Ovulatie berekenen

Je ovulatie berekenen

Als je zwanger wilt worden kan het helpen om te weten wanneer je ovuleert en dus wanneer je het meest vruchtbaar bent.

Een eisprong vindt ongeveer 14 dagen voordat je menstruatie begint plaats. Je lichaam bereidt zich hiermee iedere cyclus opnieuw voor op een eventuele zwangerschap. Een paar dagen voor en tijdens de eisprong zijn je meest vruchtbare dagen. Om precies te zijn ben je twee tot drie dagen voor én op de dag van de ovulatie zelf het meest vruchtbaar.

Het eitje dat tijdens je ovulatie in je eileider zit is maximaal twee dagen vruchtbaar. Sperma kan echter nog tot ongeveer 72 uur in je lichaam blijven “leven”. Zaadcellen die zich dus in je lichaam bevinden voor de eisprong kunnen nog steeds een eitje bevruchten.

We begrijpen dat het lastig kan zijn om de precieze datum en lengte van je ovulatie te berekenen. We hebben verschillende manieren op een rijtje gezet, zoals hoe je het berekent zonder tool, als je een onregelmatige menstruatie hebt en met een kalender. Je kunt je ovulatie ook bereken met onderstaande calculator.

Op welke datum was je had je de laatste dag van je ongesteldheid?

Eerste dag van je laatste menstruatie

Hoe veel dagen was je de laatste keer ongesteld?

Hoe veel dagen duurde je laatste menstruatie?

Na hoeveel dagen na je laatste dag van menstruatie wordt je normaal gesproken weer ongesteld?

Hoe veel dagen duurt je cyclus ongeveer?

De resultaten van onze menstruatietool zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig en dat komt omdat elk lichaam en elke cyclus anders is.

Jouw cyclus

 • dagen voor je menstruatie
 • menstruatie
 • dagen na je menstruatie
 • ovulatiepiek
 • Dagen voor je menstruatie Tijdens deze dagen kun je PMS symptomen hebben zoals krampen, eetbuien of stemmingswisselingen

  Menstruatie Wanneer je menstruatie begint en het bloeden begint

  Dagen na je menstruatie De dagen na je menstruatie, maar wanneer je eventueel nog wel wat bruinige afscheiding hebt.

  Ovulatiepiek Tijdens deze periode komt er een eicel vrij en kan je afscheiding veranderen.

De resultaten van onze menstruatietool zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig en dat komt omdat elk lichaam en elke cyclus anders is.

Ovulatie berekenen zonder tool

Je ovulatie kun je aan de enerzijds berekenen met een tool, maar je kunt het ook overlaten aan moeder natuur. Je lichaam geeft namelijk bepaalde signalen af wanneer jouw vruchtbare dagen eraan komen. Zo kun je bijvoorbeeld wat afleiden uit de samenstelling van je afscheiding. Deze kan verschillende kleuren hebben, maar wanneer het elastisch en helder van kleur is dan betekent dit dat je ovuleert. Je lichaam maakt rond de eisprong ook extra veel oestrogeen aan. Dit zorgt niet alleen voor een verandering van je afscheiding, maar ze kunnen ook zorgen voor een verhoogd libido zorgen tijdens je vruchtbare dagen.

Sommige hoeven hun ovulatie niet te bereken, omdat ze last gaan krijgen van ovulatiepijn rond de vruchtbare dagen. Zij voelen tijdens het vrijkomen van het eitje een pijn in beide eileiders. Deze pijn is te vergelijken met menstruatiepijn of krampen.

Als je deze en andere ovulatiesymptomen krijgt weet je dus dat je ovulatie er aan komt en hoef je het niet te berekenen.

Ovulatie berekenen bij een onregelmatige cyclus

Niet iedereen heeft een regelmatige menstruatiecyclus. Het betekent niet meteen dat je menstruatie niet normaal is. Sommige mensen menstrueren heel vaak en sommige weer minder. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals stress, de overgang of dat je net bent begonnen met menstrueren.

Wanneer je een onregelmatige menstruatie hebt ben je niet altijd rond dezelfde tijd ongesteld. Hierdoor kan het lastiger worden om je ovulatie te bereken en soms ook om zwanger te worden. Maak jij je zorgen hierover? Maak dan een afspraak met je huisarts. Een onregelmatige menstruatie kan namelijk ook een symptoom zijn van PCOS.

Ovulatie berekenen met een kalender

Met een ovulatie tool wordt het makkelijker om je ovulatie te bereken. Het geeft je daarnaast ook inzicht in verschillende andere dingen, zoals:

 • Het berekenen van je cyclus
 • Wanneer je vruchtbare dagen zijn
 • Wanneer je ovulatie plaats vindt
 • Inzicht in je menstruatiecyclus
 • Wanneer je menstruatie plaats vindt

Heb je jouw ovulatie berekend met behulp van onze tool en weet je wanneer je vruchtbaar bent? Of heb je geslachtsgemeenschap gehad en wil je weten of de symptomen die je ervaart PMS symptomen zijn of juist wijzen op een zwangerschap? Bekijk ook eens ons lijstje met zwangerschap symptomen. Je kan ook een test doen of naar je huisarts gaan als je zeker wilt weten of je zwanger bent.

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron, en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder