vrouw met cactus

Dit artikel is gecontroleerd door: Sanne van Leijsen.

Voelt je intieme zone soms een beetje droog of geïrriteerd aan?

De meeste van ons krijgen een keer te maken met vaginale droogheid. Dit is een volkomen normale en natuurlijke ervaring die velen meemaken. En ook al kan het wat ongemakken veroorzaken, er zijn genoeg manieren om vaginale droogheid te verhelpen. Laten we eens kijken wat het precies is, wat de oorzaak kan zijn en hoe je vaginale droogheid kunt behandelen.

Wat is vaginale droogheid?

Of het nu irritant droog of heerlijk nat is, vaginale droogheid kan soms in een oogwenk veranderen. Vaginale droogheid wordt veroorzaakt wanneer een vagina minder vaginaal vocht of afscheiding afscheidt. Vaginaal vocht gaat via de vagina richting de vulva en wordt zo afgescheiden. Minder vaginaal vocht kan daardoor leiden tot vaginale droogheid en een droge huid rond de vaginale ingang.

Vaginale droogheid ontstaat dus eigenlijk wanneer een vagina minder smering heeft dan normaal. Dit gebrek aan smering kan soms leiden tot ongemak en wrijving; een beetje zoals van een glijbaan glijden zonder water. De droogte kan er namelijk voor zorgen dat de vaginale ingang en vulva geïrriteerd raken.

Als je last hebt van vaginale droogheid kun je ook merken dat je vagina jeukt, je vaak last hebt van urineweginfecties, een prikkelend gevoel hebt bij het plassen of pijn hebt bij het vrijen. Dit klinkt misschien allemaal eng, maar het zijn allemaal veelvoorkomende symptomen die gemakkelijk behandeld kunnen worden met de juiste natuurlijke remedies. Je vagina gaat waarschijnlijk ook door fases van soms droog en geïrriteerd tot nat en vochtig. Dit verschil is volkomen normaal!

Wat zijn de oorzaken van vaginale droogheid?

Vaginale droogheid kan gebeuren op een moment dat je het het minst verwacht. Hier zijn enkele van de belangrijkste oorzaken:

  • Een daling van het oestrogeengehalte
  • Gebrek aan seksuele opwinding
  • Hygiënische producten
  • Onderliggende aandoening

Daling van het oestrogeengehalte

De meest voorkomende oorzaak van vaginale droogheid is door een daling van het oestrogeengehalte. Dit komt omdat oestrogeen het hormoon is dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van afscheiding en vocht. Daarnaast kunnen hormonale anticonceptiemiddelen, antidepressiva en chemotherapie ook een daling van het oestrogeengehalte veroorzaken en zo bijdragen aan vaginale droogheid. Maar vergeet niet dat je oestrogeenniveau je hele leven schommelt en dat ze zichzelf meestal reguleren. Je hoeft dus niet in paniek te raken.

Gebrek aan seksuele opwinding

Tijdens seksuele voorlichting op school heb je misschien geleerd dat de vagina nog meer natuurlijk vocht produceert als het zich voorbereidt op seks. Een gebrek aan voorspel of stress kan er dus voor zorgen dat de vagina geen vocht meer produceert, waardoor de vagina droog wordt en seks mogelijk pijnlijk is.

Hygiënische producten

Sommige mensen zijn bijzonder gevoelig voor bepaalde geparfumeerde intieme wasmiddelen, parfums en scrubs. Deze producten kunnen soms de vaginale pH-waarde veranderen en de huid rond de vaginaopening irriteren, waardoor deze droog en jeukerig wordt. Hoewel niet iedereen last heeft van geparfumeerde hygiëneproducten, is het wel goed om er rekening mee te houden als je het gevoel hebt dat je vagina droog of geïrriteerd is, vooral nadat je nieuwe producten hebt geprobeerd.

Onderliggende aandoeningen

Soms kunnen diabetes en ongebruikelijke aandoeningen, zoals het syndroom van Sjögren, ook bijdragen aan vaginale droogheid. Probeer alleen niet te snel conclusies te trekken. Het beste is om een dokter te raadplegen als je het niet helemaal zeker weet.

Wat zijn enkele behandelingen voor vaginale droogheid?

Hoewel vaginale droogheid jeuk of pijn kan veroorzaken, hoef jij je geen zorgen te maken. Het is zelden een ernstig probleem en er zijn veel opties die kunnen helpen om een eventuele irritatie in en rond je vagina te verzachten. Het is ook goed om te weten dat we allemaal op bepaalde momenten in ons leven verschillende niveaus van vaginale droogheid ervaren. Hieronder vind je een lijst met een aantal natuurlijke en medische middelen tegen vaginale droogheid. Als de symptomen echter blijven aanhouden, maak dan een afspraak bij je huisarts.

Natuurlijke remedie voor vaginale droogheid:

  • Vermijd geparfumeerde producten voor het wassen van je vulva. Vergeet ook niet dat afscheiding helpt om slechte bacteriën weg te spelen. Je hoeft je vagina dus niet van binnen te wassen.
  • Gebruik een natuurlijk of op water gebaseerd glijmiddel, zoals aloë vera om je vagina vochtig te houden en eventuele ongemakken tijdens de seks te verlichten. Dit kan niet alleen helpen tegen vaginale droogheid, maar het zal seks ook aangenamer maken voor jou en je partner.
  • Blijf gehydrateerd door meer water te drinken. Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar het verhoogt ook je natuurlijke vaginale vochtgehalte. En als alleen water drinken een beetje saai wordt, waarom probeer je dan niet een schijfje citroen of komkommer toe te voegen.
  • Ontspan en relax of praat met je partner over meer tijd nemen om je op je gemak te voelen in de aanloop naar seks. Door te ontspannen en langer de tijd te nemen om je voor te bereiden op seks, heb je een betere kans om vaginaal vocht te produceren en ervan te genieten!

Medische behandelingen voor vaginale droogheid.

Het zal niet altijd nodig zijn om een medische behandeling te gebruiken, maar deze kunnen zeker helpen als je in een situatie komt waarin je het wel nodig hebt.

  • Gebruik een oestrogeencrème dat door je dokter kan worden voorgeschreven.
  • Hydrateer je vagina met specifieke vaginale crèmes om irritatie te verzachten. Sommige kun je in de apotheek vinden en voor andere heb je een recept van je arts nodig.

Vaginale droogheid is heel gewoon

Vaginale droogheid kan soms verontrustend zijn en zelfs je zelfvertrouwen wat aantasten, maar je hoeft je geen zorgen te maken. Het komt vaker voor dan je waarschijnlijk denkt en de bijwerkingen zijn makkelijk te verhelpen. Als jij je echt zorgen maakt, dan kun je altijd naar je huisarts gaan voor medisch advies. Hij / zij kan je een oplossing aanraden die het beste bij je past.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bron: 

[1] Nederlandse Huisartsen Genootschap