
Menstruatie blijft uit
Blijft je menstruatie uit deze maand, maar had je dat volgens de menstruatiecyclus wel al moeten zijn?
Maak je niet direct zorgen, het hoeft niet gelijk te betekenen dat je zwanger bent. Als je kort geleden voor het eerst ongesteld bent geworden kan je menstruatie de eerste paar jaar vaak nog onregelmatig zijn, omdat de eisprong niet regelmatig op gang is gekomen. Zodra de eisprong regelmatig plaats vindt, zal je menstruatie volgen.
Waarom word ik niet ongesteld?
Menstruatiecyclussen kunnen erg verschillen. Niet alleen van persoon tot persoon, maar ook van cyclus tot cyclus. Een cyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen, met 28 dagen als gemiddelde, maar dat wil niet zeggen dat je precies weet wanneer je ongesteld wordt. Het ene lichaam werkt nu eenmaal regelmatiger dan de ander. Vooral in de eerste jaren dat je ongesteld bent, kan je menstruatie of ovulatie nog weleens uitblijven of onregelmatig zijn. Dit is gebruikelijk en geen reden tot paniek. Dat komt doordat in de puberteit de hoeveelheid hormonen in het bloed wisselt. Ben je nog helemaal niet ongesteld geworden, terwijl je vriendinnen of klasgenoten dat wel zijn? De meest meiden worden voor het eerst ongesteld tussen hun 11e en 15e levensjaar, maar iets eerder of iets later is ook normaal. In je puberteit en je eerste menstruatie maakt je lichaam veel veranderingen door en dit is voor ieder meisje anders.
Mogelijke redenen voor te laat of helemaal niet ongesteld worden zonder dat je zwanger bent zijn:
Stress:Stress kan een ware aanslag plegen om je lichaam. Mocht je ongesteldheid uitblijven, ga dan bij jezelf te raden hoe je geestelijk voelt. Zijn er zaken waar je gestrest van raakt op school, werk of thuis? Probeer er met iemand over te praten of neem contact op met de huisarts. Lees hier meer over wat voor effect stress op je menstruatie kan hebben.
Zware inspanningen:Wanneer je zeer regelmatig en intensief sport kan het voorkomen dat je niet meer ongesteld wordt.
Ziekte:Langdurige ziekte, maar ook een ‘simpel’ griepje kunnen van invloed op je menstruatiecyclus zijn. Diabetes en problemen met je schildklier zijn twee bekende lichamelijk klachten die van invloed kunnen zijn.
Drastische gewichtsveranderingen:Wanneer je in korte tijd veel bent afgevallen of aangekomen kan het zijn dat je daardoor niet meer ongesteld wordt. Vooral bij meiden die aan Anorexia lijden blijkt dat hun ongesteldheid vaak uitblijft.
Niet gezond eten:In samenhang met gewichtsveranderingen kan een ongezonde levensstijl ook een negatief effect hebben.
PCOS:Wanneer je aan het PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS) lijdt zijn er enkele hormonen niet in balans en geven de eierstokken niet regelmatig eitjes vrij. Symptomen van PCOS kunnen sterk variëren, van gewichtstoename tot een onregelmatige menstruatiecyclus.
Anticonceptie:Wanneer je al enige tijd een anticonceptie zoals de pil slikt kan het gebeuren dat je menstruatie op een gegeven moment helemaal uitblijft. Ook wanneer je met de pil stopt kan het nog een tijdje duren voordat je menstruatiecyclus weer ‘normaal’ is. Lees meer over wat voor effect anticonceptie op je menstruatie kan hebben.
De overgang:De overgang begint als de ovulatie stopt. Hierdoor stopt de productie van eicellen en je eierstokken geven geen oestrogeen meer af. Als je ovulatie stopt, stoppen je menstruaties uiteindelijk ook. De meeste hebben geen idee wanneer hun ovulatie stopt, maar de overgang kan al beginnen als je 40 bent, maar ook pas als je 60 bent.
Ongesteld na zwangerschap:Als je zwanger bent geweest en bent bevallen of een abortus of miskraam hebt gehad kan het soms even duren voordat je weer ongesteld wordt. Als je na een bevalling borstvoeding geeft kan een menstruatie wel tot 6 maanden wegblijven.
Ben ik zwanger?
Als je altijd regelmatig ongesteld was en je menstruatie blijft uit, moet je uitzoeken of je misschien wel zwanger bent. Als je nog nooit seks hebt gehad, dan kun je niet zwanger zijn. Je kunt alleen zwanger raken als je vagina in contact is geweest met sperma of voorvocht. Als je wel seksueel actief bent, je hebt onbeschermde seks gehad en je bent overtijd (niet ongesteld geworden), dan kun je zwanger zijn. Ook als je onbeschermde seks hebt tijdens je menstruatie heb je kans om zwanger te raken. Bij het hebben van beschermde seks door het nemen van anticonceptie of het gebruiken van een condoom is de kans veel kleiner. Een condoom en anticonceptie biedt geen 100 procent garantie. Een condoom kan scheuren en je anticonceptie kan minder betrouwbaar zijn doordat je bijvoorbeeld enkele pillen uit de strip bent vergeten. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Deze kan onderzoeken wat er aan de hand is. Je kunt ook altijd zelf een zwangerschapstest halen zonder recept bij de apotheek of drogist. Ook kun je nagaan of je nog andere zwangerschapssymptomen hebt.
Menstruatie zet niet door
In sommige gevallen zet een menstruatie niet door naar een menstruatie die voor jou normaal is. In plaats van een aantal dagen waarvan 1-2 dagen iets heviger blijft het deze keer bij alleen een lichte menstruatie of alleen wat bruine afscheiding. De hoeveelheid van je bloedverlies of de duur van je menstruatie kan ook per cyclus anders zijn. De boven genoemde redenen zoals stress en inspanningen kan hier van invloed op zijn.
Niet ongesteld geworden wat nu?
Wanneer je menstruatie uitblijft, is het belangrijk om het lijstje met redenen na te gaan. Dus afgezien van wanneer je pas net ongesteld bent of wanneer je onveilige seks hebt gehad. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij gedurende twee weken waarin je noteert hoe je je voelt, wat je hebt gegeten etc. Mocht je ongesteldheid lang uitblijven en klachten krijgen, zoals buikpijn, duizeligheid en/of licht in het hoofd, dan is het verstandig om langs de dokter te gaan.
Ga je bijna op vakantie en wil je niet verrast worden door je menstruatie? Er zijn manieren om je menstruatie op te wekken. Ben je zelf vaker te laat ongesteld en wil je weten hoe jouw menstruatiecyclus eruit ziet? Dan kan het handig zijn om je menstruatiecyclus te berekenen met deze tool.
Lees verder
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.