij het gebruik van de anticonceptie pil eerder je menstruatie opwekken. Dit is eigenlijk geen echte menstruatie, maar onttrekkingsbloed. Na je stopweek slik je de pil verder door. Lees goed de bijsluiter van je pil voordat je dit gaat doen.

Medicijnen

Er zijn daarnaast medicijnen die de menstruatie kunnen regelen. Deze kunnen de menstruatie opwekken na een kuur van enkele dagen of de ongesteldheid uitstellen, tot ongeveer twee weken. Deze medicijnen bevatten echter veel hormonen en zijn dus niet aan te raden als je het niet echt nodig hebt. Alleen de huisarts kan deze pillen voorschrijven en informeert je over mogelijke bijwerkingen. Naast deze manieren is er geen zekere methode om je menstruatie op te wekken. In dat geval zul je toch de natuur gewoon haar gang moeten laten gaan.

Beste tip voor menstruatie opwekken

Het kan ook zijn dat je lang niet ongesteld bent geworden en je wilt menstruatie opwekken, omdat je al lang ongesteld had moeten worden. De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent. Bijvoorbeeld, omdat je in de overgang bent of na een zwangerschap weer voor het eerst ongesteld moet worden. Vaak is stress de grootste oorzaak van het uitblijven van de menstruatie.

Pas op met tips om menstruatie op te wekken

Er bestaan een hoop fabeltjes en huis, tuin en keuken-tips over hoe je je menstruatie kunt opwekken. Geloof niets klakkeloos, want er staat een hoop onzin op het internet. Gebruik ook niet zomaar middeltjes en medicijnen die je menstruatie opwekken, zonder overleg met een arts. Als je je zorgen maakt of de mogelijkheid bestaat dat je zwanger bent, raadpleeg dan je huisarts. Een bezoek aan je arts is altijd vertrouwelijk, omdat een dokter zwijgplicht heeft en hierover niet met bijvoorbeeld je ouders mag spreken.

Lees verder op onze website voor meer informatie over je menstruatie. Daarnaast kun je gebruik maken van een menstruatiekalender of gebruik onze menstruatie tool. Met een dergelijke kalender en tool kun je je menstruatieperiode beter voorspellen en is het mogelijk om je sociale leven te synchroniseren met je menstruatiecyclus.

Lees verder

Wanneer word ik ongesteld?

Bereken met onze tool de verschillende fases van je menstruatiecyclus

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.