Dit artikel is gecontroleerd door Noor Paridaans

Bruine afscheiding wordt veroorzaakt doordat er een beetje bloed met je afscheiding meekomt. Dit is absoluut niet erg en je hoeft je er geen zorgen over te maken: bruine afscheiding is niet ongewoon.

Je vaginale afscheiding kan verschillende kleuren, geuren en substanties hebben. Een normale kleur is wit, maar je kunt ook bruine of gele afscheiding hebben. Wanneer je afscheiding bruin kleurt dan is dit vaak onschuldig en komt het doordat er wat bloed is meegekomen met de witte afscheiding. Er zijn echter wel enkele gevallen waarbij een andere oorzaak de reden is voor bruine afscheiding. Duurt het langer dan een paar dagen, dan kan er een andere oorzaak zijn dan bloed wat is meegekomen.

Bruine afscheiding

Afscheiding wordt ook donkerder wanneer het een tijdje in contact is geweest met de buitenlucht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je je slipje of inlegkruisje niet tijdig hebt verschoond. Als je voor het eerst ongesteld wordt dan begint dit meestal met een lichte spotting (doorbraakbloeding). Tijdens zo’n spotting zit er vaak ook een beetje bruine afscheiding in je onderbroek.

Bruine afscheiding voor menstruatie

Tijdens je ongesteldheid verandert je menstruatiebloed van kleur. Op de dagen dat je het meeste bloed verliest, de eerste 2 tot 3 dagen, zal het vaak roder van kleur zijn. Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid. Menstruatiebloed is namelijk niet altijd rood en kan al bruin kleuren in je vagina op weg naar buiten of pas in je maandverband. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je rondom je menstruatie wat bruine afscheiding ontdekt. Wanneer je onregelmatige menstruaties hebt of vaker ongesteld bent kun je hier onverwachts of vaker last van hebben.

Afscheiding na de seks

Nadat je seks hebt gehad kun je ook bruine afscheiding krijgen. Hiermee kan je te maken hebben als je seks hebt tijdens je menstruatie. Het kan ook komen wanneer je vagina tijdens de seks te droog was, waardoor het beschadigd is en er een bloedvaatje geknapt is. Deze wrijving kan vervolgens voor bloedverlies zorgen. Zit je in de overgang? Dan kan het vaker voorkomen doordat de huid in je schede tijdens de overgang dunner kan worden. Ook kun je er droge slijmvliezen van krijgen. Dit kan ontstaan vanuit de vagina, maar het kan ook zijn dat je baarmoederhals geraakt is. In het laatste geval duurt het even voordat het bloed naar buiten komt, waardoor het bloed al bruin van kleur is. Heb je dus bruine afscheiding na de seks, dan is er niets om je zorgen over te maken. Wel kan het als onprettig worden ervaren als je hier vaker mee te maken krijgt. Het is dan beter om gebruik te maken van glijmiddel.

In zeldzame gevallen kan het ook wijzen op een baarmoederontsteking of zelfs baarmoederhals- of baarmoederkanker. Het bloedverlies na seks komt dan door een ontsteking van de baarmoedermond of door afwijkende cellen die kunnen wijzen op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Je kan het voor de zekerheid laten controleren bij de huisarts. Aarzel echter nooit om bij abnormaal bloedverlies na de seks je huisarts te bezoeken.

Soa of vaginale infectie

Wanneer je normale of bruine afscheiding vervelend geurt of gepaard gaat met jeuk of roodheid dan moet je even contact opnemen met je huisarts. Zeker als je te maken krijgt met symptomen als abnormaal bloedverlies, stinkende afscheiding of als de afscheiding gepaard gaat met pijn in je onderbuik of bekken. Het kan namelijk zijn dat je een vaginale infectie of een soa hebt opgelopen. Vooral bij chlamydia en gonorroe komt bloedverlies regelmatig voor. Veel van ons schamen zich hier vaak voor en durven niet naar een dokter te gaan.

Het is vooral belangrijk dat je snel geholpen wordt als het een soa blijkt te zijn om zo verdere complicaties te voorkomen. Net als bruine afscheiding is het niets om je voor te schamen en is het belangrijk om de juiste behandeling te krijgen van je huisarts.

Tekst gaat verder onder de video

Bruine afscheiding door de pil

Ben je sinds kort de pil gaan slikken? Je lichaam moet hier aan wennen en dan kan het gebeuren dat het achtergebleven menstruatiebloed van je vorige ongesteldheid naar buiten komt als bruine afscheiding. Bovendien kun je met de pil je eigen menstruatie regelen door de pil te slikken tijdens je stopweek om zo niet ongesteld te worden. Dit kan wel gepaard gaan met een zogenaamde doorbraakbloeding of bruine afscheiding.

Bruine afscheiding door de spiraal

Net als bij de pil kun je ook bij een spiraal last hebben van wat bruine afscheiding. Dit komt doordat een hormoonspiraal hormonen afgeeft aan je lichaam, wat hier nog aan moet wennen. Als gevolg kun je hierdoor bruine afscheiding hebben. Vooral in de periode kort na het plaatsen van een spiraal kan bruine afscheiding voorkomen. In veel gevallen neemt het na verloop van tijd af, maar bruine afscheiding kan soms ook lang na het plaatsen van een spiraal nog plaatsvinden. Door de lokale hormoon afgifte van een spiraal wordt de binnenkant van een baarmoeder ‘schraal’ (atrofie). Deze schraalheid kan licht bloedverlies geven en noemen we ook wel spotting.

Bruine afscheiding zwanger

Het is heel normaal om tijdens je gehele zwangerschap last te hebben van bruine afscheiding. Dit is verder niet ernstig en hoeft niet te duiden op enige complicaties. Enkele oorzaken van bruine afscheiding tijdens een zwangerschap kunnen te maken hebben met de ligging van je placenta of innestelingsbloed wat bruin kleurt.

Problemen met de placenta

Een van de symptomen rondom problemen met je placenta is bruine afscheiding. Het kan namelijk zijn dat je last hebt van een laagliggende placenta of voorliggende placenta. Mocht je last hebben van bruine afscheiding tijdens je zwangerschap dan is het aan te raden om direct een huisarts of gynaecoloog in te schakelen.

Innestelingsbloed

Aan de andere kant kan bruine afscheiding juist ook duiden op een zwangerschap. Aan het begin van een zwangerschap kan de afscheiding nog overblijfselen van innestelingsbloed bevatten, waardoor het bruin kleurt. Dit kan gepaard gaan met innestelingspijn. Later in een zwangerschap kan het hebben van een bruine afscheiding ook duiden op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een mola-zwangerschap of een miskraam.

Bruine afscheiding overgang

Tijdens de overgang vindt er een verandering in hormoonlevels plaats. Waar de hormonen progesteron en oestrogeen eerst met elkaar in balans waren, nemen ze tijdens de overgang langzaam af. Je lichaam raakt hierdoor in hormonale disbalans. In de zoektocht naar een nieuwe balans kun je tijdens de overgang een andere afscheiding hebben dan voorheen en last krijgen van bruine afscheiding. Dit is heel normaal. Na de menopauze, de term die een laatste menstruatie markeert, is het niet gewoonlijk om nog bruine afscheiding te krijgen. Heb je na dit jaar nog last van bloedverlies of bruine afscheiding? Dan is het aan te raden om een huisarts te raadplegen.

Hygiëne

Het hebben van bruine afscheiding is vaak onschuldig en van tijdelijk aard. Toch kun je wat doen om je klachten te verlichten. Als je last hebt van bruine afscheiding kun je je minder fris voelen. Je eigen hygiëne en dagelijkse intieme verzorging is daarom extra belangrijk. Verschoon bijvoorbeeld minimaal 1 keer per dag je ondergoed. Gebruik, in plaats van een tampon, een inlegkruisje, zoals die van DailyFresh. Dit is ook om je kleding te beschermen tegen de bruine afscheiding en zodat jij je schoon en prettig voelt. Overmatig wassen kan trouwens een negatief effect hebben en de pH balans in je vagina verstoren. Dagelijks wassen met warm water is voldoende.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.