A direct visual comparison between a liner and a pad, focusing on their respective shapes and sizes. The liner features a spot of discharge, while the pad shows a spot of blood in its absorbent region.

Niet weten wanneer je inlegkruisjes of maandverband moet gebruiken is een veelvoorkomend dilemma voor velen van ons.

Heb je ooit voor een rek met menstruatieproducten gestaan en jezelf afgevraagd wat nu eigenlijk het verschil is tussen maandverband en inlegkruisjes? Geloof ons, je bent niet de enige die niet het antwoord heeft op deze vraag. Het kan ook lastig zijn om te begrijpen wat precies het verschil is, vooral als je net in de puberteit bent gekomen of als je behoeften op het gebied van intieme verzorging veranderd zijn.

Maak je geen zorgen, wij gaan je helpen! In deze handige gids bespreken we de belangrijkste verschillen tussen maandverband en inlegkruisjes. Zo weet je voor elke fase van je cyclus welk menstruatieproduct je het beste kunt kiezen.

Maandverband vs inlegkruisjes

Maandverband

De kans is groot dat je dit klassieke menstruatieproduct niet alleen kent, maar ook gebruikt. Maandverband is voor de meeste namelijk de trouwe partner op de dagen dat we ongesteld zijn. Door het grotere formaat en sterker absorptievermogen kunnen menstruatiebloed en bloedstolsels gemakkelijk geabsorbeerd worden.

Maandverband komt in verschillende maten, zoals normaal en long, en zonder of met vleugels. Door deze klevende flapjes blijft je maandverband altijd op zijn plek blijft zitten in je ondergoed. Met zoveel opties kan het een goed idee zijn om een paar verschillende soorten maandverband uit te proberen, zodat jij het product kan vinden dat het meest comfortabel is voor je lichaam en bloedverlies.

Inlegkruisjes

Inlegkruisjes daarentegen zijn speciaal ontworpen voor al het ander intieme vocht waar je tijdens je menstruatiecyclus mee te maken krijgt. Of het nu om vaginale afscheiding, spotting of onregelmatige menstruaties gaat. Veel inlegkruisjes gaan zelfs verder en absorberen ook zweet, intiem vocht en druppeltjes plas.

Op het eerste gezicht kan het onduidelijk zijn wat nu precies het verschil is tussen inlegkruisjes en maandverband. Als je twijfelt over welk menstruatieproduct je het beste kunt gebruiken, probeer dan te onthouden dat maandverband er is om je door je menstruatie heen te helpen en inlegkruisjes voor al het andere dat je cyclus met zich mee kan brengen.

Verschil tussen inlegkruisjes en maandverband

1. Inlegkruisjes gebruik je als je niet ongesteld bent

Als basisregel geldt dat je inlegkruisjes het beste kunt gebruiken als je niet ongesteld bent. Maandverband biedt daarentegen een betrouwbare bescherming tijdens je menstruatie, vooral op de dagen dat je meer bloedverlies hebt.

Intiem vochtInlegkruisjes Maandverband 
Afscheiding
Spotting
Onregelmatig bloedverlies
Menstruatiebloed
Zweet
Druppeltjes plas

Vaginale afscheiding

Inlegkruisjes helpen vaginale afscheiding onder controle te houden door een absorberende barrière te vormen. Hierdoor voel jij je de hele dag fris en droog.

Spotting

Omdat spotting onverwacht kan komen, kan het dragen van inlegkruisjes helpen om lichte bloedverlies te absorberen en je ondergoed te beschermen tegen vlekken.

Zweet

Inlegkruisjes kunnen overtollig zweet absorberen en een barrière zijn tussen je huid en ondergoed, zodat je langer fris blijft.

2. Inlegkruisjes zijn dunner

Hoewel inlegkruisjes in eerste instantie veel op maandverband lijken, zijn ze in werkelijkheid dunner en hebben ze een iets andere vorm. Je kunt ze zien als een partner die je elke dag een extra beschermingslaag geeft voor onverwacht intiem vocht of zweet.

Door de vele verschillende soorten inlegkruisjes, vind je er zeker een met het juiste absorptievermogen en de juiste pasvorm voor jou. Waar je ook naar op zoek bent, Libresse heeft de juiste inlegkruisjes voor jou:

  • Ben je op zoek naar een inlegkruisje voor dagelijks gebruik? Onze Libresse Regular Daily Fresh inlegkruisjes kun je elke dag gebruiken en ook als back-up tijdens je menstruatie als je tampons of menstruatiecups gebruikt.
  • Heb je liever een inlegkruisje dat licht als een veertje is en zo dun dat je niet eens doorhebt dat je het draagt? Dan is onze Libresse So Slim inlegkruisje misschien wel de ideale keuze voor jou om je de hele dag fris en zelfverzekerd te voelen.
  • Bestaat jouw ondergoed collectie uit verschillende stijlen en wil je een inlegkruisje die je kunt dragen in elke onderbroek? Dan zijn de Libresse Micro inlegkruisjes perfect voor jou. Deze inlegkruisjes zijn namelijk ontworpen om naadloos aan te sluiten op elke stijl ondergoed.
  • Houdt je van donkere kleuren? Dan kun je onze Libresse Black inlegkruisjes gebruiken, welke perfect passen bij je donkere ondergoed collectie.
  • En als je op zoek bent naar een krachtige bescherming tegen alle soorten intiem vocht, van afscheiding tot bloed en plas, dan zijn onze Libresse All Fluid Protection inlegkruisjes de juiste keuze voor jou.
3. Maandverband heeft veel absorptieniveaus - van licht tot hevig

Maandverband is speciaal ontworpen om heel erg absorberend te zijn en allerlei soorten intiem vocht op te vangen. Dus of je nu rond het begin of eind van je menstruatie wat dagen hebt met lichte of juist te maken krijgt met hevig bloedverlies, met maandverband zit je altijd goed.

Maandverband heeft verschillende lengtes voor verschillende lichaamsvormen en gelegenheden. Ook reikt het verder naar de achterkant van je ondergoed om je maximale bescherming te bieden. Niet alleen overdag kun je hier op vertrouwen, maar ook in de nachten. Of je nu een onrustige slaper bent of juist meer bloedverlies hebt in de nacht. Met Libresse Goodnight Ultra X-Large maandverband met vleugels heb jij een rustige en zorgeloos nachtrust.

Welk menstruatieproduct is geschikt voor jou?

Als het gaat om kiezen tussen inlegkruisjes en maandverband dan gaat het er vooral om dat jij je menstrautiecyclus en de perfecte pasvorm vindt, afhankelijk van de fase van je cyclus. Weet je niet zo goed wanneer je in welke fase van je cyclus je zit? Probeer dan eens onze menstruatietracker te gebruiken. Met deze tool wat jij beter wat je wanneer kunt verwachten, zodat jij je kunt voorbereiden met de juiste menstruatieproducten. Het bijhouden van je menstruatie en hoeveelheid bloedverlies kan ook handig zijn bij het beslissen welk menstruatieproduct het beste is voor jou. 

Waar het eigenlijk op neer komt is dat inlegkruisjes perfect zijn voor dagen met licht bloedverlies, spotting, afscheiding en soms zelfs wat druppeltjes plas. Ze zijn dun, flexibel en helpen om je V-zone de hele dag fris te houden.

Maandverband daarentegen is jouw go to optie wanneer je ongesteld bent, vooral in de nacht. Het hogere absorptievermogen en groter formaat van maandverband zorgt ervoor dat jouw menstruaties beter handelbaarder zijn. En onthoud, als je twijfelt kun je altijd een paar verschillende producten uitproberen om te ontdekken wat het beste werkt voor jou. Uiteindelijk is de beslissing helemaal aan jou.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.