Row of pads showing the different period blood colours: red, pink, dark brown, orange, grey and black.

Menstruatiebloed komt in allerlei geuren, texturen en kleuren, maar wat betekent het en hoe weet je wat normaal is?

Geen enkele dag van je menstruatie is hetzelfde en het is volkomen normaal om verschillende soorten bloedverlies te ervaren. De ene dag kan je veel bloedverlies hebben en een paar dagen later alleen nog wat lichte spotting. Niet alleen in hoeveelheid kan het variëren, maar ook in geur, textuur en kleur.

Waarschijnlijk ben je al wel eens felrood, lichtrood of donkerbruin menstruatiebloed tegengekomen. Maar hoe zit het met roze, geel, oranje, grijs of zelfs zwart bloed? Als je goed let op de kleur van je menstruatiebloed dan kun je veel te weten komen over wat er in je lichaam gebeurt. Zie het als een boodschap van je baarmoeder dat er een nieuwe menstruatiecyclus begonnen is en het je laat weten wat er aan de hand is.

Je menstruatie verandert niet alleen per dag en per cyclus, het kan er ook anders uitzien en anders ruiken in verschillende fasen van je leven, van je eerste menstruatie tot de overgang en alles daartussenin. Veranderingen in je menstruatie zijn meestal geen reden om je zorgen te maken. Door meer te weten over waar menstruatiebloed precies uit bestaat en welke kleuren, geuren en texturen je kunt verwachten weet je ook wanneer er wel iets mis is.

De textuur van menstruatiebloed

Om de verschillende texturen van menstruatiebloed beter te begrijpen is het goed om te weten waaruit het bestaat. Je menstruatiebloed bestaat uit een paar verschillende delen, namelijk bloed (soms met stolsels), vaginaal vocht en zowel de cellen als het vocht van je baarmoederslijmvlies. Oh, en vergeet niet het onbevruchte eitje dat je lichaam los laat.

Verwacht trouwens niet dat je dit eitje kunt zien, het is zo klein dat zelfs een vergrootglas niet helpt!

Elk van deze delen voelt anders aan, van vloeibaar tot kleverig. De textuur van je menstruatiebloed is afhankelijk van hoeveel er van elk deel in zit.

Zit er afscheiding in menstruatiebloed?

Afscheiding, ook wel cervixslijm genoemd, is een vloeistof die antilichamen bevat om je baarmoederhals te beschermen tegen slechte bacteriën en virussen [1]. In verschillende fase van je menstruatiecyclus zal de textuur ervan veranderen. Zo zul je rond je menstruatie merken dat het vaak draderig is, zoals rauw eiwit.

Wanneer je afscheiding zich mengt met je menstruatiebloed dan krijgt het meestal een geleiachtige en glibberige textuur. Daarnaast kunnen sommige anticonceptiemiddelen ervoor zorgen dat je afscheiding dikker wordt. Gebruik je dus sinds kort hormonale anticonceptie dan kun je deze textuur ook zien.

In de meeste gevallen is er niets aan de hand als je een van deze texturen tegenkomt. Vergeet alleen niet dat jij je lichaam beter kent dan wie dan ook. Als iets niet goed voelt voor jou dan kun je het beste een afspraak maken met je huisarts.

Verschillende kleuren menstruatiebloed

Menstruatiebloed stroomt met verschillende snelheden uit je vagina. De eerst dagen dat je ongesteld bent gaat het meestal heel snel en de laatste paar dagen neemt het iets af. Bloed dat langer in je baarmoeder zit reageert op een moment met zuurstof, waardoor het donkerder lijkt. Dit proces noemen we ook wel oxidatie.

Door dit proces is het heel normaal dat je menstruatiebloed meerdere kleuren heeft op verschillende momenten van je menstruatie. Je begint misschien wel met helderrood bloed op de eerste dagen, waarna het donkerrood kan worden op de zwaarste dagen, voordat het tegen het einde van je menstruatie bruiner wordt. Elke kleur heeft een betekenis en een paar kunnen je zelfs waarschuwen dat er iets mis is.

Felrood menstruatiebloed

Het mag dan de favoriete kleur van horrorfilms zijn, maar er is niets engs aan felrood bloed als je ongesteld bent. Het is eigenlijk heel normaal tijdens de eerste dagen van je menstruatiecyclus. Je baarmoederslijmvlies scheidt zich dan sneller af en je menstruatiebloed komt snel uit je vagina. Hoe sneller menstruatiebloed eruit komt, hoe feller rood het is.

Donkerrood of bruin menstruatiebloed

Tegen het einde van je menstruatie kan je bloed donkerrood of zelfs bruin kleuren. Dit is menstruatiebloed dat er langer over heeft gedaan om je lichaam te verlaten. Het heeft in je baarmoeder en vagina meer contact gehad met zuurstof.

Bruine afscheiding, maar niet ongesteld

Soms kan je afscheiding ook bruin lijken door bloedsporen die achter zijn gebleven na je menstruatie. Het is volkomen normaal en velen van ons maken het elke cyclus mee. Als je dit echter regelmatig hebt wil je misschien meer weten over wat bruine afscheiding is.

Lichtroze menstruatiebloed

Er zijn een paar verklaringen voor lichtroze menstruatiebloed. In de meeste gevallen is het een beetje menstruatiebloed wat vermengd is met afscheiding. Het kan echter ook spotting zijn of zelfs innestelingsbloeding zijn. Dit is een vroeg symptoom van een zwangerschap is.

Extreem lichte menstruaties kunnen soms roze lijken, omdat er zo weinig bloedverlies is. Dit komt vooral voor wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt. Een andere verklaring voor lichtroze menstruatiebloed zijn lagere niveaus van het hormoon oestrogeen, wat helpt het baarmoederslijmvlies te stabiliseren. Wanneer je minder oestrogeen hebt dan kun je onregelmatig en licht bloedverlies hebben. Dit is waarom je menstruatie vaak onregelmatig en roze is tijdens de overgang.

Oranje of geel menstruatiebloed

Menstruatiebloed kan oranje of geel lijken als het vermengd is met een gelige afscheiding. Een soortgelijk verhaal als hoe roze menstruatiebloed ontstaat. Oranje menstruatiebloed is een van de zeldzaamste kleuren, dus je zult dit waarschijnlijk niet vaak zien. Wel kan het wijzen op een probleem, zoals bacteriële vaginose of zelfs een soa. Het is daarom verstandig om een afspraak te maken met je huisarts als je oranje in je inlegkruisje of onderbroek ziet en andere veranderingen ervaart, zoals jeuk rond je vulva en vagina.

Zwart menstruatiebloed

Klinkt als iets uit een sciencefictionverhaal, hè? In werkelijkheid is wat lijkt op ‘zwart’ bloed op je maandverband of onderbroek eigenlijk gewoon donkerbruin menstruatiebloed. het is dus helemaal niet eng! Sommige mensen zeggen dat het kan lijken op koffiedrap. Het kan voorkomen dat je aan het begin of eind van je menstruatie wat zwart menstruatiebloed ziet. Dit is achtergebleven bloed van je vorige menstruatie die nu gemengd is met je menstruatiebloed [2]. De belangrijkste conclusie is dat zwart menstruatiebloed op geen enkele manier schadelijk is, dus je hoeft je er geen zorgen over te maken.

Grijs menstruatiebloed

Hoewel het een onwaarschijnlijke kleur lijkt kan grijs menstruatiebloed voorkomen als het zich vermengt met grijze afscheiding. Het kan een symptoom zijn van een infectie, zoals bacteriële vaginose. In sommige gevallen kunnen stukjes grijs weefsel, in combinatie met hevig bloedverlies, een teken zijn van een miskraam. Een zwangerschap kan al een zorgwekkende tijd zijn, omdat er zoveel veranderingen in je lichaam plaatsvinden. Als je ooit het gevoel hebt dat er iets niet klopt, is het altijd een goed idee om met een medisch deskundige te praten. Het is jouw lichaam dus vertrouw op jezelf en overweeg een controle als je zwanger bent en grijs bloed tegenkomt.

De geur van menstruatiebloed en lichaamsgeur als je ongesteld bent

Menstruatiebloed heeft normaal gesproken een lichte geur, die meestal metaalachtig is door het ijzer in ons bloed. Dit kan zich vermengen met lichaamsgeuren zoals die van zweet, vooral als het warm weer is of als je bent gaan sporten. Hoewel het voorkomen normaal is, gebruiken sommige graag de hele dag intieme doekjes om fris te blijven. Heeft dit niet je voorkeur? Dan is het in ieder geval een goed idee om je menstruatieproduct na het sporten te vervangen om eventuele geurtjes op afstand te houden.

Slecht ruikende menstruatie

Het is normaal dat we ons hyperbewust zijn van ons eigen lichaam en soms het gevoel hebben dat andere mensen ons menstruatiebloed kunnen ruiken. In werkelijkheid kunnen ze dat niet.. niet je vrienden, je familie en ook niet een vreemden in de bus! De enige die je menstruatiebloed ruikt ben jijzelf, dus probeer je er niet te veel zorgen over te maken. Onthoud dat het normaal is dat een vagina een eigen geur heeft, net als je menstruatie. Als je echter vertrouwd bent met de ‘normale’ geur en plots een heel sterk of vies ruikend geur opmerkt, kijk dan uit. Het kan een teken zijn dat er iets mis is.

Als je tampons gebruikt controleer dan eerst of je er niet per ongeluk een bent vergeten. Is dat wel het geval, verwijder je tampon dan onmiddellijk. Een ander teken van menstruatiebloed die slecht, visachtig, gistachtig of rot ruikt kan zijn:

  • Verandering in je vaginale pH-waarde
  • Een soa, zoals chlamydia
  • Een vaginale infectie, zoals bacteriële vaginose (BV) of een schimmelinfectie (vooral als het gistachtig ruikt)

Aangezien er veel oorzaken zijn voor de geur van menstruatiebloed is de meest betrouwbare manier om het probleem tot op de bodem uit te zoeken een afspraak maken met je huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen je helpen het mysterie op te lossen en je zo nodig de juiste oplossing bieden.

Mijn afscheiding en vagina ruiken anders na mijn menstruatie

Het is normaal dat je V-Zone een beetje anders ruikt na je menstruatie. Dat heeft alles te maken met de pH-waarde, de schaal van hoe alkalisch of zuur iets is. Je vagina heeft meestal een lage pH-waarde en je menstruatiebloed heeft een iets hogere waarde, van ongeveer 7,4. Je menstruatiebloed kan ervoor zorgen dat de pH-waarde van je vagina een beetje hoger ligt tijdens en na je menstruatie [3]. Dit verklaart waarom het iets anders kan ruiken dan je gewend bent.

Aan het eind van de dag, of je menstruatiebloed nu roze, rood, bruin, zwart of iets daartussenin is, het hoort allemaal bij het leven met menstruatie. Soms hebben we stolsels, soms ook niet en per cyclus kan het anders ruiken. Wat belangrijk is, is dat je op jouw menstruatie let om vertrouwd te raken met wat voor jou ‘normaal’ is. Hoe beter jij je lichaam leert kennen, hoe makkelijker het is om te weten wanneer jij je zorgen moet maken en om de hulp te krijgen die je nodig hebt.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen bedoeld als informatiebron en mag niet worden gebruikt of op worden vertrouwd voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Raadpleeg je huisarts voor advies over een specifieke medische aandoening.


Bronnen:

[1] Zwangerenportaal.nl

[2] Gezondheidsnet

[3] Cycle