niet ongesteld

Als je niet ongesteld bent geworden betekent dit niet direct dat je zwanger bent.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je niet ongesteld bent geworden, terwijl je dit volgens je menstruatiecyclus wel had moeten zijn. Probeer je niet direct zorgen te maken als je een keer niet ongesteld bent geworden.

Misschien ben je wel net voor het eerst ongesteld geworden. In het begin is je menstruatie nog wat onregelmatig, omdat je ovulatie en hormonen nog niet helemaal op gang zijn gekomen. Gebruik je anticonceptie of heb je de laatste tijd veel stress? Ook dit kan effect hebben op je menstruatie.

Laten we eens kijken naar de verschillende redenen waarom je niet ongesteld bent geworden.

Redenen voor geen menstruatie

Je menstruatiecyclus hoeft niet elke maand hetzelfde te zijn en kan per cyclus anders zijn. Gemiddeld duurt het 28 dagen, maar het kan variëren tussen de 21 en 35 dagen. Hierdoor kan het lastig zijn om te weten wanneer je precies ongesteld gaat worden. Vooral als je net voor eerst ongesteld bent geworden, kan het nog weleens voorkomen dat je niet ongesteld wordt of dat het eerder of later komt. Dit is heel normaal en geen reden tot paniek.

Wat zijn mogelijke andere redenen dat je menstruatie later is of helemaal niet komt, zonder dat je zwanger bent?

Stress

Ben je deze menstruatiecyclus niet ongesteld geworden? Vraag je dan allereerst af hoe jij je mentaal voelt. Zijn er dingen waar je gestrest van raakt op school, je werk of thuis? Stress kan namelijk een groot effect hebben op je lichaam en de reden zijn dat je niet ongesteld bent geworden. Probeer er met iemand over te praten of neem contact op met je huisarts.

Intensief sporten

Als je zeer regelmatig en intensief sport kan het gebeuren dat je menstruatie stopt of onregelmatig wordt. Een te lage energie-inname kan de reden zijn hiervoor. Bepaalde processen in je lichaam gaan dan namelijk langzamer werken, waardoor je menstruatie kan uitblijven.

Ziek zijn

Een langdurige ziekte, maar ook een simpel griepje kan invloed hebben op je menstruatiecyclus en ervoor zorgen dat je niet ongesteld wordt. Twee bekende andere lichamelijke klachten die invloed kunnen hebben op je menstruatie zijn diabetes en problemen met je schildklier.

Schommeling in gewicht

Ben je in een korte tijd veel afgevallen of aangekomen? Je menstruatie kan hierdoor onregelmatig worden of helemaal uitblijven. Ondergewicht of overgewicht kan namelijk effect hebben op je hormoonhuishouding.

Naast gewichtsverandering kan ook een ongezonde levensstijl een negatief effect hebben.

PCOS

Als je PCOS hebt dan zijn er enkele hormonen die niet in balans zijn en geven je eierstokken niet regelmatig eitjes vrij. Symptomen kunnen sterk variëren, van gewichtstoename tot een onregelmatige menstruatie.

Anticonceptie

Anticonceptie kan ervoor zorgen dat je niet meer ongesteld wordt. Ook als je stopt met anticonceptie kan het nog even duren voordat je menstruatiecyclus weer regelmatig wordt.

Overgang

Zodra je in de overgang komt, stop je met ovuleren. Dit houdt in dat de productie van je eicellen stopt en je eierstokken geen oestrogeen meer afgeven. In deze periode wordt je ook niet meer ongesteld.

Na een zwangerschap

Ben je onlangs bevallen of heb je een miskraam of een abortus gehad? Het kan dan nog even duren voordat je menstruatie weer op gang komt. Als je na een zwangerschap borstvoeding geeft kan je nog een extra zes maanden niet ongesteld worden.

Zwangerschap

Een andere reden dat je niet meer ongesteld bent is als je zwanger bent. Dus heb jij onlangs onbeschermde seks gehad en ben je sindsdien niet meer ongesteld geworden? Het is dan misschien goed om een zwangerschapstest te doen. Ook als je onbeschermde seks tijdens je menstruatie hebt gehad kan het zijn dat je zwanger bent.

Hoewel anticonceptie en een condoom de kans op zwangerschap verlagen, bieden ze geen 100% garantie. Een condoom kan namelijk scheuren en anticonceptie kan minder betrouwbaar zijn als je bijvoorbeeld ziek bent geweest of een paar pillen uit een strip bent vergeten te nemen.

In beide gevallen is het verstandig om een zwangerschapstest te doen of langs je huisarts te gaan.

Lichte menstruatie

Het kan voorkomen dat je een keer een lichtere menstruatie hebt dan je normaal gesproken gewend bent. In plaats van een paar dagen met hevige bloedingen heb je nu alleen te maken met licht bloedverlies of zelfs alleen bruine afscheiding.

Het is goed om te weten dat de hoeveelheid bloedverlies en duur van je menstruatie per cyclus anders kan zijn. Maar stress en inspanning kunnen ook invloed hebben op waarom je niet ongesteld bent geworden.

Niet ongesteld geworden, wat nu?

Als je niet ongesteld bent geworden, dan is het belangrijk om je eerst af te vragen wat de reden hiervoor kan zijn. Gebruik bijvoorbeeld bovenstaande redenen als je checklist. Je kunt ook een dagboek bijhouden voor de komende twee weken, waarin je noteert hoe jij je voelt en wat je hebt gegeten, etc.

Ben je al lang niet meer ongesteld geweest en krijg je klachten, zoals buikpijn, duizeligheid en/of voel je je licht in je hoofd? Het is dan verstandig om langs je huisarts te gaan?

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.