Je V-zone leren kennen

Dit artikel is gecontroleerd door Noor Paridaans

Het is je misschien opgevallen dat we veel praten over de V-zone. Wat bedoelen we hier eigenlijk mee? Waar zit het en wat kun je doen om het beter te leren kennen?

Wat is je V-zone?

V-zone is een term die alles beschrijft wat te maken heeft met je vagina, vulva en de V-vormige voorkant van je lichaam die je kunt zien als je in de spiegel kijkt. Het is een gebied van je lichaam waar veel gebeurt, van pijn en plezier tot ongesteldheid en alles ertussenin.

Iedereen heeft een andere relatie met zijn V-zone en hoe jij je erover voelt kan elke dag veranderen. Dit deel van je lichaam is ook behoorlijk complex en het kan nogal overweldigend zijn om alle verbijsterende details te begrijpen. Het belangrijkste is dat jij jouw V-zone leert kennen en begrijpt hoe je het kunt verzorgen en gezond kan houden.

Door meer te weten te komen over de verschillende onderdelen en hoe ze werken, kun je leren om van je V-zone te houden. Laten we alles bespreken wat je moet weten over de verschillende gebieden van je V-Zone die je kunnen helpen te begrijpen wanneer er echt iets aan de hand is.

Vulva

De vulva verwijst naar de externe delen van de vrouwelijke genitaliën. Met andere woorden, het zijn alle delen die je aan de buitenkant kunt zien. Dit is inclusief:

  • De glans clitoris (het verdikte zichtbare uiteinde van je clitoris);
  • De binnenste en buitenste schaamlippen;
  • De urethrale opening (ofwel plasgaatje); en
  • De vaginale opening.

In de buurt van je vulva vind je ook de mons pubis (het voorste stukje waar je schaambeen zit) en de anus. Hoewel mensen dit hele gebied vaak een vagina noemen, is dat niet helemaal juist. Je vagina zit namelijk in je lichaam, maar daar vertellen we je later meer over.

Het is belangrijk om te begrijpen dat elke vulva uniek is en dat ze allemaal een andere vorm en grootte kunnen hebben. Sommige zijn behaard, andere zijn verzorgd, maar één ding hebben ze gemeen; ze zijn allemaal goed genoeg en mooi! Vooral je schaamlippen kunnen variëren in vorm, grootte en kleur. Onthoudt dat hoe die van jou er ook uitzien - het is normaal.

Tenslotte, is het goed om te onthouden dat je vulva een extreem gevoelig gebied is. Het is daarom belangrijk om een V-Care routine te hebben. Deze is voor iedereen anders, dus doe wat het beste werkt voor jou en jouw vulva!

Clitoris

De clitoris is sterk verbonden met seks & intimiteit en is een uiterst gevoelig deel van het lichaam. Het heeft met meer dan 15.000 zenuwuiteinden [1]! Een klein deel van je clitoris zit helemaal vooraan in je vulva, maar het grootste deel kun je van buitenaf niet zien. Dit zit namelijk in je lichaam. In feite is het enige zichtbare deel van een clitoris ongeveer zo groot als een erwt! Hoewel misschien niet iedereen het weet, maar er is veel meer dan alleen dit kleine knopje. Lees verder om alles te weten te komen over de verschillende delen van je clitoris.

Je clitoris bestaat uit vijf belangrijke onderdelen, namelijk:

Aan de buitenkant 

  1. De glans clitoris
  2. De clitoriskap
In je lichaam
  1. Het lichaam van de clitoris
  2. De crura
  3. De vestibulaire bollen

Het kleine knopje ter grootte van een erwt noemen we de glans clitoris. Deze wordt beschermd door een huidplooi, ofwel de clitoriskap. Je kunt het zien als een ijsberg, waarbij het grootste deel van de ijsberg onder het wateroppervlak ligt en alleen het topje zichtbaar is. Dit geldt ook voor de clitoris.

Net als schaamlippen heeft een clitoriskap verschillende maten, vormen en kleuren. Ze zijn in feite het vrouwelijke equivalent van een mannelijke voorhuid. Dus wees je hiervan bewust voordat je gaat twijfelen over hoe die van jou eruit zou moeten zien. Nu je weet wat alles is, kun je je clitoris en de rest van je vulva eens bekijken met een spiegeltje.

Vagina

Je vagina is een deel van de V-zone wat zich in je lichaam bevindt. Het is de gespierde buis die je vulva verbindt met de baarmoederhals (het onderste deel van de baarmoeder) en wordt vaak het geboortekanaal genoemd, omdat een baby hier doorheen gaat voordat hij op de wereld komt! Hoewel elke vagina anders is zijn ze ongeveer 7 à 10 cm lang en licht gebogen [2]. De grootte, vorm en kleur kunnen wel veranderen tijdens het vrijen, op verschillende momenten van je menstruatiecyclus en in de loop van je leven.

Een vagina is een extreem elastisch onderdeel van je lichaam. Het kan niet alleen een tampon op zijn plaats kan houden, maar het kan ook uitrekken om een baby tijdens een bevalling er doorheen te laten gaan! Dit is te danken aan de hobbelige plooien op de wanden van de vagina, ook wel rugae genoemd. Je kunt ze zien als de plooien van een accordeon of een rok. 

Als je ongesteld bent, druppelt het menstruatiebloed uit de baarmoeder, via de baarmoederhals en de vagina naar beneden, voordat het je lichaam uitstroomt. Sommige menstruatieproducten, zoals tampons of menstruatiecups worden in je vagina ingebracht om je menstruatiebloed op te vangen of te absorberen. Het kan een beetje intimiderend klinken als je deze producten nog niet eerder hebt gebruikt, maar met een beetje oefening krijg je het snel onder de knie.

Vortplantingssysteem

Nu we de verschillende delen van de V-zone hebben behandeld is het tijd om te kijken naar het grotere geheel, namelijk het verbijsterend ingewikkelde voortplantingssysteem. Het heeft de macht om je veel plezier te brengen, baby’s te maken, maar het kan je ook een pijn bezorgen waardoor je wilt schreeuwen.

Je vagina, eierstokken, eileiders, baarmoeder en uitwendige geslachtsorganen, ofwel je vulva, maken allemaal deel uit van het vrouwelijke voortplantingssysteem. Je hebt hier misschien wat over geleerd op school tijdens je biologie of seksuele voorlichtingslessen. Misschien heeft een ouder, familielid of vriend het onderwerp met je besproken, maar laten we het toch nog even kort samenvatten.

De eierstokken

De eierstokken liggen aan beide kanten van de baarmoeder en zijn ovaalvormige klieren die eicellen aanmaken en afgeven. Ze maken oestrogeen en progesteron aan, wat de schommelende hormonen zijn die verbonden zijn met vruchtbaarheid. Ze hebben ook te maken met je PMS en hebben invloed op hoe jij je dagelijks voelt.

De eileiders

Eileiders verbinden je eierstokken met het bovenste deel van je baarmoeder. De fimbriae, kleine ‘vingerachtige’ uitsteeksels aan het eind van je eileiders, helpen bij het van de eicellen van de eierstokken naar je baarmoeder.

De baarmoeder

In de baarmoeder, ook wel uterus genoemd, ontwikkelt een foetus zich na een bevruchting. Het is verdeeld in twee delen;

  1. De baarmoederhals; het onderste kanaal waar het sperma binnenkomt; en
  2. Het baarmoederlichaam; het grootste gedeelte wat wel tot 500 keer groter kan worden om een groeiende baby vast te houden [3].

Ja baarmoederslijmvlies, ook wel bekend als het endometrium, wordt dikker om een bevruchte eicel te voeden die zich in het slijmvlies nestelt. Als je niet zwanger bent dan wordt het baarmoederslijmvlies samen met de onbevruchte eicel als menstruatiebloed uitgescheiden tijdens je menstruatiecyclus. Dit bloed verlaat je lichaam via de baarmoederhals en via de vaginale opening.

Leer het te omarmen

Daar hebben we het dan, alles wat je moet weten over de verschillende onderdelen van je V-zone en het voortplantingssysteem. Met deze informatie kun je begrijpen of er wat met je lichaam aan de hand is, kun je omarmen hoe het eruit ziet en weet je hoe het voelt tijdens een cyclus.

We weten dat het veel is om te verwerken, maar als er iets niet klopt wees dan niet bang om een familielid of vriendin om advies te vragen. Of leer hier meer over alle feiten en fabels.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Seksuoloog

[2] Alles over seks

[3] WIJ