schaamhaar

Iedereen heeft schaamhaar rond de intieme zone, maar wat is het en waarom groeit het daar?

Puur natuur, volle bos, kort getrimd, een streepje of volledig kaal. Hoe het er ook uitziet, iedereen heeft schaamhaar, maar wat is het eigenlijk?

Schaamhaar (of bikinilijn) is het haar dat groeit op en rond sommige delen van je V-Zone (dat is de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien). We noemen het schaamhaar omdat het groeit op het schaambeen of in de schaamstreek, het V-vormige voorste deel van je bekken. Maar dat is niet het enige gebied van de V-Zone waar haar kan groeien. Je ziet het misschien op je binnenkant van je dijen, aan de zijden van je vulva (de grote schaamlippen of buitenste lippen genoemd) en strekt zich uit naar de achterkant van je lichaam rond je anus. Dit is volkomen normaal.

Waarom hebben we schaamhaar?

Je schaamhaar is er met een reden en deze kleine kronkelige haartjes zijn eigenlijk best handig. Je schaamhaar fungeert als een barrière die beschermt tegen potentieel schadelijke bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen. Op dezelfde manier dat je wimpers ervoor zorgen dat vuil en micro-organismen niet in je ogen vallen, beschermt schaamhaar je tegen infecties door zweet, olie en bacteriën op te vangen.

De laag haar vermindert ook wrijving en werkt als een bescherming die kan voorkomen dat je gevoelige V-Zone-huid gaat wrijven en schuren tijdens inspanning zoals seks en andere activiteiten. Eén onderzoek heeft zelfs aangetoond dat schaamhaar het risico op het oplopen van een seksueel overdraagbare aandoening (soa) kan verminderen [1].

Wanneer krijg je schaamhaar?

Het groeien van schaamhaar is een van de eerste tekenen dat de puberteit begint. In het begin zijn het misschien een paar fijne haartjes. Na ongeveer een jaar na het begin van de puberteit wordt het haar grover en krullender. Het kan dikker en donkerder zijn dan je hoofdhaar.

Het kan een beetje schrikken zijn als het begint te groeien, maar je zult er snel aan wennen. Bij de meeste pubers begint de groei van schaamhaar tussen hun tiende en zestiende levensjaar. Het kan echter ook voorkomen dat het eerder begint en je dus een vroege puberteit hebt. Maak je niet te veel zorgen en vergelijk jezelf niet met anderen. De puberteit is een geleidelijk proces en al onze lichamen ontwikkelen zich op een andere tempo. Bij sommigen gaan de veranderingen snel, bij anderen langzaam en dat is oké.

Naast het groeien van schaamhaar, kun je ook dikker, oksel- en beenhaar krijgen en andere veranderingen ervaren. Zo kun je voor het eerst gaan menstrueren of je borsten kunnen zich gaan ontwikkelen.

Ontharen op de intieme zone

Iedereen heeft schaamhaar – het is volkomen natuurlijk en heeft een functie en wat je ermee doet mag je gelukkig helemaal zelf bepalen. Sommige mensen kiezen ervoor om het haar rond hun intieme zone op een bepaalde manier te verzorgen of bijhouden zodat het een minder volle bos haar is. Net als het haar op je hoofd heeft iedereen een eigen voorkeur en doet ermee wat zij wil. Sommigen gebruiken het als een manier om zichzelf te uiten. Anderen verzorgen het om het beter bij hun levensstijl te laten passen. Weer anderen hebben misschien geen zin om het te scheren en vinden het goed zoals het is. Door de jaren heen zijn er zelfs verschillende schaamhaartrends ontstaan. Van een volle bos in de jaren 80 tot volledig kaal in de jaren 90.

Het merendeel van de mensen kiezen ervoor om een ​​deel of al hun schaamhaar te verwijderen. Of jij ook bij deze groep hoort is je helemaal je eigen keuze. Zoals je eerder kon lezen kan het laten staan of bijhouden van je schaamhaar enkele voordelen opleveren, maar het verwijderen ervan heeft geen invloed op je gezondheid. Het betekent alleen dat het meer tijd kost om je schaamhaar te verzorgen.

Voor alles, van een streepje tot volledige ontharing, kun je kiezen voor scheren, epileren, ontharingscrème of waxen. Een duurdere optie met een langdurig effect is een laserbehandeling. De meeste proberen eerst een paar technieken uit voordat ze genoegen nemen met wat het beste voor hen werkt. Doe wat bij je levensstijl past en waar je je goed bij voelt – ook als dat betekent dat je het liever allemaal laat staan.

Intieme hygiëne en schaamhaar

Als je ervoor kiest om je schaamhaar op wat voor manier dan ook te verzorgen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om de gezondheid van je gevoelige V-Zone-huid te beschermen.

Wees voorzichtig bij het scheren

Wees extra voorzichtig bij het gebruik van een scheermes. Zelfs het kleinste sneetje kan je, of een seksuele partner, een groter risico geven om een ​​soa op te lopen. Als je liever scheert, doe dan altijd rustig aan rond je moeilijk bereikbare delen en pas op voor snijwondjes.

Verzacht de gevoeligheid na het scheren

Het kan zijn dat je huid gevoelig is na het scheren of het gebruik van ontharingscrème, dus probeer geen te strakke broek te dragen, want wrijving op dit gebied zal het geïrriteerder of pijnlijker maken. Meestal kalmeert je huid binnen een paar dagen. Zorg er voor dat je scheermes niet bot is en de crème of het scheerschuim dat je gebruikt overeenkomt met je huidtype.

Vermijd ingegroeide haartjes na het harsen

Harsen of waxen is populair omdat het snel gaat en een glad resultaat geeft die weken kan duren. Het kan echter ingegroeide haartjes veroorzaken. Maak je echter geen zorgen, een beetje zachte peeling onder de douche helpt deze te voorkomen.

Je intieme hygiëne verbeteren

Je V-Zone kan soms een beetje zweterig worden. Sommige mensen zullen daarom hun schaamhaar af en toe bijknippen, maar een snelle wasbeurt of douche zorgt er ook al voor dat je je comfortabeler voelt, vooral na het sporten of seks. Wat je ook doet met je schaamhaar, het belangrijkste is dat je een gezonde en gelukkige vulva hebt en je een V-Zone-hygiëne routine hebt die voor jou werkt.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bron:

[1] BMJ Journals