Wanneer ongesteld na bevalling

Raad eens wie er weer terug is?! Ja.. het is je menstruatie!

Tijdens je zwangerschap heb je je 9 maanden even niet druk te hoeven maken om je maandelijkse ongesteldheid. Als de zwangerschap voorbij is, is het voor vele dan ook weer even wennen om ongesteld te worden. Maar wanneer wordt je precies weer ongesteld na een bevalling? En hoe ziet zo’n eerste menstruatie er uit? We beantwoorden alles wat je erover moet weten.

Wanneer word ik weer ongesteld na een bevalling?

Wachten tot je weer ongesteld wordt na je zwangerschap kan voelen als een reünie met een oude vriend of als het tegenkomen van een vervelende kennis die je niet hebt gemist! Hoe je er ook over denkt, je menstruatie komt op zijn tijd terug en er is niet echt een manier om te voorspellen wanneer dit precies is.

Als je flesvoeding geeft of een combinatie van fles- en borstvoeding dan kan je al vijf tot zes weken na de bevalling weer ongesteld worden. Met borstvoeding kan je dit echter uitstellen met een paar weken of zelfs een paar maanden [1]. Het duurt langer als je borstvoeding geeft vanwege de melkproducerende hormonen die je niveaus van progesteron en oestrogeen laag houden. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor je eisprong en menstruatie.

Als je eenmaal weer ongesteld bent dan kan het een tijdje duren voordat je weer een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Dit kan zelfs langer duren als je borstvoeding geeft. Laten we eens kijken hoe je eerste menstruatie eruit kan zien, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Hoe ziet je eerste menstruatie na de bevalling eruit?

Naarmate je lichaam en in het bijzonder je V-Zone weer in hun ritme komen, kan je menstruatie iets anders verlopen dan voordat je zwanger werd. Vooral in het begin kun je merken dat je onregelmatig ongesteld bent, dat ze zwaarder zijn dan je gewend bent of dat het kleine stolsels bevat. PMS symptomen, zoals menstruatiekrampen kunnen ook anders aanvoelen. Probeer je hier niet al te veel zorgen over te maken. Het is immers je lichaam dat in een nieuw natuurlijk ritme komt.

Verwar de eerste keer dat je weer ongesteld wordt trouwens niet met lochia. Dit is namelijk de afscheiding die na een bevalling komt en het is vaak bloederig, vooral de eerste paar dagen. Hoewel het misschien eng klinkt is het niets meer dan de natuurlijke genezing van je lichaam. Lees voor meer informatie ons artikel over lochia.

Hoe snel na de bevalling kan je weer zwanger worden?

Je kunt al drie weken nadat je bent bevallen weer zwanger worden, zelfs als je nog niet ongesteld bent geweest! Als je kort erna niet opnieuw zwanger wilt worden dan is het belangrijk om een voorbehoedsmiddel te gebruiken als je weer seks hebt. Praat er met je partner over wanneer jij er klaar voor bent om weer seks te hebben. Dit verschilt per persoon. Welke voorbehoedsmiddelen geschikt zijn kun je bespreken met de arts of verloskundige voordat je het ziekenhuis verlaat of tijdens je postnatale controle. Zo weten jij en je partner welke methode het beste is voor jou.

Ben je zwanger geworden met behulp van een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF of heb je te horen gekregen dat je dit in de toekomst misschien nodig hebt als je nog een kind wilt? In dat geval kun je na een bevalling contact opnemen met je vruchtbaarheidsarts om het proces op gang te laten brengen.

Wil je meer weten over wat er na een bevalling kan gebeuren? Lees dan onze artikelen over wat je kunt verwachten tijdens een bevalling en hoe je vagina verandert.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron, en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bron:

[1] Zwangerenportaal.nl