Uterus with fibroids growing on various areas

Wat doen ze? Wat is het? En moet jij je zorgen maken?

Vleesbomen hebben veel intimiderende namen: Leiomyomen, Myomen of Fibromen, maar ze verwijzen allemaal naar hetzelfde. In principe zijn het goedaardige gezwellen van het spierweefsel in en rond je baarmoeder. Dat betekent dat ze geen kanker veroorzaken en meestal niets zijn om je zorgen over te maken.

Ongeveer 30% krijgt op enig moment in hun leven een of meer vleesbomen, vaak wanneer je boven de 30 jaar bent [1]. Het komt ook vaak voor dat je een myoom hebt zonder dat je het doorhebt. Echter, afhankelijk van het type, de grootte, het aantal en de locatie kunnen ze verschillende symptomen veroorzaken.

Het goede nieuws is, in het zeldzame geval dat een vleesboom wel symptomen veroorzaken, zijn er manieren om ze te behandelen! Door er meer over te weten te komen kun je erachter komen of je er misschien een hebt, zodat je op tijd professionele hulp kunt zoeken.

Laten we eens kijken welke soorten er bestaan, wat ze veroorzaakt en welke behandelingen er zijn om je te helpen de symptomen aan te pakken.

Soorten vleesbomen

Een vleesboom ontstaat wanneer een spiercel in de baarmoeder zichzelf kloont en uitbreidt. Ze beginnen klein en kunnen vervolgens uitgroeien tot verschillende vormen en maten, tenzij ze worden behandeld. Een vleesboom kan kleiner dan een zaadje zijn, maar kan ook groeien tot de grootte van een grapefruit. Afhankelijk van hun plaats in je baarmoeder krijgt het zijn naam. Ze kunnen namelijk buiten de baarmoeder (Subserosaal), in de baarmoeder (Submucosaal) of in het wandweefsel (Intramuraal) groeien.

Elk individu is uniek en daarom kan een vleesboom op verschillende plaatsen en in verschillende aantallen in je baarmoeder groeien. Als je vermoedt dat je er een hebt hebt, kan het geen kwaad om je huisarts te bellen en je te laten onderzoeken.

Wat veroorzaakt een vleesboom?

Hoewel er geen duidelijk bewijs is wat de oorzaak precies is, blijkt wel dat hormonen, genetica en voeding een grote rol kunnen spelen bij de groei.

Hormonen

Van hormonen, zoals oestrogeen en progesteron is bekend dat ze een grote invloed hebben op de groei van een vleesboom. Afhankelijk van in welke hormonale fase van de menstruatiecyclus je zit, kunnen ze ook in omvang toe- of afnemen als gevolg van dips en pieken in oestrogeen en progesteron. Aangezien deze hormonen tijdens de cyclus door de eierstokken worden geproduceerd, heeft een vleesboom de neiging om na een menopauze te krimpen [2].

Genetica

Sommige mensen hebben meer kans op het ontwikkelen van een vleesboom dan anderen en genetica kan de reden zijn. Als je grootmoeder, moeder of zus in het verleden myomen hebben gehad, is de kans groter dat jij ze ook krijgt.

Dieet

Daarnaast kan wat we eten ook een grote rol spelen bij de groei. Het eten van voedsel dat oestrogeen op plantaardige basis bevat (tofu en sojaproducten), het eten van veel rood vlees, het drinken van veel alcohol en te weinig fruit en groenten kunnen allemaal factoren zijn die bijdragen aan de groei van myomen.

Wat zijn de symptomen van vleesbomen?

De symptomen verschillen van persoon tot persoon. Sommigen zullen misschien nooit enige symptomen ervaren en het pas ontdekken tijdens een bezoek aan de dokter. Anderen hebben er meer last van en kunnen er moeilijk mee leven. Veel voorkomende symptomen zijn onder meer:

  • Bekkenpijn en hevige menstruatiebloedingen. Dit kan leiden tot bloedarmoede of de noodzaak van een bloedtransfusie;
  • Druk op de blaas, waardoor je vaker moet plassen dan normaal;
  • Druk op je endeldarm, wat constipatie en rugpijn veroorzaakt;
  • Opgeblazen gevoel.

Als je een van deze symptomen ervaart is het misschien een goed idee om contact op te nemen met je huisarts. De kans is groot dat hij of zij in een vroeg stadium iets opvallends kan zien en je een behandelplan op maat kan adviseren, zodat jij je klachten beter onder controle kunt houden en onbevreesd kunt leven.

Hoe voelt een vleesboom?

Een vleesboom kan aanvoelen alsof je een heel hevige menstruatie hebt met pijnlijke krampen en buikpijn of het kan pijn in je onderrug veroorzaken. Het kan moeilijk zijn om te zeggen of de pijn die je ervaart direct komt door een vleesboom. Daarom is het altijd een goed idee om je huisarts te raadplegen.

Hevig bloedverlies door vleesbomen

Een van de meest voorkomende symptomen van myomen is hevige bloedverlies. Het kan een zenuwslopende ervaring zijn als je hevig bloedverlies hebt tijdens je menstruatie, maar je staat er niet alleen voor! Er zijn ook veel manieren om hier mee om te gaan.

Van maandverbanden en tampons met een hoog absorptieniveau tot menstruatie ondergoed en menstruatiecups, er bestaan verschillende intieme verzorgingsproducten om aan je behoeften te voldoen en die je helpen je beter beschermd te voelen. Je kunt ook een alarm instellen op je telefoon, zodat je niet vergeet je menstruatie product te vervangen. Als je hevige bloedingen hebt is het ook goed om te weten wanneer je een product moet vervangen.

Heeft een vleesboom invloed op vruchtbaarheid of zwangerschap?

Hoewel het alarmerend kan lijken om erachter te komen dat je vleesbomen hebt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Slechts in zeer zeldzame gevallen is bekend dat ze ernstige vruchtbaarheids- of zwangerschapsproblemen veroorzaken.

Merk je symptomen? Praat dan met je huisarts of verloskundige. Er zijn namelijk manieren om er omheen te navigeren als je zwanger wilt worden, door middel van vruchtbaarheidsbehandelingen en operaties, indien nodig.

Probeer jezelf eraan te herinneren dat een vleesboom heel gewoon is en behandeld kan worden. Daarnaast kan het delen van je gedachten en angsten met je partner, geliefden, familie en vrienden ook helpen om eventuele angst te verlichten. 

Vleesboom na de menopauze

Door de menopauze gaan is net zo'n natuurlijk proces als het krijgen van je menstruatiecyclus. En ondanks dat het een beetje een reputatie heeft, heeft het ook zijn voordelen. Myomen hebben namelijk hormonen (oestrogeen en progesteron) nodig om te groeien. Na je menopauze verlaagt ons lichaam de productie van deze hormonen drastisch, waardoor het risico op het ontstaan van een nieuwe vleesboom afneemt. Reeds bestaande vleesbomen hebben ook de neiging om in omvang te verminderen en minder symptomen te veroorzaken.

Behandelingen voor een vleesboom

Er is geen vaste behandeling, omdat ieders lichaam uniek is. Als jouw vleesbomen geen klachten veroorzaken is een behandeling misschien niet eens nodig. Maar als je er wel klachten door hebt, zijn er verschillende opties die je met jouw arts kunt bespreken om het beste behandelplan voor je te vinden.

Medicatie

Bepaalde medicijnen, zoals ontstekingsremmers en hormonale anticonceptiepillen kunnen je helpen om te gaan met de symptomen van myomen. Er zijn ook geneesmiddelen beschikbaar om ze te laten krimpen, maar deze helpen niet om je vleesboom volledig te verwijderen.

Kleine ingreep

Wil je liever geen medicatie gebruiken? Er zijn verschillende andere mogelijheden die je kunnen helpen, zoals een embolisatie. Dit is een relatief kleine ingreep waarbij de bloedvaten van een vleesboom wordt geblokkeerd. Hierdoor worden ze kleiner of kunnen ze in sommige gevallen helemaal verdwijnen. Houdt er wel rekening mee dat een embolisatie wordt afgeraden wanneer je in de toekomst zwanger wilt worden empty[3]

Een andere ingreep is een MyoSure behandeling. Bij deze ingreep wordt een vleesboom volledig verwijderd door het gebruik van een instrument via de vagina. De baarmoederwand blijft bij een MyoSure behandeling helemaal intact. Dit maakt het een geschikte behandelijk wanneer je in de toekomst misschien nog zwanger wilt worden.

Chirurgische verwijdering

De chirurgische behandeling van een vleesboom hangt af van verschillende factoren, zoals het type, de grootte, het aantal en de symptomen die ze veroorzaken. In veel gevallen is een operatie echter niet nodig. Als je vleesboom het zwanger worden in de weg staat en je arts het adviseert, dan kunnen ze ook worden behandeld met een minimaal invasieve ingreep die myomectomie wordt genoemd. Bij zo'n ingreep wordt een vleesboom verwijderd en blijven de baarmoeder en andere voortplantingsorganen intact. In zeer zeldzame en ernstige gevallen waarin een myomectomie niet succesvol is, kan een hysterectomie worden uitgevoerd, waarbij de baarmoeder volledig wordt verwijderd.


Het kan een ontmoedigende en eenzame ervaring lijken om met een vleesboom te moeten leven, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het delen van je gevoelens kan je helpen troost en steun te vinden. Overweeg te praten met je arts, dierbaren, of zelfs groepen vrouwen+ die met soortgelijke ervaringen te maken hebben. Onthoud dat er veel oplossingen zijn en hulp zoeken kan je leiden naar precies wat je nodig hebt om beter om te gaan met een vleesboom.

Lees verder

Medical disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1]  Amphia Ziekenhuis

[2]  Women's Health Care Center

[3]  Diakonessenhuis