
Stemmingswisselingen en hoe je ermee omgaat
Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat puberteit en emotionele veranderingen met elkaar te maken hebben.
Wat zijn stemmingswisselingen?
Je kunt je chagrijnig of verdrietig voelen zonder te weten waarom. Iets waar je een paar maanden geleden gelukkig van werd, lijken nu wel het tegenovergestelde te doen. Af en toe kun je een gat in de lucht springen van blijdschap. Ineens kan de onzekerheid toeslaan over de veranderingen van je lichaam en je uiterlijk. Als je familie en vrienden je hier op wijzen zijn de poppen helemaal aan het dansen. Dit zijn allemaal voorbeelden van stemmingswisselingen. Stemmingswisselingen zijn plotselinge veranderingen in emotie waarvan niet helemaal duidelijk is waardoor ze ontstaan. Stemmingswisselingen komen relatief vaker voor in de puberteit dan in andere fases van je leven. Als je in zo'n emotionele achtbaan zit die bij de puberteit hoort, kun je denken dat je gek aan het worden bent. Maak je geen zorgen, dat is niet zo. Stemmingswisselingen in de puberteit zijn volkomen normaal. En een beter begrip van je emoties in deze lastige periode helpt je om er beter mee om te kunnen gaan.
Het ontstaan van stemmingswisselingen in de puberteit
De lichamelijke veranderingen in de puberteit, zoals voor het eerst ongesteld worden en vrouwelijke vormen krijgen, worden veroorzaakt door hormonen. Deze hormonen zijn dus wel handig. Zo zetten hormonen tijdens de puberteit bijvoorbeeld je ovulatie in gang waardoor je voor de eerste keer ongesteld wordt. Maar hormonen kunnen ook best vervelend zijn. Want deze chemische boodschappers vliegen door je lichaam heen om allerlei taken uit te voeren. Ze zorgen er niet alleen voor dat je uiterlijke kenmerken veranderen maar hebben ook invloed op je brein. Wanneer er veel hormonen vrijkomen, kunnen je emoties sneller plotseling veranderen en ontstaan stemmingswisselingen.
Wat kun je doen tegen stemmingswisselingen?
Het is goed om je te beseffen dat stemmingswisselingen in de puberteit volkomen normaal zijn. Maar dit neemt natuurlijk niet weg dat stemmingswisselingen wel hartstikke vervelend zijn. Daarom geven we hieronder een aantal tips die het hopelijk wat makkelijker maken om als puber om te gaan met stemmingswisselingen.
- Praat over je stemmingswisselingen. Wees lief voor jezelf en geef deze continu veranderende emoties de ruimte. Het helpt om je vriendinnen te vertellen hoe je je voelt, want het kan best zijn dat ze door hetzelfde heen gaan als jij. Je familie begrijpt het misschien niet zo goed, maar als je ze vertelt hoe vreemd je je voelt, kunnen ze er tenminste rekening mee houden.
- Doe wat goed voelt voor jou. Als je liever alleen in je kamer wil zitten met je favoriete muziek aan, dan is dat prima. Ga lekker naar je kamer toe en kom er pas weer uit als je weer zin hebt om met iemand te praten.
- Kijk even niet op je sociale media. Sociale media geven vaak een onrealistisch beeld van de werkelijkheid. Je ziet veel perfecte plaatjes waardoor je je misschien nog wel emotioneler kunt gaan voelen. Maar lees ook geen negatieve berichten op sociale media als je je onzeker voelt, want die kunnen je stemming erger maken.
- Bedenk dat je stemmingswisselingen onderdeel zijn van de puberteit. Het belangrijkste is dat je jezelf niet de schuld geeft als je je vreemd gedraagt. Vergeet niet dat het je hormonen zijn die dat met je doen. Het helpt misschien ook om te weten dat er op dit moment wereldwijd miljoenen tieners zijn die in de puberteit zitten en precies hetzelfde voelen als wat jij nu voelt. En dat het over zal gaan. Je zit niet je hele leven in die emotionele achtbaan.
Omgaan met emotionele veranderingen

De endorfine die wordt vrijgegeven bij het sporten verbetert je stemming en geeft je een energieker en positiever gevoel.

Praat met iemand die je vertrouwt over waar je mee zit. Dan voel je je minder alleen en het helpt je om te relativeren.

Als je niet genoeg slaapt, worden je stemmingswisselingen erger. Dus slaap zeker niet te weinig.

Als je manieren vindt om te ontspannen, wordt deze hele periode zoveel makkelijker. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen, yoga-oefeningen doen of je huisdier knuffelen.
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.