A detailed illustration featuring a liner surrounded by thunderbolts to suggest irritation.

Plotselinge jeuk of irritatie in je V-zone? Dit kan frustrerend zijn, maar is meestal gemakkelijk te verhelpen.

Van strakke kleding tot producten die we niet gewend zijn, er zijn veel redenen waarom we ongemak kunnen ervaren in onze intieme zone. Andere aandoeningen, zoals spruw, kunnen ook de oorzaak zijn van een jeukende vulva. De huid rond je V-zone is erg gevoelig. Het is dus belangrijk om naar je lichaam te luisteren als je enige vorm van irritatie ervaart.

Kunnen inlegkruisjes misschien ook de boosdoener zijn? Of je ze nu regelmatig gebruikt of af en toe, laten we er eens naar kijken. Zo kan jij een geïnformeerde keuze maken over je intieme verzorging.

Huidirritatie door inlegkruisjes

Inlegkruisjes worden gemaakt volgens strenge hygiënische normen en met materialen van hoge kwaliteit om het risico op huidirritatie zo veel mogelijk te beperken. Toch is iedereen anders en kun je een bijzonder gevoelige V-zone hebben die geïrriteerd raakt door bepaalde soorten materialen, zelfs door sommige ondergoed stoffen. Wat kun je doen als dit gebeurt?

Uitslag van inlegkruisjes

Als je ergens rond je V-zone een uitslag merkt kan dat alarmerend zijn, vooral als het gaat om roodheid of blaren. Maar wees gerust, zelfs als je vermoedt dat de uitslag komt van een inlegkruisje dan is het meestal niets ernstigs.

Hoewel het bijna niet voorkomt, is het wel mogelijk als je intieme huid bijzonder gevoelig is voor de materialen of geuren die in sommige inlegkruisjes worden gebruikt. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je helemaal geen inlegkruisjes meer kunt dragen. Het kan een kwestie zijn van kiezen voor een andere soort, zoals onze Libresse dailies Pure Sensitive™ inlegkruisjes. Deze zijn gemaakt zonder geurstoffen, kleurstoffen of veelvoorkomende allergenen.

Het kan ook zijn dat de wrijving van een inlegkruisje tegen je gevoelige huid de irritatie veroorzaakt. Je kunt een tijdelijke pauze inlassen of inlegkruisjes afwisselend gebruiken om ongemak te voorkomen. Een ander goed idee is om je gevoelige, intieme huid wat extra verzorging te geven door deze te wassen met water en een intieme wasgel. Of gebruik een verzachtende crème om jeuk en een branderig gevoel te verlichten.

Het goede nieuws is dat uitslag veroorzaakt door inlegkruisjes vaak vanzelf overgaat, dus je hoeft je geen zorgen te maken.

Jeuk van inlegkruisjes

Inlegkruisjes helpen met het absorberen van vaginale afscheiding en ander intiem vocht. Soms, vooral als je vergeet om ze om de paar uur te verwisselen (en laten we eerlijk zijn, dat kan ons allemaal overkomen), kan er vochtophoping ontstaan die kan leiden tot jeuk en huidirritatie. Jeuk kan ook worden veroorzaakt door wrijving, vooral als je strakke kleding draagt of veel beweegt.

Zorg er dus voor dat jij je inlegkruisje elke 3 à 4 uur verwisselt. Helemaal na een zweterige spinningles of als je achter je kinderen aan het rennen bent. Probeer ook broeken en shorts die te strak rond het kruis zitten te vermijden.

Allergisch voor inlegkruisjes

Heb je last van een ondraaglijke jeuk, zwelling rond je vulva of is er uit het niets een vervelende uitslag ontstaan? Het is mogelijk dat je allergisch bent voor een van de materialen waar je V-zone mee in contact is geweest. Dat kan van alles zijn, van glijmiddel en crèmes tot ondergoed en inlegkruisjes.

Hoewel het niet vaak voorkomt, is ieders huid een beetje anders en sommigen van ons zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van contactdermatitis door intieme verzorgingsproducten. Contactdermatitis is een fancy woord voor een allergische reactie die optreedt door direct contact met iets. Is dit bij jou het geval? Het is dan superbelangrijk om een allergeenvrij inlegkruisje te kiezen, zoals Pure SensitiveTM van Libresse. Deze producten bevatten geen kleurstoffen en geurstoffen die een allergische reactie kunnen uitlokken.

Infecties door inlegkruisjes

Inlegkruisjes zelf kunnen geen infecties veroorzaken, maar weet je nog wat we eerder vertelde over dat ze vocht vasthouden? Nou, bacteriën gaan erg goed in een warme, vochtige omgeving, waardoor ze kunnen groeien en de natuurlijke balans en pH-waarde van je vagina kunnen verstoren. Dit kan een bacteriële infectie veroorzaken, zoals gistinfecties of bacteriële vaginose.

Probeer je er geen zorgen over te maken. Deze infecties zijn gemakkelijk te voorkomen door regelmatig je inlegkruisje te verwisselen om te voorkomen dat het vocht zich ophoopt. Je zou een herinnering op je telefoon kunnen instellen voor elke 3 à 4 uur, zodat je niet vergeet om je inlegkruisjes te wisselen.

Wat kun je doen tegen irritaties door inlegkruisjes?

Heb je last van een geïrriteerde intieme huid? Geen paniek, wij helpen je. Hier is een korte lijst met tips en trucs die je kunnen helpen om het ongemak te verlichten en het in de toekomst te voorkomen:

  1. Was je vulva voorzichtig. Het is belangrijk om je vulva schoon te houden om irritatie en infecties te voorkomen, of je nu inlegkruisjes gebruikt of niet. Vergeet niet dat je vagina zelfreinigend is, dus je hoeft alleen op de buitenkant (de vulva) te letten. Lauw water is voldoende, maar je kunt het combineren met een intieme wasgel voor extra verzorging. Tot slot, zorg ervoor dat je je vulva droog dept met een schone handdoek voordat je kleren aantrekt.
  2. Vermijd aggressieve zepen en geparfumeerde producten.Vermoed je dat je een gevoelige intieme huid hebt? Het is dan een goed idee om geen producten te gebruiken die een irritatie kunnen veroorzaken.
  3. Kies voor ademende kleding.Dit is vooral belangrijk als je sport of veel beweegt. Strakke kleding kan namelijk een irritatie versterken, omdat het wrijving veroorzaakt en zelfs vocht kan vasthouden,
  4. Vergeet niet om je inlegkruisjes te verwisselen.Elke 3 à 4 uur je inlegkruisje vervangen is cruciaal om infecties en irritatie te voorkomen. Over het algemeen is beter om een intieme verzorgings- of menstruatieproduct niet te lang te laten zitten.
  5. Stap over op inlegkruisjes voor de gevoelige huid.Waarom geef je je intieme huid niet de extra zorg die het verdient met producten die er speciaal voor ontworpen zijn?

Het kan vervelend zijn om na het dragen van een inlegkruisje jeuk of huidirritatie te krijgen. Meestal kan het ongemak door andere factoren of een combinatie ervan komen. Onthoud ook dat, ongeacht de oorzaak, een jeukende of geïrriteerde V-zone meestal niets is om je zorgen over te maken en het gemakkelijk te verhelpen is.

Jij kent je lichaam echter het beste, dus als jij je zorgen maakt over ongemak op je intieme huid, aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts. Zij kunnen je geruststellen en je helpen de beste oplossing te vinden. Probeer ook altijd naar je lichaam te luisteren en producten te gebruiken waar jij je goed bij voelt. Het is helemaal aan jou om te beslissen wat wel en niet werkt.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.