gekantelde baarmoeder

Bij de meeste lichamen ligt de baarmoeder iets naar voren, waardoor deze netjes in het bekken past.

Het kan ook voorkomen dat de baarmoeder naar achteren buigt, met als gevolg een gekantelde baarmoeder. Laten we meer lezen over wat dit allemaal betekent.

Hoewel het misschien vreemd of ongemakkelijk klinkt om je baarmoeder in een andere positie te hebben, heeft ongeveer 1 op de 10 een gekantelde baarmoeder [1]. Het komt niet alleen vaker voor dan je zou verwachten, maar vaak ervaar je ook geen pijn of symptomen. Het beïnvloedt niet je kansen om zwanger te worden (als je dat wilt!).

Je hebt een gekantelde baarmoeder wanneer deze naar achteren kantelt naar het rectum in plaats van naar voren in de richting van de blaas. Zoals de meeste delen van het lichaam is de baarmoeder van iedereen anders en uniek (inclusief de richting waarin deze ligt). Ook al is de ‘normale’ positie van de baarmoeder iets naar voren, betekent dit niet dat als deze iets gekanteld is, dat dit heel ongewoon is.

Wat veroorzaakt een gekantelde baarmoeder?

Dit komt meestal neer op genetica, wat betekent dat het iets is waarmee je wordt geboren. Het is echter ook mogelijk om een gekantelde baarmoeder te ontwikkelen als gevolg van:

Verkleving baarmoeder

Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Verklevingen zijn een soort littekens in je buik. Ze kunnen ontstaan na een ontsteking van de eileider of de darm, na vroegere operaties of endometriose [2]. Dit kan je baarmoeder vervolgens in een gekantelde positie brengen.

Endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Dit weefsel kan dan de baarmoeder "kleven" aan andere delen van het bekken en ervoor zorgen dat de baarmoeder verschuift. Lees hier meer over endometriose en of het invloed heeft op je vruchtbaarheid.

Vleesbomen

Deze kleine, niet-kankerachtige knobbels kunnen ervoor zorgen dat de baarmoeder meer naar achteren kantelt.

Zwangerschap

De baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door weefselbanden die ligamenten worden genoemd. Zwangerschap kan deze ligamenten overstrekken en losmaken, waardoor de baarmoeder naar achteren kan kantelen. In de meeste gevallen keert de baarmoeder na de bevalling terug naar de vorige voorwaartse positie, maar soms ook niet.

Wat zijn de symptomen van een gekantelde baarmoeder?

Een gekantelde baarmoeder veroorzaakt zelden symptomen of klachten. Veel mensen merken vaak niet eens dat ze er een hebben [3]. Vaak ontdekken ze het pas als ze zwanger zijn en een echografisch onderzoek krijgen.

In sommige gevallen is het mogelijk dat een gekantelde baarmoeder enkele klachten of symptomen veroorzaakt. Het is belangrijk om te bedenken dat ze meestal verband houden met aandoeningen zoals endometriose of bekken ontstekingsziekte, dus pas op voor:

  • Lichte pijn tijdens penetrerende seks
  • Pijn of drukkend gevoel in de bekken
  • Niet goed kunnen uitplassen
  • Obstipatie
  • Zware en/of pijnlijke menstruatie
  • Druk op de blaas (soms leidend tot incontinentie)
  • Lage rugpijn

Als je een van bovenstaande symptomen ervaart is het een goed idee om naar je huisarts te gaan. Er kan worden gecontroleerd of je een gekantelde baarmoeder hebt en of dat komt door een onderliggende aandoening. Zij kunnen je zo nodig van het beste advies en behandeltraject voorzien.

Heeft een gekantelde baarmoeder invloed op mijn vruchtbaarheid of kansen op zwangerschap?

Dat het de vruchtbaarheid beïnvloedt is een veel voorkomende misvatting. Het is dus niet nodig om je hierover zorgen te maken. Je kunt met een gekantelde baarmoeder net zo makkelijk zwanger worden als iemand met een niet-gekantelde baarmoeder.

Een gekantelde baarmoeder kan alleen je vruchtbaarheid beïnvloeden, als het wordt veroorzaakt door andere aandoeningen. Bijvoorbeeld endometriose of andere gezondheidsproblemen zoals vleesbomen of bekkenontsteking. Dus als je overweegt zwanger te worden of moeite hebt om zwanger te worden, is het een goed idee om met je huisarts te praten over vruchtbaarheid opties en tips.

Over het algemeen kun je je gestrest of bezorgd voelen als je te horen krijgt dat je een gekantelde baarmoeder hebt, maar je hoeft je hier geen zorgen over te maken. In de meeste gevallen zal het geen invloed hebben op je dagelijkse leven of een eventuele zwangerschap lastiger maken. Als het toch nog vragen bij je oproept of je er zorgen over maakt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Als je gekantelde baarmoeder een abnormale pijn veroorzaakt in je bekkengebied, is het altijd een goed idee om voor de zekerheid medisch advies in te winnen.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron, en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Ensie

[2] Tjongerschans Ziekenhuis

[3] Medic Info