A close-up of the lower body with fireworks in the background to suggest pleasure.

Masturbatie is een geweldige manier om je lichaam te ontdekken. Wist je dat het veel voordelen heeft voor je gezondheid?

Zelfbevrediging, soloseks, aftrekken - er zijn veel synoniemen, taboes en negatieve associaties rondom masturbatie. Vooral rond vrouwelijke masturbatie hangt veel stigma. Dit terwijl het een volledig natuurlijke manier is om te ontdekken wat we wel en niet lekker vinden. Het kan je zelfs helpen om je meer zelfverzekerd te voelen en je voor te bereiden op een betere ervaring als en wanneer je seks hebt met andere mensen.

Of je het nu nog nooit hebt geprobeerd of af en toe, wij vertellen je hier alles wat je moet weten over masturbatie.

Wat is zelfbevrediging?

Masturbatie is een veilige en gezonde manier om vertrouwd te raken met je lichaam en met wat goed voelt voor jou.

De definitie van masturbatie is “het stimuleren van je eigen geslachtsdeel om seksuele opwinding te bereiken”[1]. In werkelijkheid is het iets complexer dan dat. Mensen raken zichzelf op veel verschillende manieren aan, waardoor masturbatie een zeer persoonlijke ervaring is. Dit betekent dat het aan jou is om te ontdekken wat jou plezier geeft. Of dat nu het strelen van je oren is, wrijven over je tepels of het aanraken van je V-zone.

Masturberen vrouwen+?

Er wordt vaak geheimzinnig over gedaan, maar mensen van alle geslachten masturberen, inclusief vrouwen+. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 93% van alle vrouwen+ wel eens masturbeert [2]. Het is dus niks om je voor te schamen, velen van ons masturberen weleens.

In veel culturen is het echter gebruikelijk voor jongens en mannen om openlijk te praten over aftrekken. Andere hebben vaak het gevoel dat ze niet hetzelfde kunnen doen, omdat ze ervoor veroordeeld zullen worden. Dit is een oneerlijke dubbele standaard. We zijn uiteindelijk allemaal mensen die plezier willen voelen in hun lichaam. Masturberen is een volkomen natuurlijk menselijk verlangen. Het is dus oké om erover te praten en je eigen lichaam aan te raken op een manier die goed voelt voor je, ongeacht je geslacht.

Is masturberen goed voor je?

Simpelweg, ja! Er zijn verschillende voordelen aan een beetje zelfliefde. Zo is masturberen geweldig om je stressniveau te verlagen, je te helpen ontspannen en zelfs om in slaap te vallen. Als je een orgasme krijgt, een hoogtepunt van intens genot bereikt, dan komen er ook gelukshormonen vrij in je lichaam. Deze hormonen noemen we endorfine en kunnen je in een goede stemming brengen. Als het daarnaast die ene tijd van je menstruatiecyclus is, dan helpt het ook om eventuele menstruatiepijn te verlichten.

Dus als je wilt proberen te masturberen, probeer het dan! Het is niet gek of vreemd om je eigen lichaam te willen leren kennen en uit te zoeken wat goed voelt. Als je niet wilt masturberen of het hebt geprobeerd en erachter kwam dat het niks voor jou is, dan is dat ook helemaal prima. Doe gewoon wat goed voelt voor jou en je lichaam. Het is altijd aan jou om te beslissen.

Is masturberen slecht? Fabels vs. Feiten

Misschien heb je wel eens negatieve of afschrikwekkende dingen gehoord over masturberen, zoals dat je er behaarde handpalmen van kunt krijgen. Dit is een totale fabel trouwens! Wel zijn er meerdere van dit soort fabels, waardoor het soms moeilijk kan zijn om te weten wat echt is of niet. Als vuistregel geldt; klinkt het te raar om waar te zijn? De kans is dan groot dat er geen echte wetenschap achter zit.

Laten we eens kijken naar een aantal fabels over masturberen.

Masturbatie maakt je onvruchtbaar

Sommige mensen geloven dat masturberen je kansen om zwanger te worden kan beïnvloeden door je eisprong en innesteling te verstoren. Of ervoor zorgt dat je als man minder zaadcellen hebt. Beide is niet waar. Masturbatie zorgt er niet voor dat je onvruchtbaar wordt [3].

Als je masturbeert heb je een ongelukkige relatie

Dit is een fabel. Masturberen is een geweldige manier om je lichaam te ontdekken en erachter te komen wat je wel en niet lekker vindt. Heb jij een partner? Je comfortabel voelen over je eigen lichaam, kan het makkelijker maken om jezelf open te stellen over alles omtrent seks tegen over je partner. Het kan juist helpen om er meer van te genieten en je mogelijk zelfs gelukkiger te maken in je relatie.

Als jij je er goed bij voelt, dan kun je zelfs aan je partner laten zien hoe jij masturbeert, zodat hij of zij je lichaam leert kennen. Je zou ook kunnen proberen om tegelijk te masturberen, door elkaar of alleen jezelf aan te raken terwijl je samen bent.

Masturberen als je een relatie hebt betekent niet automatisch dat je niet meer van seks met je partner houdt. Het betekent gewoon dat je het fijn vindt om jezelf plezier te geven. Hoewel seks om veel redenen geweldig kan zijn, is het ook goed om een relatie met jezelf op te bouwen en je wensen en behoeften (letterlijk) in eigen handen te nemen.

Van masturberen kun je soa’s krijgen

Masturberen is zo’n beetje de veiligste vorm van seksuele activiteit die er is. Je kunt er namelijk niet zwanger van raken of een soa door krijgen.

Masturbeer je met een partner? Houd er dan rekening mee dat wanneer sperma, vaginaal vocht, speeksel of zelfs bloed in contact komt met je V-zone of anale gebied, er een risico is op soa’s [4]. Gebruik daarom altijd een condoom en was je handen, voordat je jezelf of iemand anders aanraakt. Dit geldt ook als je seksspeeltjes gebruikt.

Van masturberen kun je blind worden

Helemaal niet waar. Er is absoluut geen verband tussen je gezichtsvermogen en masturbatie.

De eerste keer masturberen

De meeste van ons zijn een beetje nerveus, voelen zich overweldigd of weten eigenlijk niet waar ze moeten beginnen wanneer ze voor het eerst gaan masturberen. Het is een nieuwe ervaring, dus dat is volkomen normaal. Probeer vooral lief en geduldig te zijn met jezelf en bepaal je eigen tempo.

Begin bijvoorbeeld heel simpel door je kleren uit te trekken en jezelf in de spiegel te bekijken. Zie het als een visuele rondleiding van je lichaam. Zodra jij je comfortabel voelt, kun je proberen om voorzichtig je gevoelige plekken aan te raken, zoals je nek, tepels of de binnenkant van de dij, voordat je je V-zone verkent. Heb je een vergrootspiegel? Deze kun je ook gebruiken om je vulva en alle delen beter te bekijken.

Onthoud dat er geen “beste manier” is om te masturberen. Het is wat jij ervan maakt. Geef jezelf dus de kans om de sensaties in je lichaam op te merken en ga alleen zo ver als je zelf prettig vindt.

Tips en tricks voor masturbatie

Wat goed voelt is voor iedereen anders. Dit betekent dat je misschien een paar dingen moet proberen voordat je erachter komt wat het beste werkt voor jou. Bekijk een paar tips die we voor je op een rijtje hebben gezet om je nieuwsgierigheid te wekken.

Bepaal de scène

Over het algemeen is masturbatie een zintuiglijke ervaring. Dit betekent dat al je zintuigen erbij betrokken kunnen zijn: aanraken, zien, horen, ruiken en proeven. Verschillende mensen komen in de stemming door verschillende dingen te doen. De een houdt ervan om te lezen, te schrijven of te luisteren naar sexy verhalen. De ander draagt liever lingerie of denkt aan mensen tot wie ze zich aangetrokken voelen.

Masturberen op verschillende locaties, zoals de badkamer of de slaapkamer, kan het ook een leuke ervaring maken. Het belangrijkste is dat het een privé en comfortabele plek voor jou is. Je zou de lichten kunnen dempen, wat kaarsen kunnen aansteken of naar ontspannende muziek luisteren. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus laat je fantasie lekker gaan.

Probeer verschillende vormen en patronen

Je bent in de juiste stemming en er hangt een spanning in de lucht, wat nu?! Misschien wil je wel een paar verschillende dingen uitproberen als je voor V-zone stimulatie gaat. Bedenk dat iedereen anders is en dat de meeste mensen diverse voorkeuren hebben voor de locatie, druk, vorm en het patroon van seksuele aanrakingen.

Je zou dus kunnen beginnen door je te focussen op je vulva. Probeer verschillende niveaus van druk toe te passen op je clitoris. Sommigen houden van een intense druk, terwijl anderen liever een zachte aanraking willen.

Verken delen van je vulva met verschillende vormen en patronen. Begin bijvoorbeeld met een op-en-neergaande beweging en switch naar een cirkelvormige beweging om te testen wat goed voelt.

Wil je experimenteren met verschillende texturen? Probeer dan glijmiddel. Dit helpt ook bij eventuele droogheid. Tenslotte kun je nog verschillende posities uitproberen. Denk aan op je buik liggen of het verhogen van je schaambeen door een kussen onder je heupen te leggen.

Kun je masturberen als je ongesteld bent?

Door de hormonale veranderingen in je lichaam stijgt je libido als je ongesteld bent [5]. Het is dus niet ongewoon om je opgewonden te voelen tijdens je menstruatie. Sommige zien dit als een goed excuus voor masturbatie, terwijl anderen seks tijdens de menstruatie uitproberen. Er is geen bewijs dat je het niet zou moeten doen als je dit wilt.

Masturbatie kan ook een geweldige manier zijn om de pijn van menstruatiekrampen te verlichten door de feel-good hormonen (endorfines) die je lichaam vrijgeeft als je een orgasme krijgt.

Wil je masturberen maar maak jij je zorgen over eventuele bloedvlekken van je menstruatie? Leg dan een donkere handdoek op het oppervlak waar je gaat liggen, zoals je bed, de bank of de vloer. Dit kan vlekken helpen voorkomen en daarnaast kun je handdoeken heel eenvoudig in de was gooien.

Een andere optie is om te masturberen in de douche. Op deze manier spoelt het water eventueel menstruatiebloed direct weg. Sommige mensen vinden het gevoel van water van de douchekop die over hun vulva druppelt een fijn gevoel, dus waarom probeer je het niet? Was daarna je intieme huid met een intieme douchegel en verwijder bloedresten die vlekken kunnen maken op je ondergoed.

Welke manier van mastrubatie je ook kiest tijdens je menstruatie, vergeet niet om alle menstruatieproducten (tampon of menstruatiecup) die in je vagina zijn ingebracht te verwijderen voordat je kiest voor inwendige stimulatie.

Masturberen is een gezonde en krachtige manier om in contact te komen met je lichaam en erachter te komen wat je lekker vindt. Het is een geweldige manier om te ontspannen en kan je zelfs helpen om van die vervelende menstruatiekrampen af te komen. Mastrubatie is volkomen natuurlijk en niets om je voor te schamen of je ongemakkelijk over te voelen. Ben je nieuwsgierig? Neem dan de tijd om jezelf te ontdekken en beter te leren kennen. Je verdient het om je goed te voelen en het omarmen van je gevoelens is een mooi en natuurlijk onderdeel van mens zijn.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel wordt alleen ter informatie verstrekt en mag niet worden gebruikt of vertrouwd voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Raadpleeg uw arts voor advies over een specifieke medische aandoening.


Bron:

[1] Wikipedia

[2] Women's Health

[3] Top Seksleven

[4] Soa Aids Nederland

[5] &C