Nachtelijk zweten tijdens de overgang

Nachtelijk zweten, ook wel 'slaap hyperhidrose' genoemd, bestaat uit episodes van oncontroleerbaar zweten gedurende de nacht. De mate van nachtelijk zweten verschilt per persoon en kan variëren van milde tot zeer hevige transpiratie.

‘s Nachts overmatig zweten kan vergelijkbaar zijn met opvliegers overdag. Het overmatig zweten kan zorgen voor een onderbreking van de nachtrust, wat weer invloed heeft op je dagelijks leven. Veel voorkomende symptomen van nachtelijk zweten zijn onder meer een intense, plotseling opkomende warme gloed in het lichaam, een onregelmatige hartslag, misselijkheid, blozen, koude rillingen en hoofdpijn. De hevigheid van dergelijke symptomen kan van persoon tot persoon variëren, net als de duur ervan.

De symptomen van nachtelijk zweten kunnen zoals aangegeven het slaappatroon drastisch verstoren, waardoor het moeilijk kan zijn om een volledige nachtrust te krijgen. Hierdoor ervaren sommige die last hebben van nachtelijk zweten ook vaak:

  • Slapeloosheid
  • Slaapproblemen
  • Concentratieproblemen
  • Uitputting
  • Prikkelbaarheid
  • Verhoogd stressniveau
  • Stemmingswisselingen

Met name als je tussen de 40 en 50 jaar bent kun je te maken krijgen met overmatig nachtelijk zweten. De meeste van ons ontwikkelen deze symptomen twee tot tien jaar voordat de menopauze optreedt. Deze fase wordt de pre-menopause genoemd. Verschillende factoren dragen bij aan hoe je overgangsklachten kunt ervaren. Zo kunnen factoren als leeftijd en genetische erfelijkheid van invloed zijn op de intensiteit van nachtelijk zweten.

Oorzaak nachtelijk zweten

Het is vrij normaal dat je in de overgang regelmatig doordrenkt in het zweet wakker wordt. Deze overgangsklacht is een vaak voorkomend, onaangenaam bijeffect. Wel is het zo dat wat ‘s avonds wordt gedronken, de geur, frequentie en intensiteit van nachtelijk zweten sterk kan beïnvloeden.

Hoewel de exacte oorzaak van nachtelijk zweten nog steeds onbekend is worden de meeste overgangsklachten veroorzaakt door hormonale schommelingen. Het is aan te raden om een logboek bij te houden waarin je vermeldt wat je eet, drinkt en doet, om zo in kaart te brengen wat eventuele overgangsklachten triggert. Zo kun je beter inspelen op je overgangsklachten en werken aan symptoombestrijding om zo beter door je overgang te komen.

Hormonale oorzaken

Tijdens de overgang neemt de productie van hormonen zoals oestrogeen drastisch af. Deze verandering beïnvloedt de hypothalamus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de regulering van je lichaamstemperatuur. Zo veroorzaakt de hypothalamus vaak een reeks fysiologische reacties die resulteren in opvliegers of nachtelijk zweten.

Nachtelijk zweten veroorzaakt door stress

Stress is een factor die niet alleen nachtelijk zweten kan veroorzaken; het is ook nadelig voor je gezondheid en welzijn. Daarom is het belangrijk om stress serieus te nemen en wanneer mogelijk te voorkomen. Als je denkt dat je te veel stress in je leven hebt is het aan te raden om naar manieren te zoeken om stress te verminderen door bijvoorbeeld te overleggen met je huisarts.

Wat te doen tegen nachtelijk zweten

Naast hormonale schommelingen en stress zijn er nog andere factoren die nachtelijk zweten kunnen veroorzaken. Het vermijden van deze factoren kan helpen om het nachtelijk zweten te verlichten of te verhelpen. De belangrijkste factoren om nachtelijk zweten te voorkomen of te verminderen zijn:

  • Zorg dat je slaapkamer goed geventileerd wordt met frisse lucht. 
  • Het beddengoed kun je ook beter omruilen voor een dunner dekbed of laken. Je dekbedovertrek en onderlaken kan het beste van katoen zijn. Deze stof ventileert het beste. 
  • Dit geldt ook voor je nachtkleding. Het advies is om wel nachtkleding te dragen ook al klinkt het misschien logischer om dit niet te doen. Katoenennachtkleding kan juist helpen bij het afvoeren van de lichaamswarmte. 
  • Schakel de verwarming in je slaapkamer uit. De beste temperatuur om in te slapen is rond 18 graden. 
  • Neem geen te warme douches voor dat je gaat slapen. Dit kan juist je lichaamstemperatuur verhogen. 
  • Voorkom emotionele triggers vlak voor het slapen gaan. Dit kan een heftige of spannende serie, boek of film zijn, maar ook prikkels van je smartphone. 
  • Vermijd pittig of gekruid voedsel. Eet ook niet voor het slapen gaan. Doordat je vertering druk aan de gang is wordt je lichaamstemperatuur hoger. 
  • Drink geen alcohol of cafeïne houdende dranken voor het slapen gaan. Ook warme dranken kun je het beste vermijden. 
  • Dieetpillen kunnen ook een trigger zijn voor nachtelijk zweten. Probeer het zelf eens uit of dit voor jou een trigger is door het een aantal dagen over te slaan of vraag dit aan de arts. 
  • Ander medicijngebruik of drugsgebruik kunnen ook bijdragen aan nachtelijk zweten. 
  • Het hebben van een koud washandje of doekje kan het ‘s nachts overmatig zweten iets verlichten.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.