Wat is een orgasme

Dit artikel is gecontroleerd door: Astrid Kremers.

Orgasme, klaarkomen, de big-O, hoogtepunt of een climax bereiken. Welk woord je ook gebruikt; laten we eens kijken hoe het voelt en hoe je kunt weten of je er een hebt.

Herinner jij je de seksuele voorlichting op de middelbare school nog? Iedereen heeft tijdens zo’n les weleens een condoom om een banaan moeten doen of zich door een lange lijst met soa’s moeten worstelen. Maar een van de dingen waar we tijdens seksuele voorlichting niet genoeg over leken te leren waren orgasmes.

Dus laten we alle feiten op een rijtje zetten. Hier vind je alles wat je moet weten.

Hoe voelt een orgasme?

Een orgasme kan over het algemeen worden gedefinieerd als een seksuele ontlading tijdens het vrijen of masturberen [1]. Orgasmes gaan meestal gepaard met een gevoel van ontlading na een opeenhoping van seksuele stimulatie. Je kunt het een beetje vergelijken met de opwinding en verwachting die je voelt wanneer je in een achtbaan omhoog gaat en dan plots een adrenalinestoot voelt omdat je naar beneden over de rails suist. Bij een orgasme resulteert dit gevoel van loslaten ook in de samentrekkingen in de vagina, evenals je bekkenbodemspieren en baarmoeder [2].

Ook al ervaart iedereen een orgasme anders en kan een orgasme zelfs per keer verschillen, we kunnen over het algemeen erkennen dat orgasmes geweldig aanvoelen. Je lichaam maakt tijdens een orgasme endorfine aan waardoor je je duizelig en gelukkig kan voelen. Naast het voelen van de samentrekkingen in je genitale spieren, kun je ook het volgende ervaren (of zelfs al het onderstaande!):

  • Kortademigheid of onregelmatige ademhaling 
  • Een plotselinge opvlieger en hoge hartslag 
  • Zweten 
  • Een warm, wazig gevoel in en rond je geslachtsdeel 
  • Een drang om te kreunen of hijgen 
  • Tinteling en/of vibraties in het lichaam 
  • Een licht gevoel krijgen in je hoofd 
  • Ontlading van emoties, ook huilen kan

Mannelijke orgasmes eindigen bijna altijd in een ejaculatie van een witachtig grijze, gelei-achtige vloeistof uit het topje van de penis. Deze vloeistof wordt sperma genoemd. Hoewel het voor vrouwen+ mogelijk is om ook een heldere vloeistof te ejaculeren (dit staat ook wel bekend als ‘squirten’) tijdens orgasmen, is het niet zo gebruikelijk [3].

Je eigen orgasmes kunnen ook van tijd tot tijd variëren. Sommige dagen heb je misschien piek-orgasmes die het gevoel geven dat er vuurwerk in je lichaam wordt afgestoken, waardoor je wilt gillen van vreugde, terwijl je op andere dagen meerdere kleine vallei-orgasmes ervaart. Wat je soort orgasme ook is, het is oké. Maak er geen performance van. Het is jouw vorm van fysieke en emotionele bevrijding!

Hoe krijg je een orgasme?

Orgasmes zijn meestal een fysieke reactie op seksuele stimulatie. Maar seksuele stimulatie kan op verschillende manieren plaatsvinden en de meeste vrouwen+ krijgen geen orgasme door penetratie van de penis in de vagina. Er zijn gelukkig veel andere manieren waarop je seksueel gestimuleerd kunt worden en waardoor je een orgasme kunt krijgen.

Je zult misschien merken dat je een voorkeur hebt als het gaat om stimulatie, maar het kan ook zo zijn dat je nog niet hebt ontdekt wat bij je past en wat je lekker vindt. Of dat je seksuele voorkeuren veranderen. Het belangrijkste is dat je jouw lichaam de tijd geeft om zich aan te passen en nieuwe dingen te leren: alleen is of samen, met hulp van een seksspeeltje en/of met hulp van een partner.

Vrouwelijk orgasme

Hoewel een mannelijk ejaculatie van groot belang is als je zwanger wilt worden, is dit niet het geval bij een vrouwelijk orgasme. Vrouwen+ krijgen helaas minder vaak dan de man een orgasme als ze vrijen met een mannelijke sekspartner, er is nog steeds een orgasmekloof. Sommige hebben zelfs nog nooit een orgasme ervaren en andere kunnen er meerdere achter elkaar ervaren. Dit komt doordat iedereen anders en iedere situatie anders is.

Clitoraal orgasme

De clitoris is het allerbelangrijkste orgaan bij het orgasme. Helaas weten veel mensen te weinig over de clitoris. Wist je bijvoorbeeld dat clitoris ongeveer even groot als de penis is! Het grootste deel van de clitoris zit echter onder de huid. Alleen het eikeltje van de clitoris, ook wel de glans, bevindt zich bovenaan aan de buitenkant van je vulva. Ook al is ze klein, ze is gevoelig en bevat meer dan 8000 zenuwuiteinden. De clitoris heeft lange uitlopers die opzwellen bij opwinding. Ze vormen stootkussens om de vagina heen die ervoor zorgen dat penetratie plezierig kan zijn [5].

Vaginaal orgasme

Vaginale penetratie is voor mannen meestal heel belonend omdat dan hun eikel wordt gestimuleerd. Mannen krijgen dus een vaginaal orgasme, vrouwen+ krijgen een clitoraal orgasme. Dat clitoraal orgasme gebeurt doordat dat puntje van de clitoris wat aan de buitenkant zit wordt gestimuleerd of doordat de uitlopers/stootkussens van de clitoris worden gestimuleerd door penetratie in de vagina. De druk van de penis in de vagina kán heel plezierig zijn, mits je opgewonden bent. Maar de meeste van ons krijgen geen vaginaal orgasme. De vagina is immers het baringskanaal en het orgasme is het genots-orgaan. Zij moeten het dus vooral hebben van hun eikeltje, het puntje van de clitoris die aan de buitenkant zit [5].

Andere stimulatie

Het is niet alleen de clitoris die je op gang kan helpen, een hele reeks seksuele prikkels en omstandigheden kan ervoor zorgen dat je seksueel opgewonden raakt. Je kunt opgewonden raken van aanraking van borsten, anus, voeten, oren, buik - de lijst is eindeloos! Maar denk ook aan stimulatie van je brein door herinneringen, fantasieën, verhalen of beelden.

Wat als ik geen orgasme kan krijgen?

Ja, orgasmes voelen geweldig aan, maar het succes van seksuele activiteit zou niet gebaseerd moeten zijn op of je een climax bereikt of niet. Het gaat tenslotte om de seksuele ervaring als geheel, niet alleen om het eindresultaat. Het is ook belangrijk dat je niet de druk voelt om een orgasme te hebben puur voor je partner. In films zie je vaak dat mensen op hetzelfde moment klaar komen maar we kunnen je vertellen: dit is een zeer onrealistisch beeld van de werkelijkheid.

Het is ook volkomen normaal om op sommige dagen of voor een bepaalde tijd geen orgasme te kunnen krijgen. Soms ben je gewoon niet in de stemming: misschien voel je je die dag al seksueel tevreden of ben je moe.

Het kan ook zo zijn dat je geen orgasme kunt krijgen vanwege een trauma uit het verleden of als een bijwerking van het nemen van bepaalde medicijnen. Onthoud dat het jouw lichaam is en niemand je onder druk mag zetten of van jou mag verwachten dat het op een bepaalde manier reageert. Er zijn altijd seksuologen NVVS met wie je over deze onderwerpen kunt praten als je dat wilt. Het is ook handig om in gedachten te houden dat naarmate je ouder wordt en meer over je lichaam leert, je begint te herkennen wat je eigen seksuele voorkeuren zijn. Dus wees geduldig en geef jezelf de tijd.

Wat we je nog willen meegeven is dat je geen orgasme moet hebben om van seks te genieten. Laat de druk van het ‘moeten’ krijgen van een orgasme los, laat je lichaam het voortouw nemen en geniet van de rit. Heb je meer vragen over seks? Bekijk dan eens het artikel over seks en seksuele gezondheid.

Lees verder

Medische Disclaimer

Deze informatie in dit artikel is gecontroleerd door een specialist op het gebied van orgasmes. Het is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Seksualiteit 

[2] Sense - Klaarkomen meisjes 

[3] Alles over seks 

[4] Sense - Clitoris 

[5]Seksuoloog