Ovulatie berekenen

Je ovulatie berekenen

Wil je graag zwanger worden? Het kan in dat geval helpen om te weten wanneer een ovulatie plaats vindt en jij dus het meest vruchtbaar bent.

Twee tot drie dagen én op de dag van een ovulatie ben jij het meest vruchtbaar. Dit vindt ongeveer 14 dagen voordat je ongesteld wordt plaats. Je lichaam bereidt zich hiermee voor op een eventuele zwangerschap.

Tijdens je ovulatie gaat er een eicel richting je eileider. Deze is maximaal twee dagen vruchtbaar. Sperma kan echter tot ongeveer 72 uur in je lichaam blijven "leven". Dit houdt in dat zaadcellen die zich in je lichaam bevinden voor de ovulatie nog steeds een eicel kunnen bevruchten.

We weten dat het lastig kan zijn om de precieze datum en lengte van je ovulatie te berekenen. Daarom hebben we verschillende manieren op een rijtje gezet, zoals je ovulatie berekenen zonder tool, je ovulatie berekenen als je onregelmatig ongesteld bent en je ovulatie berekenen met een kalender. Je kunt ook onderstaande menstruatie tool gebruiken.

Op welke datum was je had je de laatste dag van je ongesteldheid?

Eerste dag van je laatste menstruatie

Hoe veel dagen was je de laatste keer ongesteld?

Hoeveel dagen duurde je laatste menstruatie?

Na hoeveel dagen na je laatste dag van menstruatie wordt je normaal gesproken weer ongesteld?

Hoeveel dagen duurt je cyclus ongeveer?

De resultaten van onze menstruatietool zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig en dat komt omdat elk lichaam en elke cyclus anders is.

Jouw cyclus

 • dagen voor je menstruatie
 • menstruatie
 • dagen na je menstruatie
 • ovulatiepiek
 • Dagen voor je menstruatie Tijdens deze dagen kun je PMS symptomen hebben zoals krampen, eetbuien of stemmingswisselingen

  Menstruatie Wanneer je menstruatie begint en het bloeden begint

  Dagen na je menstruatie De dagen na je menstruatie, maar wanneer je eventueel nog wel wat bruinige afscheiding hebt.

  Ovulatiepiek Tijdens deze periode komt er een eicel vrij en kan je afscheiding veranderen.

De resultaten van onze menstruatietool zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig en dat komt omdat elk lichaam en elke cyclus anders is.

Ovulatie berekenen zonder tool

Je kunt je ovulatie berekenen met tool, maar je kunt het ook overlaten aan moeder natuur. Onze lichamen geven namelijk bepaalde signalen wanneer je vruchtbare dagen eraan komen. Zo kun je bijvoorbeeld wat afleiden uit de samenstelling van je afscheiding. Deze kan verschillende kleuren hebben, maar wanneer het elastisch en helder van kleur is dan betekent dit dat je ovuleert.

Rond de ovulatie maakt je lichaam ook extra veel oestrogeen aan. Dit hormoon zorgt niet alleen voor een verandering van je afscheiding, maar kan ook voor een verhoogd libido zorgen tijdens je vruchtbare dagen.

Een enkeling hoeft hun ovulatie niet te berekenen, omdat ze last krijgen van ovulatiepijn. Zij voelen tijdens het vrijkomen van een eicel pijn in beide eileiders. Deze pijn is te vergelijken met menstruatiepijn of krampen.

Merk je deze en andere ovulatiesymptomen? Dan weet je dat je ovulatie eraan komt en je het niet hoeft uit te rekenen.

Ovulatie berekenen bij een onregelmatige cyclus

Niet iedereen is altijd rond dezelfde tijd ongesteld. Velen van ons hebben een onregelmatige menstruatiecyclus, wat niet betekent dat je menstruatie niet normaal is. Er kunnen verschillende redenen zijn dat je cyclus niet regelmatig is. Denk aan stress, de overgang of misschien ben je wel voor het eerst ongesteld geworden.

Wel kan het lastig zijn om je ovulatie te bereken en soms ook om zwanger te raken als je te maken hebt met een onregelmatige cyclus. Maak jij je hier zorgen over? Plan dan een afspraak in met je huisarts. Er bestaat namelijk ook een kans dat je een onregelmatige menstruatie omdat je PCOS hebt.

Ovulatie berekenen met een kalender

Je kunt je ovulatie ook berekenen met een tool. Het geeft je niet alleen inzicht in wanneer je ovuleert, maar het geeft ook aan:

 • Wanneer je vruchtbare dagen zijn
 • Wanneer je ovulatie plaats vindt
 • Wanneer je menstruatie plaats vindt
 • Het berekenen van je cyclus
 • Inzicht in je menstruatiecyclus

Heb je jouw ovulatie berekent met onze menstruatie tool en weet je wanneer je vruchtbaar bent? Of heb je seks gehad en wil je weten of de symptomen die je ervaart PMS symptomen of zwangerschapssymptomen zijn? Bekijk ons artikel met zwangerschapssymptomen om erachter te komen wat voor soort symptomen je hebt. Je kunt ook een test doen of naar de huisarts gaan als je zeker wilt weten of je zwanger bent. 

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.