Uterus with fibroids growing on various areas

Wat doen ze? Wat is het? En moet jij je zorgen maken?

Vleesbomen hebben veel intimiderende namen: Leiomyomen, Myomen of Fibromen, maar ze verwijzen allemaal naar hetzelfde. In principe zijn het goedaardige gezwellen van het spierweefsel in en rond je baarmoeder. Dat betekent dat ze geen kanker veroorzaken en meestal niets zijn om je zorgen over te maken.

Ongeveer 30% krijgt op enig moment in hun leven een of meer vleesbomen, vaak wanneer je boven de 30 jaar bent [1]. Het komt ook vaak voor dat je een myoom hebt zonder dat je het doorhebt. Echter, afhankelijk van het type, de grootte, het aantal en de locatie kunnen ze verschillende symptomen veroorzaken.

Het goede nieuws is, in de zeldzame gevallen dat vleesbomen wel symptomen veroorzaken, zijn er manieren om ze te behandelen! Door er meer over te weten te komen kun je erachter komen of je er misschien een hebt, zodat je op tijd professionele hulp kunt zoeken.

Laten we eens kijken welke soorten vleesbomen er bestaan, wat ze veroorzaakt en welke behandelingen er zijn om je te helpen de symptomen aan te pakken.

Soorten vleesbomen

Vleesbomen ontstaan wanneer een spiercel in de baarmoeder zichzelf kloont en uitbreidt. Ze beginnen klein en kunnen vervolgens uitgroeien tot verschillende vormen en maten, tenzij ze worden behandeld. Een vleesboom kan kleiner dan een zaadje zijn, maar kan ook groeien tot de grootte van een grapefruit. Afhankelijk van hun plaats in je baarmoeder krijgt de vleesboom zijn naam. Ze kunnen namelijk buiten de baarmoeder (Subserosaal), in de baarmoeder (Submucosaal) of in het wandweefsel (Intramuraal) groeien.

Elk individu is uniek en daarom kunnen vleesbomen op verschillende plaatsen en in verschillende aantallen in je baarmoeder groeien. Als je vermoedt dat je er een hebt hebt, kan het geen kwaad om je huisarts te bellen en je te laten onderzoeken.

Wat veroorzaakt vleesbomen?

Hoewel er geen duidelijk bewijs is wat de oorzaak precies is, blijkt wel dat hormonen, genetica en voeding een grote rol kunnen spelen bij de groei van vleesbomen.

Hormonen

Van hormonen, zoals oestrogeen en progesteron is bekend dat ze een grote invloed hebben op de groei van vleesbomen. Afhankelijk van in welke hormonale fase van de menstruatiecyclus je zit, kunnen ze ook in omvang toe- of afnemen als gevolg van dips en pieken in oestrogeen en progesteron. Aangezien deze hormonen tijdens de cyclus door de eierstokken worden geproduceerd, hebben vleesbomen de neiging om na een menopauze te krimpen [2].

Genetica

Sommige mensen hebben meer kans op het ontwikkelen van vleesbomen dan anderen en genetica kan de reden zijn waarom. Als je grootmoeder, moeder of zus in het verleden myomen hebben gehad, is de kans groter dat jij ze ook krijgt.

Dieet

Daarnaast kan wat we eten ook een grote rol spelen bij de groei van vleesbomen. Het eten van voedsel dat oestrogeen op plantaardige basis bevat (tofu en sojaproducten), het eten van veel rood vlees, het drinken van veel alcohol en te weinig fruit en groenten kunnen allemaal factoren zijn die bijdragen aan de groei van myomen.

Wat zijn de symptomen van vleesbomen?

De symptomen verschillen van persoon tot persoon. Sommigen zullen misschien nooit enige symptomen ervaren en het pas ontdekken tijdens een bezoek aan de dokter. Anderen hebben er meer last van en kunnen er moeilijk mee leven. Veel voorkomende symptomen zijn onder meer:

  • Bekkenpijn en hevige menstruatiebloedingen. Dit kan leiden tot bloedarmoede of de noodzaak van een bloedtransfusie;
  • Druk op de blaas, waardoor je vaker moet plassen dan normaal;
  • Druk op je endeldarm, wat constipatie en rugpijn veroorzaakt;
  • Opgeblazen gevoel.

Als je een van deze symptomen ervaart is het misschien een goed idee om contact op te nemen met je huisarts. De kans is groot dat hij of zij in een vroeg stadium iets opvallends kan zien en je een behandelplan op maat kan adviseren, zodat jij je klachten beter onder controle kunt houden en onbevreesd kunt leven.

Hoe voelen vleesbomen?

Leven met vleesbomen kan aanvoelen alsof je een heel hevige menstruatie hebt met pijnlijke krampen en buikpijn of pijn in je onderrug. Het kan moeilijk zijn om te zeggen of de pijn die je ervaart direct komt door vleesbomen. Daarom is het altijd een goed idee om je huisarts te raadplegen.

Hevig bloedverlies door vleesbomen

Een van de meest voorkomende symptomen van myomen is hevige bloedverlies. Het kan een zenuwslopende ervaring zijn als je hevig bloedverlies hebt tijdens je menstruatie, maar je staat er niet alleen voor! Er zijn ook veel manieren om hier mee om te gaan.

Van maandverbanden en tampons met een hoog absorptieniveau tot menstruatie ondergoed en menstruatiecups, er bestaan verschillende intieme verzorgingsproducten om aan je behoeften te voldoen en die je helpen je beter beschermd te voelen. Je kunt ook een alarm instellen op je telefoon, zodat je niet vergeet je menstruatie product te vervangen. Als je hevige bloedingen hebt is het ook goed om te weten wanneer je een product moet vervangen.

Hebben vleesbomen invloed op vruchtbaarheid of zwangerschap?

Hoewel het alarmerend kan lijken om erachter te komen dat je vleesbomen hebt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Slechts in zeer zeldzame gevallen is bekend dat ze ernstige vruchtbaarheids- of zwangerschapsproblemen veroorzaken.

Merk je symptomen van myomen? Praat dan met je huisarts of verloskundige. Er zijn namelijk manieren om rond vleesbomen te navigeren als je zwanger wilt worden, door middel van vruchtbaarheidsbehandelingen en operaties, indien nodig.

Probeer jezelf eraan te herinneren dat vleesbomen heel gewoon zijn en behandeld kunnen worden. Daarnaast kan het delen van je gedachten en angsten met je partner, geliefden, familie en vrienden ook helpen om eventuele angst te verlichten. 

Vleesbomen na de menopauze

Door de menopauze gaan is net zo'n natuurlijk proces als het krijgen van je menstruatiecyclus. En ondanks dat het een beetje een reputatie heeft, heeft het ook zijn voordelen. Myomen hebben namelijk hormonen (oestrogeen en progesteron) nodig om te groeien. Na je menopauze verlaagt ons lichaam de productie van deze hormonen drastisch, waardoor het risico op het ontstaan van nieuwe vleesbomen afneemt. Reeds bestaande vleesbomen hebben ook de neiging om in omvang te verminderen en minder symptomen te veroorzaken.

Behandelingen voor vleesbomen

Er is geen pasklare behandeling voor vleesbomen, omdat ieders lichaam uniek is. Als jouw vleesbomen geen klachten veroorzaken, is een behandeling misschien niet eens nodig. Maar als je er wel klachten door hebt, zijn er verschillende opties die je met jouw arts kunt bespreken om het beste behandelplan voor je te vinden.

Medicatie

Bepaalde medicijnen, zoals ontstekingsremmers en hormonale anticonceptiepillen kunnen je helpen om te gaan met de symptomen van myomen. Er zijn ook geneesmiddelen beschikbaar om ze te laten krimpen, maar deze helpen niet om je vleesbomen volledig te verwijderen.

Kleine ingreep

Wil je liever geen medicatie gebruiken? Er zijn verschillende andere mogelijheden die je kunnen helpen met vleesbomen, zoals een embolisatie. Dit is een relatief kleine ingreep waarbij de bloedvaten van de vleesbomen worden geblokkeerd. Hierdoor worden myomen kleine of kunnen ze in sommige gevallen helemaal verdwijnen. Houdt er wel rekening mee dat een embolisatie wordt afgeraden wanneer je in de toekomst zwanger wilt worden [3]

Een andere ingreep is een MyoSure behandeling. Bij deze ingreep worden vleesbomen volledig verwijderd door het gebruik van een instrument via de vagina. De baarmoederwand blijft bij een MyoSure behandeling helemaal intact. Dit maakt het een geschikte behandelijk wanneer je in de toekomst misschien nog zwanger wilt worden.

Chirurgische verwijdering

De chirurgische behandeling van vleesbomen hangt af van verschillende factoren, zoals het type, de grootte, het aantal en de symptomen die ze veroorzaken. In veel gevallen is een operatie echter niet nodig. Als je vleesbomen het zwanger worden in de weg staan en je arts het adviseert, dan kunnen ze ook worden behandeld met een minimaal invasieve ingreep die myomectomie wordt genoemd. Bij zo'n ingreep worden vleesbomen verwijderd en blijven de baarmoeder en andere voortplantingsorganen intact. In zeer zeldzame en ernstige gevallen waarin een myomectomie niet succesvol is, kan een hysterectomie worden uitgevoerd, waarbij de baarmoeder volledig wordt verwijderd.


Het kan een ontmoedigende en eenzame ervaring lijken om met vleesbomen te moeten leven, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het delen van je gevoelens kan je helpen troost en steun te vinden. Overweeg te praten met je arts, dierbaren, of zelfs groepen vrouwen+ die met soortgelijke ervaringen te maken hebben. Onthoud dat er veel oplossingen zijn en hulp zoeken kan je leiden naar precies wat je nodig hebt om beter om te gaan met vleesbomen.

Lees verder

Medical disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1]  Amphia Ziekenhuis

[2]  Women's Health Care Center

[3]  Diakonessenhuis