vrouw bij dokter

Dit artikel is gecontroleerd door: Sandra Kroeze

Er rust nog steeds een taboe op abortussen, waardoor er veel misverstanden over zijn.

Een abortus is een procedure die wordt uitgevoerd om een zwangerschap te beëindigen [1]. Gezien de verschillende politieke standpunten hierover is het geen onderwerp dat vaak ter sprake wordt gebracht. Maar waarom? Naar schatting eindigt namelijk 1 op de 4 zwangerschappen wereldwijd in een abortus [2].

De beslissing voor een abortus is niet altijd even makkelijk. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand besluit om een zwangerschap te beëindigen; van er niet klaar voor zijn om een kind te krijgen tot financiële instabiliteit of medische complicaties. Het tonen van medeleven en begrip hebben voor iemands keuze om wel of niet te kiezen voor een abortus is belangrijk om mensen te laten beslissen wat voor hen de juiste keuze is.

Overweeg je om een abortus te nemen of heb je besloten dat het de juiste weg is voor je? Lees dan verder om meer te weten te komen over het proces en wat er gebeurt nadat je een abortus hebt gehad.

Wat zijn de verschillende soorten abortus?

Er zijn twee verschillende manieren om een abortus uit te voeren, namelijk een chirurgische abortus en een medische abortus. Dit is voornamelijk afhankelijk van hoe ver je in je zwangerschap bent, maar ook van het advies van een medisch deskundige.

Chirurgische abortus

Bij een chirurgische abortus wordt de zwangerschap beëindigd door middel van een kleine operatie in de baarmoeder. Dit type abortus kan worden uitgevoerd als je maximaal 24 weken zwanger bent. In de praktijk gaan artsen eigenlijk uit van 22 weken, omdat zij tot op 2 weken nauwkeurig de duur van een zwangerschap kunnen bepalen.

Een chirurgische abortus kan op twee manieren worden uitgevoerd. De eerste heet zuigcurettage. Dit type abortus kan worden uitgevoerd als je tot 13 weken zwanger bent en hierbij wordt je onder plaatselijke verdoving of algehele narcose gebracht. Bij een zuigcurettage wordt de baarmoeder leeggezogen met een dun buisje via de vagina.

De tweede methode heet dilatatie en evacuatie en kan worden uitgevoerd als je maximaal 24 weken zwanger bent. Bij dit type abortus wordt een tang via de baarmoederhals in de baarmoeder ingebracht om een zwangerschap te beëindigen. Voor dilatatie en evacuatie wordt je geheel of gedeeltelijk onder narcose gebracht [3].

Medische abortus

Een medische abortus, ook wel abortuspil genoemd, word meestal uitgevoerd als je tot 9 weken zwanger bent.

Bij een medische abortus neem je twee verschillende medicijnen in de vorm van een pil. Het eerste medicijn heet Mifepriston. Deze pil blokkeert het progesteron waardoor baarmoederslijmvlies wordt afgebroken. Een embryo kan hierdoor niet geïmplanteerd blijven en niet groeien.

Het tweede medicijn heet Misoprostol en wordt meestal 36 tot 48 uur na Mifepriston ingenomen. Deze pil kan oraal of rechtstreeks in de vagina worden ingebracht. Misoprostol zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt, waardoor het embryo als bloed en weefsel door de vagina naar buiten wordt geduwd [4].

Aanpassing en verzorging na de abortus

Na elke soort abortus wil je misschien een paar dagen vrij nemen om te verwerken wat er is gebeurd en om je lichaam te laten rusten voordat je het dagelijkse leven weer oppakt. Het is heel normaal dat je je een beetje moe voelt, zowel emotioneel als lichamelijk. Wat extra tijd nemen om in bed of in een lekker bad te liggen zou moeten helpen om wat van de spanning te verlichten. En als je het moeilijk vindt om de hele ervaring te verwerken, is het de moeite waard om met iemand te proberen te praten. Of dat nu een vriend, therapeut of een steungroep is. Een abortus kan voor veel mensen een moeilijke procedure zijn, dus het is belangrijk om lief voor jezelf te zijn en manieren te vinden om met je emoties om te gaan.

Houdt er rekening mee dat je tot drie weken na een abortus last kunt hebben van bloedingen of krampen. De hevigheid van de bloedingen en eventuele pijn neemt na verloop van tijd wel af. Het wordt ook aangeraden om in deze periode niets in je vagina in te brengen om infecties te voorkomen. Gebruik maandverband of inlegkruisjes in plaats van tampons.

Heb je voor een langere tijd na een abortus nog last van hevige bloedingen of pijn? Neem dan contact op met je arts, zodat hij/zij je het beste kan adviseren over jouw individuele situatie.

Zwanger worden na een abortus

Een abortus betekent niet perse dat je nooit meer kinderen kunt krijgen. Omstandigheden kunnen veranderen en een nieuwe deur naar ouderschap openen. Daarnaast heeft een abortus geen invloed op je kansen om in de toekomst zwanger te worden.

Als een abortus veilig en onder de juiste medische begeleiding wordt uitgevoerd, dan heeft het geen invloed op je vruchtbaarheid. In sommige zeldzame gevallen kan er reden tot bezorgdheid zijn in het geval van complicaties die leiden tot een onbehandelde baarmoederontsteking. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat dit gebeurt als je naar een veilige, erkende kliniek of ziekenhuis gaat. Contact opnemen met je arts als je na een abortus het gevoel hebt dat er iets is mis, helpt je ook om ervoor te zorgen dat eventuele complicaties snel worden behandeld.

Ook al is abortus een gevoelig en controversieel onderwerp, er niet over praten houdt het taboe alleen maar in stand en weerhoudt mensen ervan om de hulp te zoeken die ze nodig hebben. En hoewel er geen goed of fout is als het gaan om het nemen van een abortus ja of nee, is het wel belangrijk om het gesprek erover te openen. Zo kan iedereen een weloverwogen beslissing nemen die het beste bij hem of haar past.

Lees verder

Medische disclaimer

Deze informatie in dit artikel is gecontroleerd door een specialist op het gebied van abortus. Het is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] NPV

[2] Amnesty International

[3] Abortus info

[4]  Vrouwen Medisch Centrum