Baarmoederverhalen

Geen kinderwens

Sommige mensen kiezen ervoor om veel kinderen te krijgen, terwijl anderen het er bij één houden of laten het zelfs helemaal aan hun voorbij laten gaan.

Iedereen maakt zijn eigen beslissing, maar degenen die geen kinderen willen, worden nog steeds gestigmatiseerd. Laten we hier wat dieper op ingaan.

Vroeger waren onze baarmoeders biologisch voorbestemd als kleine nestjes voor baby's. Het leven volgde een voorspelbaar patroon: je werd als puber ongesteld, kreeg een menstruatiecyclus, ging trouwen en samenwonen, raakte zwanger en ging bevallen. Wanneer je al langere tijd een partner hebt, krijg je vaak de vraag ‘denken jullie al aan kinderen?’ op verjaardagen, etentjes met vrienden en andere sociale gebeurtenissen. Er wordt goed opgelet of je wel of geen alcoholische versnapering neemt.

Rammelende eierstokken

Als je in een bepaalde fase van je leven komt, dan wordt het de norm om een kinderwens te hebben en dat je bij het zien van een baby rammelende eierstokken hebt. De verwachting dat je kinderen krijgt is niet alleen diep geworteld in de samenleving, maar ook dat je daadwerkelijk kinderen wilt. Want wanneer je al langere tijd met je partner samen bent, wordt het toch wel eens tijd om je kinderwens, die je natuurlijk had, in vervulling te laten gaan. Deze traditionele keuzes zijn allang niet meer vanzelfsprekend. Inmiddels zijn er meer opties over hoe je je leven wilt invullen, of dat met of zonder kinderen is.

Het aantal kinderen dat in Nederland wordt geboren, is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. In 2010 werden nog 184 duizend kinderen geboren, in 2020 slechts 168 duizend [1]. Wat daar precies de reden van is, is nog onduidelijk. Reislustig zijn of voorrang geven om je meer op je carrière te richten kunnen bijvoorbeeld redenen zijn. Dit betekent natuurlijk niet dat de mensheid binnenkort zal ophouden te bestaan ​​(veel mensen krijgen nog steeds baby's). Het is meer een optie geworden om te overwegen dan dat “huisje-tuintje-kindje” vanzelfsprekend is.

Het wordt tijd dat de maatschappij gaat accepteren dat het hebben van geen kinderwens ook oké is. Laten we eens verder kijken naar de manier waarop dit stigma in de wereld van vandaag nog steeds bestaat.

Zelfs mijn moeder geeft mij een schuldgevoel voor geen kinderwens hebben

Geen kinderwens – het stigma

Wat de reden ook mag zijn voor een kindvrij leven, niemand zou bang moeten zijn om veroordeeld te worden voor deze keuze. Er is helaas nog steeds een stigma rond dit onderwerp. Vaak vinden mensen deze bewuste keuze onnatuurlijk of vreemd. Zo worden ze bijvoorbeeld niet begrepen door degene die geen kinderen kunnen krijgen en al veel vruchtbaarheidsbehandelingen hebben gehad en daarom iedere maand hun ovulatie berekenen omdat ze ten einde raad zijn. Ook mensen die wel kinderen hebben kunnen onbegripvol zijn, want kinderen geeft zin aan het leven en het is toch het mooiste geschenk wat er is?

Zoals een vrouw+ het verwoordde: “Sommige vrienden denken dat mijn kat een vervanging is voor kindvrij zijn - één noemt haar zelfs mijn 'kattenkind '. Ik hou echt van mijn kat, maar dat is alles wat ze voor mij is. ”

Sommige worden egoïstisch, oppervlakkig, onvolwassen of ongelukkig genoemd en krijgen te horen dat ze zonder kinderen geen volwaardige persoon zouden zijn. Of ze krijgen te horen dat ze van gedachten zullen veranderen zodra ze de juiste partner hebben gevonden.

Geen kinderwens - iedereen heeft een andere reden

Het hebben van een baarmoeder gaat vaak gepaard met het verwachtingspatroon dat je kinderen wilt, maar dit moet een persoonlijke keuze zijn. Veel mensen denken dat het niet koesteren van een kinderwens te maken heeft met kosten. Een kind behoeft natuurlijk naast liefde en aandacht ook spullen zoals eten en kleding. En dat kost geld. Maar ook andere redenen worden vaak genoemd. Zo wordt ook de impact op het lichaam als reden genoemd voor het niet hebben van een kinderwens. Tijdens de puberteit is het lichaam al veel veranderd en ook tijdens de overgang heeft een lichaam wat te verduren, maar wanneer je zwanger bent is dit al helemaal het geval natuurlijk.

