Tampon baarmoeder patroon

Met een beetje oefenen heb je het gebruik van een tampon helemaal onder de knie.

Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten om tampons goed te gebruiken en gezond te blijven.

Hoe lang kan je een tampon inhouden?

Hoe lang je een tampon inhoudt hangt voor een deel af van je bloedverlies. Een tampon absorbeert namelijk het bloed in je vagina. Als het niks meer absorbeert en dus vol is, is het tijd om je tampon te vervangen. Houdt er daarnaast rekening mee dat je een tampon om de vier uur vervangt.

Als je veel bloedverlies hebt dan zul je merken dat je jouw tampon vaker moet vervangen. Het kan ook helpen om een hoger absorptieniveau te gebruiken. Merk je juist dat je tampon een beetje vastzit als je aan het touwtje trekt en komt het er vier uur later ‘droog’ uit? Dan heb je waarschijnlijk een lager absorptieniveau nodig. Als je merkt dat er bloed op het touwtje van je tampon zit en het ook nat is dan heb je jouw tampon iets te lang laten zitten.

Kan ik slapen met een tampon?

Je kunt een tampon maximaal acht uur inhouden. Dit betekent dat je dus kunt slapen met een tampon, zolang je maar acht uur later opstaat om hem te verwisselen. Als je weet dat je langer slaapt dan is het handiger om voor de nachten maandverband te gebruiken.

Kan ik meerdere tampons tegelijk dragen?

Nee! Het is heel belangrijk dat je nooit meer dan één tampon tegelijk draagt. Door dit te doen verhoog je het risico op Toxic Shock Syndroom, ofwel tamponziekte. Als je veel bloedverlies hebt gebruik dan een tampon met een heel hoog absorptieniveau en vervang hem vaak. Of gebruik maandverband als extra reserve.

Wat als je vergeet dat je nog een tampon in hebt en een andere gebruikt? Je zult dan al snel een onaangename geur merken die veroorzaakt wordt door de bacteriën die zich ophopen rond degene die er het langs in zit. Verwijder in dat geval beide tampons zo snel mogelijk. Je kunt namelijk last krijgen van uitslag en een andere afscheiding krijgen. Het is dan goed om een langs je huisarts te gaan. En als je eerste tampon vast lijkt te zitten dan kan je huisarts die direct verwijderen.

Kan ik een tampon inhouden tijdens seks?

Een tampon in hebben tijdens de seks is een grote no-no. Het kan je tampon verder in je vagina duwen en voor veel ongemak zorgen. In het ergste geval, als het vast komt te zitten dan kan dat leiden tot een infectie. Dus hoewel het prima is om seks te hebben tijdens je menstruatie als jij en je partner dat goed vinden, moet je wel je tampon er van tevoren uithalen.

Kan ik plassen met een tampon in?

Het is geen probleem om te plassen met een tampon in. Je plas komt namelijk uit je plasbuis, wat een klein gaatje voor je vagina is. Dus plassen zal je tampon niet doorweken. Wel kun je eventueel het touwtje naar de zijkant schuiven, zodat het niet nat wordt.

Absorptieniveau van tampon
1.

Als je tampon na vier uur nog droog is, heb je een tampon met een lager absorptieniveau nodig.

Eén tampon tegelijk
2.

Twee tampons in doen vergroot je kans op toxischeshocksyndroom of TSS.

Infectie
3.

Een tampon dragen tijdens seks is oncomfortabel.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.