vrouw bij dokter

Abortus komt in Nederland ongeveer 31.000 keer per jaar voor, maar toch blijft het een taboe.

Als gevolg hiervan zijn er veel misverstanden over abortus; wat is het en hoe het voelt en het proces zelf. Wij zijn hier om dat te veranderen.

Een abortus is een procedure die wordt uitgevoerd om een ​​zwangerschap (vroegtijdig) opzettelijk te beëindigen [1]. Gezien de verschillende politieke standpunten hierover, is het geen onderwerp dat zomaar of zelfs vaak ter sprake komt. Maar waarom zou dat zo moeten zijn? Naar schatting eindigt 1 op de 4 zwangerschappen wereldwijd in een abortus [2].

Een abortus ondergaan kan een van de moeilijkste en impactvolle keuzes zijn die je in je leven moet maken. Er zijn veel redenen waarom iemand een zwangerschap zou willen beëindigen; van niet klaar zijn om een ​​kind te krijgen tot financiële instabiliteit tot medische complicatie. De lijst is eindeloos. Het is belangrijk om begrip en medeleven te hebben voor de keuze van iemand anders om een ​​abortus te ondergaan (of niet te ondergaan).

Als je besluit dat een abortus de juiste keuze voor je is of als je het overweegt, lees dan verder om meer te weten te komen over wat het proces inhoudt en wat er gebeurt nadat je een abortus hebt ondergaan.

Wat zijn de verschillende soorten abortus?

Afhankelijk van hoe ver je in je zwangerschap bent, zijn er twee verschillende manieren waarop een abortus kan worden uitgevoerd; het hangt meestal af van je persoonlijke voorkeuren in combinatie met het advies van een medisch professional.

Instrumentele abortus

Een instrumentele abortus is een ingreep waarbij de zwangerschap uit je baarmoeder wordt verwijderd. Dit type abortus mag wettelijk worden uitgevoerd tot maximaal de 24e week van een zwangerschap. In de abortusklinieken wordt abortus tot 22 weken gedaan [3].

Een instrumentele abortus kan op twee manieren worden uitgevoerd. De eerste wordt vacuümaspiratie of zuigcurettage genoemd. Dit type instrumentele abortus kan worden uitgevoerd tot maximaal de 13e week van een zwangerschap. Dit wordt onder plaatselijke verdoving gedaan en kan ook met sedatie of algehele anesthesie. Tijdens een vacuümaspiratie zuigt de arts de baarmoeder leeg met een vacuümpomp.

De tweede methode wordt dilatatie en evacuatie genoemd en wordt vanaf de 13e week van de zwangerschap uitgevoerd tot maximaal de 22e week van een zwangerschap. Tijdens deze methode wordt de zwangerschap met instrumentarium specifiek voor abortus (tang) verwijderd. Daarna wordt zuigcurettage toegepast om de baarmoeder verder leeg te maken. Voor dilatatie en evacuatie word je onder sedatie of algehele anesthesie gebracht en wordt uitgevoerd in 2e trimester abortusklinieken.

Medicamenteuze abortus (abortus pil)

Een medicamenteuze abortus kan worden uitgevoerd tot maximaal de 9e week van een zwangerschap.

Een medicamenteuze abortus omvat het nemen van 2 verschillende medicijnen in de vorm van pillen. Deze pillen staan bekend als ‘abortus pillen’. Het eerste medicijn heet mifepriston. Mifepriston blokkeert progesteron waardoor het baarmoederslijmvlies afbreekt. Dit voorkomt dat het embryo geïmplanteerd blijft en groeit. Het tweede medicijn heet misoprostol en wordt meestal 36-48 uur na mifepriston ingenomen. Dit zijn 4 tabletten en deze tabletten worden vaginaal ingebracht. Ook kan je eventueel de 4 tabletten een kwartier in je wangzakken laten smelten en daarna doorslikken met wat water. Misoprostol zorgt ervoor dat jouw baarmoeder gaat samentrekken en de zwangerschap wordt uitgestoten. Je krijgt dan dus een miskraam [4].

Aanpassing en verzorging na de abortus

Na elke vorm van abortus wil je misschien een paar dagen vrij nemen om te verwerken wat er is gebeurd en je lichaam te laten rusten voordat je terugkeert naar het dagelijks leven. Het is normaal dat je zowel emotioneel als fysiek een beetje moe bent. Wat extra tijd nemen om in bed te blijven of in een lekker bad te liggen, zou een deel van de spanning kunnen verlichten. Als je het moeilijk vindt om de hele ervaring te verwerken, dan is het de moeite waard om met iemand te praten. Of dat nu een vriend of therapeut is. Ook kan je bij het FIOM terecht. Het kan zelfs helpen om je gevoelens te delen in een steungroep. Abortus kan een ingreep zijn met veel impact, dus het is belangrijk om aardig voor jezelf te zijn en manieren te vinden om met je emoties om te gaan.

Bloedverlies na abortus

Het bloedverlies na een abortus kan variëren van enkele dagen tot soms aan je eerstvolgende menstruatie . De hevigheid van dit bloedverlies en eventuele pijn behoort geleidelijk af te nemen. Het wordt aanbevolen om zolang er (helderrood) bloedverlies is niets in je vagina in te brengen om infecties te voorkomen. Het is dus verstandig om maandverband en inlegkruisjes bij de hand houden in plaats van tampons.

Als je na een abortus gedurende een langere periode hevig bloedverlies of hevige pijn blijft ervaren, neem dan contact op met een arts, zodat je het beste advies kan krijgen over jouw situatie.

Zwanger worden na een abortus

Een abortus ondergaan hoeft niet te betekenen dat je in de toekomst geen kinderwens hebt. De omstandigheden kunnen veranderen, waardoor er een nieuwe deur naar het ouderschap wordt geopend. Bovendien heeft het ondergaan van een abortus geen invloed op je kansen om in de toekomst zwanger te worden.

Als abortussen veilig en met de juiste medische begeleiding worden uitgevoerd, hebben ze geen invloed op je vruchtbaarheid. In enkele zeldzame gevallen kan er reden tot zorg zijn in het geval van complicaties die hebben geleid tot een onbehandelde baarmoederontsteking. Het is echter uiterst onwaarschijnlijk dat dit gebeurt als je naar een veilige, erkende kliniek of erkend ziekenhuis gaat. Neem contact op met een medisch professional als je ooit het gevoel hebt gehad dat er iets mis was na de abortus of last hebt van complicaties na je abortus.

Hoewel abortus een gevoelig en controversieel onderwerp kan zijn, zal het taboe blijven bestaan als we er niet over praten. Er is geen goed of fout als het gaat om het wel of niet ondergaan van een abortus. Het is belangrijk om het gesprek erover te openen zodat iedereen weloverwogen beslissingen kan nemen die het beste bij die persoon en situatie passen.

Lees hieronder enkele andere taboedoorbrekende verhalen om het gesprek over V-Zone-ervaringen voort te zetten. Raadpleeg de website van Fiom als je meer vragen hebt over een ongewenste zwangerschap en/of abortus.

Medische disclaimer

Deze informatie in dit artikel is gecontroleerd door een specialist op het gebied van abortus. Het is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1]NPV

[2]Amnesty International

[3] Rijksoverheid

[4]Vrouwen Medisch Centrum

sandra kroeze
Dit artikel is gecontroleerd door: Sandra Kroeze

Sandra heeft sinds 2018 haar eigen abortuskliniek Vrouwen Medisch Centrum. In deze kliniek besteden ze extra aandacht aan de nazorg en voorlichting zoals abortushulpverlening en anticonceptiezorg. Lees hier meer over Vrouwen Medisch Centrum

Lees verder

Volledig assortiment producten

Bekijk het volledige assortiment producten van Libresse