Vrouw onder de douche

Elke vulva is uniek in vorm, grootte en geur. Dus ook die van jou en dat is iets om te vieren!

Vertrouwd raken met jouw 'normale' V-zone is een goede manier om je zelfverzekerder te voelen over je lichaam. Niet alleen dat, maar het maakt je ook bewuster van eventuele veranderingen. Als jij namelijk weet wat voor jou normaal is dan kun je goed beoordelen of alles in orde is of dat je misschien een afspraak met de huisarts moet maken.

Hoe ziet je vulva eruit?

Je vulva bestaat uit zowel de buitenste (labia majora) als binnenste schaamlippen (labia minora), maar ook een clitoris en vagina opening. De binnenkant van je vagina (je schaamlippen en vagina opening) hoort iets vochtig te zijn. Dit is namelijk vaginale afscheiding wat helpt om het juiste vochtgehalte te behouden. Het houdt je vulva gezond doordat het je natuurlijke pH-waarde ondersteund. Met andere woorden het beschermt de goede bacteriën en ontdoet zich van alles wat mogelijk schadelijk kan zijn. En hoewel vagina vocht gezond en normaal is kan te veel juist ook onaangenaam aanvoelen, vooral als je er zweet, afscheiding en/of menstruatiebloed aan toevoegt.

Laten we verder ingaan op eventuele andere vragen die je nog hebt over je intieme verzorging. Welke zeep of wasmiddel respecteert de pH-waarde van je vulva en vagina, zodat het niet jeukt, droog of pijnlijk wordt? Hoe kun je je schoon en fris voelen tijdens drukke dagen, wanneer je niet even snel tussendoor een douche kan nemen?

Veranderingen in je V-zone

Gedurende je leven kunnen bepaalde veranderingen de manier waarop je V-zone eruit ziet, aanvoelt en functioneert veranderen. Dit kan komen door een bevalling of door de menopauze, maar ook door bijvoorbeeld anticonceptie met hormonen. Misschien merk je verschil in de hoeveelheid afscheiding die je produceert of de gevoeligheid van je V-zone. Iedereen kan dergelijke veranderingen op een andere manier ervaren.

Naarmate je lichaam zich aanpast aan deze verschillende fases, kan het zijn dat je jouw routine hierop moet aanpassen. Denk aan de manier waarop je jouw V-zone verzorgt, maar ook hoe en hoe vaak je het wast, welke producten je gebruikt tot wat je met je schaamhaar doet. Dit is helemaal aan jou en waar jij je prettig bij voelt.

Welke producten kun je gebruiken?

Gaat jouw vulva en huid jeuken en droog aanvoelen van gewone zeep of douchegel? Een goed alternatief is om een pH neutrale douchegel te gebruiken. Deze gel is speciaal gemaakt voor jouw vulvahuid. Ook zijn ze extra mild en zacht, zodat je huid niet geïrriteerd kan raken.

Een andere manier om je V-zone comfortabel te houden is met een inlegkruisje, zoals onze Daily Fresh inlegkruisjes met ProSkin Formula om je vulva fris en schoon te houden.

Wat als er iets niet klopt?

Er zijn enkele veel voorkomende problemen waar je V-zone van tijd tot tijd mee te maken kan krijgen. Het kan gaan om een irritatie of jeuk als je bijvoorbeeld een douchegel of crème hebt gebruikt waar je gevoelig voor bent. Maar het kan ook zijn dat je een vaginale schimmelinfectie hebt opgelopen die je schaamlippen pijnlijk maakt en waardoor je afscheiding is verandert. Een ander veel voorkomende infectie is bacteriële vaginose. Dit kun je herkennen aan een dunne, grijze afscheiding en een onaangename geur.

Als je iets opmerkt wat anders is dan jouw normaal en je er ongemakkelijk bij voelt, dan kan een bezoekje aan de huisarts meestal uitwijzen of er iets behandeld moet worden.

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder