
Wat betekent de kleur van je menstruatiebloed?

Van helderrood tot zwart, de kleur van je menstruatiebloed kan veranderen tijdens je cyclus.
Geen enkele dag van je menstruatie is hetzelfde en het is heel normaal om veranderingen mee te maken. Zo kun je de ene dag veel bloedverlies hebben en een paar dagen later alleen nog wat lichte spotting. Of misschien merk je dat je eerst felrood menstruatiebloed hebt en dat het een paar dagen later bruin is.
Weten wat de kleuren van je menstruatiebloed betekenen kan je helpen om meer te weten te komen over wat er in je lichaam gebeurt. Je kunt het zien als een belangrijke boodschap van je baarmoeder die je vertelt dat er een nieuwe cyclus is begonnen of dat er iets aan de hand is.
Maar wat vertellen deze kleuren je precies over je gezondheid en wanneer het goed is om naar je huisarts te gaan? Laten we kijken welke kleuren er zijn en wat ze betekenen. Hoe meer jij weet over wat je kunt verwachten, hoe sneller jij ook weet dat er iets aan de hand is en je misschien medisch advies moet inwinnen.
Waarom verandert de kleur van je menstruatiebloed?
Als je ongesteld bent kan de kleur van je menstruatiebloed veranderen. Dat is heel normaal en vaak niks om je zorgen over te maken. De kleur wordt namelijk beïnvloed door verschillende factoren, zoals hoe snel het bloed je lichaam uitstroomt en hoe lang het in je baarmoeder heeft gezeten.
Aan het begin van je menstruatie zie je daarom vooral helderrood bloed. Dit betekent dat het bloed vers is en niet lang in je baarmoeder heeft gezeten. Richting het einde van je menstruatie zul je merken dat je menstruatiebloed meer donkerrood of zelfs bruin van kleur wordt. Maak je hier geen zorgen over. Het betekent dat het bloed langer in je baarmoeder heeft gezeten en dat het geoxideerd is door contact met zuurstof.
Menstruatiebloed hoeft dus niet altijd rood te zijn en het is normaal om verschillende kleuren op bepaalde momenten in je menstruatie te zien. Het belangrijkste is om te weten wat voor jou normaal is en veranderingen van kleur in de gaten te houden. Zo weet je ook wanneer er iets is en je een afspraak met je huisarts moet maken.
Verschillende kleuren menstruatiebloed
Je menstruatiebloed verandert dus van kleur als het langer in je lichaam heeft gezeten en wanneer het in contact komt met zuurstof. En hoewel een andere kleur in de meeste gevallen niet erg is, zijn er wel een paar kleuren die je kunnen waarschuwen dat er iets aan de hand is.
Felrood menstruatiebloed (vers en actief bloed)
Het mag dan de favoriete kleur van horrorfilms zijn, maar er is niets engs aan felrood bloed als je ongesteld bent. Het is eigenlijk heel normaal tijdens de eerste dagen van je menstruatiecyclus. Je baarmoederslijmvlies scheidt zich dan sneller af en je menstruatiebloed komt snel uit je vagina. Hoe sneller menstruatiebloed eruit komt, hoe roder het is. Dit is een teken van een gezonde, regelmatige bloeding.
Donkerrood of bruin menstruatiebloed (geoxideerd bloed)
Tegen het einde van je menstruatie kan je bloed donkerrood of zelfs bruin kleuren. Dit is menstruatiebloed dat er langer over heeft gedaan om je lichaam te verlaten en meer in contact is gekomen met zuurstof. De kleur is volkomen normaal en duidt meestal op ouder bloed dat trager stroomt.
Je zou het oxidatieproces kunnen vergelijken met een appel. Deze wordt bruin als je hem doorsnijdt en blootstelt aan lucht.
Bruine afscheiding, maar niet ongesteld?Soms kan je afscheiding ook bruin lijken door kleine bloedsporen die achter zijn gebleven na je menstruatie. Het is volkomen normaal en velen van ons maken het elke cyclus mee. Als je dit echter regelmatig hebt wil je misschien meer weten over wat bruine afscheiding is.
Lichtroze menstruatiebloed
Er zijn verschillende verklaringen waarom je menstruatiebloed lichtroze kan zijn, namelijk:
- Vermengd met afscheiding - In de meeste gevallen wordt het lichtroze wanneer een beetje menstruatiebloed vermengd is met heldere afscheiding, waardoor het verdund lijkt
- Spotting of innestelingsbloeding - Lichtroze bloed kan ook spotting of innestellingsbloeding zijn, wat een vroeg zwangerschapssymptoom is. Het is vaak een zeer lichte bloeding die enkele dagen voordat je ongesteld zou worden komt
- Lichte menstruatie - Als je extreem lichte menstruaties hebt dan kan je bloed soms roze lijken, omdat er zo weinig bloedverlies is. Dit komt vooral voor wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt
- Oestrogeen - Lichtroze menstruatiebloed kan ook betekenen dat je minder oestrogeen hebt in je lichaam. Wanneer je minder oestrogeen hebt, kun je onregelmatig en licht bloedverlies hebben. Vaak als je in de overgang zit zul je dit ervaren. Ook kan te veel lichaamsbeweging of gewichtsverlies zorgen voor een lager oestrogeenniveau.
Oranje of geel menstruatiebloed
Net als bij roze menstruatiebloed, kan je menstruatiebloed geel van kleur lijken als het vermengd is met gele afscheiding. En hoewel je oranje menstruatiebloed waarschijnlijk niet vaak zult zien, kan het wel wijzen op een probleem. Het zou namelijk kunnen betekenen dat je bacteriële vaginose of een soa hebt. Maak een afspraak met je huisarts als je naast oranje menstruatiebloed ook andere veranderingen merkt, zoals een onaangename geur of jeuk rond je vulva en vagina.
Zwart menstruatiebloed
Zwart menstruatiebloed klinkt misschien eng, maar het is eigenlijk heel donkerbruin menstruatiebloed en dus helemaal niet erg. Sommigen vinden het zelfs op koffiedrab lijken. Tijdens de eerste of laatste dagen dat je ongesteld bent kun je zwart menstruatiebloed tegenkomen. Dit is achtergebleven bloed van je vorige menstruatie dat nu gemengd is met je "nieuwe” menstruatiebloed [1]. Het houdt eigenlijk in dat het bloed er lang over heeft gedaan om je lichaam te verlaten.
In zeldzame gevallen kan zwart menstruatiebloed betekenen dat er een blokkade in je vagina zit. Dit gaat echter wel vaak gepaard met andere symptomen, zoals een sterke geur of pijn. Maak een afspraak met je huisarts als jij je zorgen maakt of andere klachten hebt in combinatie met zwart bloed.
Grijs menstruatiebloed
Er kunnen meerdere verklaringen zijn waarom je menstruatiebloed grijs van kleur is, zoals
- Vermengd met afscheiding - Net als bij roze bloed, kan je grijs menstruatiebloed krijgen wanneer het vermengd is met grijze afscheiding
- Infactie - Grijs bloed kan echter ook een symptoom zijn van een infectie, zoals bacteriële vaginose. Als je hiernaast ook jeuk, een nare geur of een pijnlijk gevoel ervaart rond je vagina, dan is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken. Een onbehandelde infectie kan zorgen voor verdere complicaties
- Miskraam - In enkele zeer zeldzame gevallen kunnen stukjes grijs weefsel, in combinatie met hevig bloedverlies en krampen, een symptoom zijn van een miskraam. Een zwangerschap kan al een spannende periode zijn met alle veranderingen die er in je lichaam plaats vinden. Ben je zwanger en heb je het idee dat er iets niet klopt? Het is dan altijd goed om met een medisch deskundige te praten.
Wanneer naar de dokter?
Hoewel veel kleuren menstruatiebloed normaal zijn, blijft het belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Merk je het volgende? Neem dan contact op met je huisarts voor medische hulp of advies.
- Een plotselinge, onverklaarbare verandering in de kleur van je menstruatiebloed, die blijft en niet weggaat
- Oranje of grijs menstruatiebloed dat samengaat met een onaangename geur, jeuk, pijn of koorts
- Hevig bloedverlies die langer duurt dan 7 dagen of wanneer je vaker dan gewoon je menstruatieproduct moet vervangen
- Extreme pijn of kramp die je belemmert in dagelijkse activiteiten
- Ook als je andere ongebruikelijke sympomen merkt naast een andere kleur, zoals duizelig, flauwvallen of kortademigheid
Of je menstruatiebloed nu roze, rood, zwart of is, het hoort allemaal bij onze menstruaties. Weten welke kleuren je kunt verwachten en wat het betekent, helpt om te ontdekken wat voor jou normaal is en ook wanneer er iets aan de hand is. Hoe beter jij je lichaam namelijk kent, hoe gemakkelijker het is om te weten wanneer je medische hulp nodig hebt.
Veelgestelde vragen
Ja, absoluut! Het is heel normaal dat de kleur van je menstruatiebloed verandert tijdens je menstruatiecyclus. Zo zal het veranderen van felrood naar donkerrood of bruin als je ongesteld bent. Dit is afhankelijk van hoe snel het bloed je lichaam verlaat en hoe lang het in je baarmoeder heeft gezeten.
Wat is een 'goede' kleur menstruatiebloed?
Felrood bloed tijdens de eerste dagen van je menstruatie wordt vaak gezien als een 'goede' kleur, omdat je bloed dan het verst is. Als je echter aan het eind van je menstruatie donkerood of bruin bloed krijgt, dan is dat ook volkomen normaal en goed. De 'beste' of 'gezondste' kleur menstruatiebloed is eigenlijk de kleur die normaal is voor jou en niet samengaat met symptomen.
Kan stress invloed hebben op de kleur van mijn menstruatiebloed?
Hoewel stress invloed kan hebben op je menstruatie, heeft het geen invloed op hoe je menstruatiebloed eruit ziet. Stress kan wel zorgen voor hormonale schommelingen die weer invloed hebben op hoe snel het bloed uit je lichaam gaat en dus op die manier de kleur kan beïnvloeden.
Lees verder
Medische disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen bedoeld als informatiebron en mag niet worden gebruikt of op worden vertrouwd voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Raadpleeg je huisarts voor advies over een specifieke medische aandoening.
Bron: