Seks tijdens menstruatie

Is seks als je ongesteld bent veilig? Wat zijn de kansen dat je zwanger raakt als je dan seks hebt? Laten we de antwoorden op deze en meer vragen eens bekijken!

Er wordt weinig gesproken over seks tijdens je menstruatie, maar toch hebben velen van ons hier vragen over. Wij zijn er om dit taboe uit te bannen en enkele vragen die je misschien hebt te beantwoorden. Ongesteld zijn zou je namelijk niet moeten tegenhouden om te doen wat je wilt doen; of dat nu zwemmen, sporten of seks is!

Kun je seks hebben tijdens je menstruatie?

Het korte antwoord: Ja, natuurlijk kun je seks hebben als je ongesteld bent, zowel met een partner of alleen! Er is immers niets vies of beschamend aan menstruatiebloed. Menstruaties zijn een natuurlijk verschijnsel en een teken dat jouw lichaam gezond functioneert. Er wordt zelfs gedacht dat een orgasme de pijn van menstruatiekrampen kan verlichten en voor extra lubricatie tijdens de seks kan zorgen [1]!

Het is ook helemaal prima als je het niet wilt of als jij je niet op je gemak voelt om tijdens je menstruatie seks te hebben. Uiteindelijk is de keuze altijd aan jou of je het wilt of niet. Maar als je twijfelt, blijf dan lezen zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen op basis van hoe jij je voelt en wat voor jou het beste werkt!

Hoe kun je seks hebben tijdens je menstruatie?

We begrijpen dat het laatste waar jij je tijdens een intiem moment zorgen over wilt maken het krijgen van bloedvlekken in je lakens is. Hoewel menstruatiebloed een beetje een knoeiboel kan worden betekent het niet dat het slecht is tijdens de seks! Seks is tenslotte bedoeld om van te genieten en om in het moment te zijn. Als je bloedvlekken wilt minimaliseren en niet midden in de nacht de wasmachine aan wilt zetten dan zijn er een paar dingen die je kunt doen.

Een veilig optie is om een (oude) handdoek te gebruiken. Het biedt namelijk een stevige laag van veiligheid tussen je lakens en het mogelijke bloedverlies. Bovendien kan je een handdoek direct in de was gooien, in plaats van je hele beddengoed te moeten verwijderen en vervangen. Het is ook handig om te weten dat een donker gekleurde handdoek eventuele vlekken goed verbergt!

Als alternatief zijn er ook bepaalde posities die de hoeveelheid bloedverlies kunnen verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een standje die voorkomt dat je V-Zone in direct contact komt met je lakens, bank of een ander oppervlak. Dit kan ervoor zorgen dat het bloedverlies beperkt blijft. Een andere goede optie is seks onder de douche. Het water spoelt dan het menstruatiebloed snel weg en voorkomt dat je ergens vlekken op krijgt.

Is het veilig om seks te hebben tijdens je menstruatie?

Seks als je ongesteld bent kan wat rommelig zijn, maar dat maakt het niet minder veilig dan gewone seks! Houdt er alleen wel rekening mee dat HIV en andere soa's gemakkelijker via bloed kunnen worden doorgeven [2]. Dus als jij jezelf wilt beschermen tegen soa’s dan moet je nog steeds een condoom gebruiken, net als tijdens elk ander moment van je menstruatiecyclus.

Wat is de kans om zwanger te worden tijdens je menstruatie?

Hoewel de kans om zwanger te raken tijdens je menstruatie laag is, kun je technisch gezien op elk moment van je cyclus zwanger worden. Bovendien kan sperma tot vijf dagen in je lichaam leven, dus alleen maar omdat je ongesteld bent betekent het niet dat je ook niet een ouder kunt worden [3]!

Wel zijn er dagen waarop je meer vruchtbaar bent dan op andere dagen, vooral tijdens je ovulatie). Als je dus niet zwanger wilt worden dan is het verstandig om toch een anticonceptiemiddel te blijven gebruiken, zelfs als je seks hebt tijdens je menstruatie.

Praten over seks en ongesteld zijn

De keuze om wel of geen seks te hebben tijdens je menstruatie is geheel aan jou, maar door het taboe dat op dit onderwerp rust praten velen er nooit over. Wat je persoonlijke voorkeur ook is, wij willen een eind maken aan het gevoel dat je hier niet over kunt praten. Wij willen mensen aanmoedigen om zich open te stellen en deze onderwerpen bespreekbaar te maken.

Heb je een partner? Dan is het belangrijk om bij hem of haar te informeren naar zijn of haar voorkeuren en gevoelens over seks als je ongesteld bent. We moeten ons meer comfortabel gaan voelen om erover te praten! Misschien mis je namelijk een ervaring die jullie allebei willen, maar niemand over durft te praten.

Uiteindelijk is seks hebben jouw keuze, dus laat je menstruatie niet dicteren wanneer en hoe je het kunt doen! Seks is een geweldige manier om je te laten gaan en te genieten van wat intieme tijd met je partner of alleen. Een beetje bloed mag daar niets aan veranderen.

Als je meer wilt weten of nog vragen hebt, bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen over seks.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Guud Woman

[2] SoaZorg

[3] Clearblue