Niet ongesteld door stress?
Stress is iets dat we allemaal van tijd tot tijd ervaren en het kan een negatieve invloed hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Bovendien heb je het soms niet eens door.
Er kunnen vele redenen zijn waardoor je stress ervaart. Het is goed om te weten dat stress op een aantal manieren invloed kan hebben op je menstruatiecyclus. Het is belangrijk dat je probeert te ontspannen en erop vertrouwt dat je lichaam doet wat het moet doen.
Kan stress je menstruatie uitstellen?
Het komt vaak voor dat stress een onregelmatige cyclus veroorzaakt, dus trek niet direct conclusies als je te laat of te vroeg menstrueert of zelfs een maand overslaat tijdens een stressvolle periode. Er is voor vrouwen zelfs een verband gevonden tussen het hebben van een stressvolle carrière en korte cyclus. Waarom beïnvloedt stress je menstruatie op deze manier?
De hypothalamus is een deel van de hersenen dat in tijden van stress verantwoordelijk is voor het beheersen van je hormoonspiegels. In tijden van stress zal dit gedeelte het stresshormoon cortisol gaan aanmaken. De hypothalamus zet ook de eierstokken aan tot de productie van oestrogeen en progesteron. Oestrogeen en progesteron zijn de hormonen die verantwoordelijk zijn voor je menstruatie. In tijden van stress zal de hypothalamus dus voorrang geven aan het produceren van cortisol in plaats van oestrogeen en progesteron en dit kan je cyclus volledig verstoren [1].
Hoewel een vertraagde of onregelmatige menstruatie misschien eng of ongebruikelijk lijkt, is het niet iets waar je je direct zorgen over hoeft te maken. Je menstruatie komt in de meeste gevallen gewoon weer terug. Je kunt het beste ontspannen en je lichaam de tijd geven om zich aan te passen aan de stressvolle tijd.
Kan stress spotting veroorzaken?
Ja. Net zoals dat stress je menstruatie kan vertragen, kan het ook spotting tussen menstruaties veroorzaken. Door de hypothalamus kunnen je hormonen namelijk in de war raken over de vraag of de eisprong moet plaatsvinden of niet. Het kan even schrikken zijn maar als het niet regelmatig gebeurt hoef je je vaak geen zorgen te maken. Als je af en toe last hebt van spotting dan kun je er maar beter op voorbereid zijn. Zorg daarom dat je altijd maandverband of inlegkruisjes bij je hebt. Als je je zorgen maakt, kun je altijd terecht bij je huisarts voor deskundig advies.
Kan stress mijn PMS verergeren?
Helaas kan stress PMS-symptomen versterken. Volgens onderzoek [2] hebben vrouwen die zich aan het begin van hun cyclus gestrest voelen vier keer zoveel kans om ernstige PMS-symptomen te ontwikkelen als vrouwen die zich niet zo voelen. Het hebben van PMS is vervelend en het kan soms lastig zijn om de moed erin te houden. Probeer daarom om je in plaats van zorgen te maken, bezig te houden met manieren om jezelf kalm en ontspannen te houden. Bekijk ons PMS artikel voor tips hierover.
Hoe omgaan met stress tijdens je menstruatie?
Hoewel het bijna onmogelijk is om stress volledig te vermijden, is het belangrijk om genoeg te ontspannen - vooral rond de tijd van je menstruatie.
Sporten kan bijvoorbeeld ook een vorm van ontspanning zijn. Het is ook bewezen dat lichaamsbeweging bijdraagt aan het verminderen van stress. Bovendien kan het uitvoeren van een sport bijdragen aan een beter humeur en menstruatiepijn of krampen te verlichten. En maak je geen zorgen, de sportactiviteit hoeft niet te inspannend te zijn. Je kunt bijvoorbeeld een stevige wandeling met een vriend maken, een lichte rekoefening doen of een frisse duik nemen.
Het is ook handig om je cyclus bij te houden. Op deze manier ben je voorbereid op je menstruatie en kun je jezelf wat tijd geven om te ontspannen voorafgaand aan je menstruatie. Je kunt bijvoorbeeld mediteren voor het slapengaan, naar muziek luisteren, je telefoon uitzetten of een bad nemen. Gebruik onze menstruatie tool om je cyclus te berekenen.
Hoewel stress je menstruatie kan beïnvloeden, is dit vaak niet iets waar je je direct zorgen om moet maken. Als je je toch zorgen maakt maak dan een afspraak met je huisarts.
Medische disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.