Wat is tamponziekte (Toxic Shock Syndrome)

Je hebt misschien weleens gehoord van het toxischeshocksyndroom (TSS), ook wel tamponziekte genoemd. Dan weet je waarschijnlijk ook dat het te maken heeft met het gebruik van tampons.

Het is een zeer ernstige aandoening. Je hebt heel weinig kans om het te krijgen, maar als je tampons gebruikt of wilt gaan gebruiken, dan is het heel belangrijk om de feiten te kennen. Zo weet je wat je niet moet doen, waar je op moet letten en wat de symptomen zijn.

Wat is tamponziekte?

Tamponziekte is misschien zeldzaam, maar het is wel een ernstige ziekte. Het wordt veroorzaakt door gifstoffen die aangemaakt worden door bacterien die normaal gesproken op ons lichaam leven. Als deze bacterien in je lichaam terecht komen, kan dat zeer ernstige gevolgen hebben. Daarom is hygiene zeer belangrijk als je tampons gebruikt. Was altijd je handen voordat je de wikkel eraf haalt en een tampon inbrengt, en ook daarna.
 
Tamponziekte wordt vaak in verband gebracht met tampongebruik, maar iedereen kan het krijgen op elke leeftijd. [1] Jonge mensen zouden meer risico op de ziekte hebben, omdat ze nog niet genoeg afweerstoffen hebben om de gifstoffen te bestrijden. Vrouwen over de hele wereld gebruiken tampons zonder gezondheidsproblemen, maar naar schatting heeft de helft van alle gevallen van tamponziekte te maken met menstruatie. Onderzoek heeft nog niet geleid tot een duidelijke reden voor het verband tussen tampons en tamponziekte. De bacteriën die tamponziekte veroorzaken, zitten niet op de tampons, maar het gebruik van tampons wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op de ziekte.

Hoe voorkom je tamponziekte?

Tamponziekte kan voorkomen bij het gebruik van elke soort tampon, maar het risico wordt groter als je een tampon gebruikt met een hoger absorptieniveau. [2] Daarom moet je altijd het laagste absorptieniveau kiezen dat bij jouw bloedverlies past. Dit verlaagt niet alleen het risico op tamponziekte, het maakt ook het verwijderen van de tampon een stuk makkelijker. Wij leren je graag hoe je een tampon kiest die bij jou past. 
 
Haal de wikkel pas van de tampon af als je hem ook meteen gaat inbrengen. Was je handen en haal de wikkel van een nieuwe tampon vlak voordat je hem gaat inbrengen. Speel er niet mee en leg het ook nergens neer. Als je al een tijdje een tampon in je tas hebt en je merkt dat de wikkel is losgegaan of stuk is, gooi die tampon dan weg. Als de wikkel stuk is, kan de tampon besmet worden met bacteriën en een infectie veroorzaken. Wil je meer weten over het inbrengen van tampons? Klik dan hier
 
Maar er is nog meer wat je kunt doen om het risico op tamponziekte te beperken. Gebruik alleen een tampon als je ook echt ongesteld bent. Niet op het moment dat je menstruatie verwacht en nooit voor afscheiding tussen menstruaties in. Breng geen tampon in als dit pijn doet, en gebruik nooit meer dan één tampon tegelijk. Vervang je tampon regelmatig, bij voorkeur elke vier uur. Je kunt een tampon maximaal acht uur laten zitten.
 
Gebruik 's nachts liever maandverband van Libresse in plaats van een tampon. Als je toch een tampon gebruikt, doe dan een nieuwe in voordat je naar bed gaat en haal hem er maximaal acht uur later weer uit. Probeer tijdens je menstruatie tampons en maandverband af te wisselen. En vergeet je tampon er aan het eind van je menstruatie niet uit te halen.
 
Het is niet nodig om je nu vreselijk zorgen te gaan maken over tamponziekte; het is een zeer zeldzame ziekte. Maar het is wel heel belangrijk om te weten waar je op moet letten. Tamponziekte kan in sommige, zeldzame gevallen dodelijk zijn, maar als het in een vroeg stadium behandeld wordt, is de kans op herstel vrij groot. [3]

Symptomen tamponziekte

Symptomen van tamponziekte zijn plotselinge hoge koorts, diarree, braken, griepachtige symptomen, duizeligheid, rode ogen, lippen en tong en/of uitslag die lijkt op zonnebrand. [4] Tamponziekte wordt snel erger. Als je een of meer van deze symptomen hebt, verwijder je tampon dan onmiddellijk en win zo snel mogelijk medisch advies in. Leg daarbij aan de arts uit dat je ongesteld bent. De meeste mensen herstellen na de behandeling volledig.

Belangrijke feiten over tamponziekte (Toxic Shock Syndrome)

Insectenbeet
1. In de helft van alle gevallen gaat het om vrouwen

50% wordt veroorzaakt door infecties van verbrande huid, steenpuisten en insectenbeten.

Mannen vrouwen kinderen
2. Het risico op TSS wordt vergroot door het gebruik van tampons met een hoog absorptieniveau.

Kies altijd het laagste absorptieniveau dat past bij jouw bloedverlies.

Uitslag
3. Meest voorkomende symptomen

Koorts, overgeven, diarree, zonnebrandachtige uitslag.

[Sources]

[References]

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding