Menstruaties zijn Moeder Natuur's manier om te zeggen dat je lichaam klaar is om baby’s te krijgen. Maar wat gebeurt hiermee als je zwanger bent?

Of je nu blij bent dat je negen maanden lang niet meer ongesteld gaat zijn of dat je ze juist gaat missen, een pauze in je maandelijkse cyclus is een natuurlijk onderdeel van je zwangerschap. Het is zelfs een van de eerste symptomen dat je binnenkort een ouder wordt! 

Laten we eens kijken hoe zwanger zijn je menstruatie beïnvloed, zodat jij voorbereid bent als het zover is.

Wanneer kun je zwanger worden?

Ongeveer twee weken voordat je volgende menstruatie begint, vindt de ovulatie plaats. Dit is het moment waarop er in je eierstokken een eicel tot rijping komt en in je eileider belandt. De twee à drie dagen rond je ovulatie ben jij het meest vruchtbaar. Als je zwanger probeert te raken kun je jouw kansen vergroten door in deze periode onbeschermde seks te hebben.

Maar wist je dat je op vrijwel elk moment in je menstruatiecyclus zwanger kunt worden? Dus ook als je ongesteld bent. De lengte van een cyclus verschilt per persoon. Als jij een korte menstruatie hebt, duurt het minder lang voordat de ovulatie plaatsvindt. Doordat sperma tot wel vijf dagen in je lichaam kan leven, is het mogelijk dat je zwanger kunt worden terwijl je ongesteld bent.

Weet je niet zeker wanneer jouw ovulatie plaatsvindt? Gebruik onze menstruatie tool om het te berekenen. Wil je niet zwanger worden en slik je geen anticonceptiepil? Gebruik dan een condoom of een andere soort conceptie, zoals een spiraal of prikpil.

Kan je zwanger worden als je de pil slikt?

Als je de pil slikt en in je stopweek zit, ben je in principe beschermd tegen zwangerschap. Toch bestaat er een kans tussen de 0,2% en 10% dat je alsnog zwanger kunt worden.

De kans op een zwangerschap als je ongesteld bent en aan de pil zit is afhankelijk van enkele factoren waar je zelf invloed op hebt. Begin je bijvoorbeeld na je stopweek een dag te laat of ben je een dag de pil vergeten, probeer dan zo snel mogelijk alsnog de pil te slikken om de kans op een zwangerschap te verkleinen. Er mag namelijk niet meer dan 36 uur tussen twee pillen in zitten. Slik je de pil en moet je overgeven of heb je diarree? Het is dan goed om te weten dat je op dat moment niet meer volledig beschermd bent tegen een mogelijke zwangerschap. Gebruik in dat geval voor de zekerheid extra anticonceptie.

Kun je ongesteld worden als je zwanger bent?

Als je zwanger bent krijg je te maken met een ander soort bloeding dan tijdens je menstruatie. De bloeding wordt namelijk niet veroorzaakt door je lichaam dat een niet bevrucht eitje afstoot.

Wel kun je te maken krijgen met innestelingsbloeding of onttrekkingsbloeding tijdens je zwangerschap. Onttrekkingsbloeding lijkt op je menstruatie en kan voorkomen als je de pil nog slikt tijdens je stopweek. Door het slikken van de pil wordt de ovulatie geremd en kun je niet zwanger raken. Wel kun je hierdoor bloedverlies krijgen tijdens je stopweek. Dit bloedverlies kan blijven aanhouden als je de pil slikt terwijl je zwanger blijkt te zijn. Het beste is om in dit geval een menstruatieproduct te gebruiken, zoals maandverband, een inlegkruisje of menstruatie ondergoed. Tijdens een zwangerschap is je baarmoeder goed doorbloed. Een nies of iets optillen kan daardoor al voor een bloeding zorgen. 

In uitzonderlijke gevallen kun je last hebben van een zogenaamde pseudo-menstruatie. Als je zwanger bent wordt namelijk het hormoon HCG geproduceerd, wat ervoor zorgt dat je geen ovulatie meer hebt en je niet ongesteld wordt. Wanneer je te maken hebt met pseudo-menstruatie dan maakt je lichaam te weinig van het HCG hormoon aan en weten je hersenen dus niet dat er geen eitjes meer vrij komen. Dit kan leiden tot “nep menstruaties”. Meestal is er niets aan de hand als je hier mee te maken krijgt, maar mocht het meerdere keren voorkomen dan is het goed om langs de dokter te gaan.

Verdwijnt je menstruatie als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap neemt je menstruatie even een break totdat je bevallen bent. Zelfs dan kan het nog even duren voordat je menstruatie weer echt op gang komt.

Als je zwanger bent houdt je baarmoeder het slijmvlies vast om een mooi huisje te creëren voor de baby die in je groeit. Daarom wordt je niet ongesteld in deze periode.

Innestelingsbloeding tijdens je zwangerschap

Hoewel je niet ongesteld wordt als je zwanger bent, kun je in het begin wel te maken krijgen met innestelingsbloeding. 6 tot 12 dagen nadat je onbeschermde seks hebt gehad vindt de implantatie plaats. Een bevruchte eicel gaat zich dan vast hechten aan je baarmoederslijmvlies, waardoor kleine bloedvaatjes in je baarmoederwand kapot kunnen gaan. Dit kan zorgen voor een licht, kort bloedverlies en noemen we ook wel spotting.

Dit soort bloeding wordt niet veroorzaakt door hormonen en heeft vaak een iets andere kleur dan je gewone menstruatie. Het wordt meer roestbruin of zelfs lichtroze.

Wat als je meer spotting hebt?

Alle spotting die je aan het begin van je zwangerschap hebt en geen innestelingsbloeding is, moet je laten controleren door je huisarts of gynaecoloog. Het zou kunnen wijzen op een probleem. Hoewel niet elk druppeltje bloed betekent dat er een probleem is, is het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

In het algemeen is een zwangerschap een overweldigende periode. Geen enkele zorg, hoe klein of onnozel het ook lijkt, is te klein om contact op te nemen met een arts. Al is het maar om je gerust te stellen.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.