Daarbij is het opvoeden van kinderen niet niks: er komen veel verantwoordelijkheden bij kijken. Je bent ineens niet meer alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor het kind dat je op de wereld hebt gezet. Het rijtje is eindeloos en er zijn nog veel meer redenen waarom iemand zou besluiten om kindvrij door het leven te gaan.

Bij een vrouw+ die wij spraken kwam het besef dat ze geen kinderwens had pas veel later. “Eerst wilde ik mijn carrière op gang brengen. Daarna ging het om het kopen van een huis. Het kostte me jaren om toe te geven dat de tijd nooit rijp zou zijn omdat ik geen kinderwens heb."

Onbereikbare, perfectionistische moedersnormen schrikken sommige af, terwijl anderen misschien niet de drang of noodzaak voelen om een ouder te worden of niet zitten te wachten op een zwangerschap en de daarbij behorende zwangerschapssymptomen. Voor sommigen gaat het om de wens om echt onafhankelijk en vrij te zijn om te leven zoals ze willen. Anderen maken zich nog steeds zorgen over de milieu-impact van het krijgen van kinderen of hebben misschien een miskraam gehad waardoor zij nu geen kinderwens meer koesteren.

Ik nam aan dat ik kinderen zou willen als ik dertig zou worden - iedereen spreekt van een 'biologische klok', maar dat voelde voor mij nooit 'echt'.

Als jij ook geen kinderwens hebt en je je verhaal en gevoelens wilt delen, gebruik dan het formulier hieronder.Geen kinderwens

Geen kinderen? Geen probleem!

Iedereen mag zelf kiezen wat voor soort leven hij of zij wil leven. Dit kan dus met of zonder kinderwens zijn. Een leven zonder kinderen is zo'n grote levensbeslissing dat het onmogelijk zou zijn om alle redenen op te sommen. Ook als je nog twijfelt over een kinderwens of nog even liever helemaal niet over nadenkt dan is dat beide prima. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Wanneer het niet hebben van een kinderwens je toch dwars zit, kan het helpen om hier met anderen over te praten. Vraag bijvoorbeeld eens aan andere mensen zonder kinderwens wat hun beweegredenen zijn of uit je gedachten op een forum. Er hoeft niet eens een specifieke reden te zijn - het is tenslotte jouw leven. Wat belangrijk is, is dat het de juiste keuze is voor jou.

Met anderen praten over het niet willen van kinderen

Praten over het niet krijgen van kinderen is een onderwerp dat veel ter sprake kan komen; of het nu op een date, lunch met vrienden of op familiebijeenkomsten is. Alleen omdat je misschien voor jezelf hebt besloten dat je geen kinderen wilt, kunnen mensen alsnog proberen je van het tegendeel te overtuigen. Zonder kinderen zullen je ouders misschien geen opa en oma worden of je zou later gaan vereenzamen. Ook al kan het moeilijk zijn om assertief en standvastig te zijn (vooral met degenen die het dichtst bij je staan), het is belangrijk dat je je grenzen kunt aangeven over dit onderwerp. Dit zal ook helpen bij het voorkomen dat meningen en oordelen van anderen je zullen beïnvloeden.

  • Als je het gevoel hebt dat mensen je aansporen om kinderen te krijgen of als je niet zeker weet hoe je moet reageren op vragen over je keuze, dan zijn hier een paar handige tips: Herinner hen eraan dat het een persoonlijke vraag is en dat het behoorlijk kwetsend kan zijn, vooral voor mensen die privé moeite hebben om zwanger te worden of die een miskraam hebben gehad.
  • Zeg dat je er liever niet over praat – het is tenslotte een privéaangelegenheid en je hoeft het niet te delen als je je er niet prettig bij voelt.
  • Vraag om het ergens anders over te hebben of stel zelf een nieuw onderwerp voor.

Sommige mensen kunnen niet wachten om kinderen te krijgen en zijn helemaal door het dolle heen als zij ineens niet ongesteld worden. Anderen weten dat het stichten van een gezin absoluut niet aan hen besteed is. En dat is oké! Ons lichaam en leven zijn van ons, dus het is aan iedereen om te beslissen welk pad hij of zij wil volgen. Hoewel het lichaam de mogelijkheid heeft om zwanger te worden, hoeft dit niet te betekenen dat je dit ook wilt.

Om verder te gaan met het verkennen van V-Zone ervaringen, bekijk onze pagina's over hoe je vagina verandert na de zwangerschap en wat een abortus eigenlijk betekent.

Lees verder

Medische disclaimer

Deze informatie in dit artikel is gecontroleerd door een specialist op het gebied van orgasmes. Het is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bron:

[1] CBS