Is mijn vagina gezond

Wanneer je er langer bij stil staat, zijn vagina's best cool.

Ze reinigen zichzelf, ze kunnen zo ver uitrekken dat het hoofd van een baby erdoorheen past en ze zijn heel sterk: het record van gewichtheffen staat nu op 30 pond! Omdat de vagina zo'n bijzonder onderdeel is van ons lichaam, is het van belang om haar in topconditie te houden en goed naar de signalen te kijken die ze afgeeft.

Heldere of witte vloeistof zonder sterke geur

Maak je geen zorgen! Witte afscheiding is volkomen normaal en onderdeel van het zelfreinigingsritueel van de vagina. Het vagina vocht komt uit de klieren bij de opening van de vagina, de baarmoederhals of is afkomstig van de vaginawand. De hoeveelheid en de textuur van de vloeistof varieert met je maandelijkse cyclus. Vind je rauw eiwit er vies uitzien? Dat is hoe je afscheiding eruit zou moeten zien wanneer je ovuleert.

Waterige of dikke witte afscheiding met intense jeuk

Dit zou kunnen betekenen dat je schimmel hebt. Het komt vaak voor - ongeveer drie van de vier krijgt het op een bepaald punt in hun leven. Het kan ook een signaal dat je vaginale pH uit balans is. Het wordt veroorzaakt door een overmatige groei van microscopische gist (opgebouwd uit verschillende soorten schimmels - maar niet het soort dat je op je feestje zou willen). Het is niet seksueel overdraagbaar en kan worden verholpen met antischimmelmiddel van de apotheek.

Witte of grijsachtige afscheiding met visgeur

Dit kan een onschuldige vaginale infectie zijn die bacteriële vaginosis wordt genoemd. De normale bacteriën uit de vagina zijn uit balans. Het komt vaak voor en is niet seksueel overdraagbaar. Wanneer de dokter je antibiotica voorschrijft, is het zo vertrokken.

Groene, gele of schuimachtige afscheiding

Heb je het gevoel dat je vagina de laatste tijd een beetje naar vis ruikt? Heb je last van een groene of gele afscheiding? Als het daarnaast pijnlijk is, jeukt of opgezwollen is en zeer doet wanneer je moet plassen, kan het zijn dat je een seksueel overdraagbare infectie hebt (soa), genaamd trichomoniasis. Het wordt veroorzaakt door een kleine parasiet en je kunt er vanaf komen met antibiotica; raadpleeg hiervoor je dokter.

Abnormale afscheiding met bloed

Raadpleeg zo snel mogelijk de dokter wanneer je bruine afscheiding hebt in combinatie met pijn in je bekken bij het plassen of wanneer je bloedt na seks of doorbraakbloedingen hebt tussen de menstruatieperiodes door. Dit kunnen symptomen zijn van chlamydia of gonorroe. Gonorroe kan ook je afscheiding groen maken - alien-achtig! Beide soa's zijn gemakkelijk te behandelen met antibiotica. Wanneer ze niet worden behandeld kunnen ze serieuze problemen veroorzaken.

Blaren en abnormale afscheiding

Pijnlijke zweren rondom de vagina kunnen een signaal zijn van genitale herpes. Dit wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar virus. Raadpleeg je dokter zo snel als mogelijk wanneer je denkt dat je dit hebt. De dokter kan je een antiviraal medicijn toedienen om de symptomen onder controle te krijgen, maar bij veel mensen is dit een terugkerend fenomeen. Stinkende afscheiding of een stinkende vagina kan ook het gevolg zijn van een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Twee soa’s die vaak gepaard gaan met een onaangename geur zijn trichomoniasis en gonorroe. 

Hou je vagina gezond

  • Je algemene gezondheid is afhankelijk van de gezondheid van je vagina. Eet je groenten en zorg ervoor dat je de kleine dame daar beneden tevreden houdt.
  • Een gezonde vagina is goed in het reinigen van zichzelf, waardoor je je vagina niet inwendig hoeft te wassen - dat kan alleen maar tot meer problemen leiden, waardoor je het risico groter maakt dat je bijvoorbeeld schimmel of BV oploopt. Er bestaan intieme zepen speciaal ontwikkeld voor de intieme zone, dus gebruik alleen die daarvoor.
  • Katoenen ondergoed is het best om te dragen voor je vagina - het is ademend en absorbeert vocht beter dan andere materialen.
  • Veeg van voor naar achter bij toiletgebruik om infecties te voorkomen en ga na de seks naar het toilet.
  • Tijdens de puberteit gaan je zweetklieren zich ontwikkelen. Dit zorgt soms voor rare geurtjes rondom je oksels en bij je kruis. Daarom is goede hygiëne tijdens de puberteit extra belangrijk.
  • Besteed extra aandacht aan je intieme hygiëne tijdens je menstruatie.
  • Vervang je maandverband, inlegkruisje of tampon regelmatig om menstruatiegeurtjes te voorkomen. Een tampon na 4 uur vervangen en deze kun je maximaal 8 uur gebruiken. Anders verhoog je de vergroot de kans op toxischeshocksyndroom of TSS.
  • Na het sporten kun je het beste ander ondergoed en andere kleding aan doen, want zweet in je vagina geeft een nare geur en dat is natuurlijk niet fijn.
  • Zorg er altijd voor dat je veilige seks hebt. Dat geldt des te meer wanneer je seks hebt, terwijl je ongesteld bent. Er is dan namelijk een verhoogd risico op het doorgeven of krijgen van bloedoverdraagbare aandoeningen.

Door afscheiding of wanneer je last hebt van onregelmatige menstruaties door bijvoorbeeld de overgang kan het extra lastig zijn om de gezondheid van je vagina te onderhouden. Gebruik uit voorzorg altijd een inlegkruisje. Het Libresse PureSensitive™ inlegkruisje is hier uitermate geschikt voor.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.