
Veranderingen in de puberteit
Hoe natuurlijk het ook is, soms vragen we ons af of de veranderingen die we tijdens de puberteit doormaken wel normaal zijn.
Het begint allemaal wanneer onze hersenen beginnen met het vrijgeven van hormonen in onze eierstokken, maar wat gebeurt er daarna? In een notendop betekent de puberteit dat je groeit en er een nieuw hoofdstuk in je leven begint. Aan de ene kant zal je lichaam waarschijnlijk van vorm veranderen en kan je stemmingswisselingen hebben, maar aan de andere kant leer je jezelf beter kennen.
Het betekent ook dat je lichaam een zwangerschap aankan, wat niet wilt zeggen dat je meteen een baby moet krijgen! En of je nu ooit een ouder wordt of niet, steeds meer mensen kiezen ervoor om geen kinderen te nemen namelijk, je zult waarschijnlijk ook meer geïnteresseerd raken in seks. Of je nu met andere gaat experimenteren of alleen masturbeert, het is allemaal heel natuurlijk.
Toch kan het soms als veel klinken en overweldigend zijn, velen van ons zullen het in het begin ook moeilijk vinden. Meer weten over de signalen en fasen van de puberteit kan je helpen om je aan te passen aan het proces. Laten we eens kijken wat de puberteit verder voor jou kan betekenen.
Wat zijn enkele van de eerste tekenen van de puberteit?
Je borsten worden groter
Tijdens de puberteit beginnen je borsten zich te ontwikkelen en worden ze groter. Soms kunnen ze een beetje pijnlijk aanvoelen en/of jeuken - en dat is normaal! Vergeet niet dat er geen echte manier is om te voorspellen hoe je borsten eruit zullen zien of hoeveel ze zullen groeien. Net zoals we nooit helemaal weten hoe lang we zullen worden of welke schoenmaat we uiteindelijk zullen hebben.
Hoewel het kijken naar je familieleden je een aanwijzing kan geven, is het het beste om jezelf niet te vergelijken met anderen, want uiteindelijk is ieder van ons uniek.
Je krijgt schaamhaar
De puberteit gaat gepaard met bijzonder grote ontwikkelingen in je V-zone. Waarschijnlijk groeit er schaamhaar dat dikker en grover is dan de rest van het haar op je lichaam. Hoewel het even wennen is, is je schaamhaar er om wrijving te verminderen, zodat je intieme huid niet geïrriteerd raakt. Je kunt besluiten het te laten zoals het is of je kunt er voor kiezen om het te verzorgen op een manier dat er voor jou goed uitziet en goed voelt. Die beslissing is geheel aan jou!
Je raakt vertrouwd met vaginale afscheiding
Misschien heb je in je onderbroek al een heldere of romige vloeistof gemerkt met een heel lichte geur. Dat is vaginale afscheiding en het is een manier van je lichaam om je baarmoederhals schoon en je vagina vochtig te houden om zo infecties te voorkomen. En hoewel je niets speciaal hoeft te doen aan je afscheiding (behalve je vulva te wassen en je ondergoed dagelijks te verschonen), voelen sommige mensen zich niet prettig bij dat gevoel van vochtigheid in hun onderbroek. Zij kiezen ervoor om de hele dag een inlegkruisje te gebruiken. Als je niet zeker weet wat voor jou fijn is, kun je ze altijd een paar dagen proberen en dan beslissen.
Je eerste menstruatie
Iets anders waar je op moet letten is natuurlijk je menstruatie. De eerste keer zal je menstruatie vaak licht zijn met misschien een klein beetje bloed (spotting) of het kan juist heel donker zijn, bijna bruin. Hoe vaak je ongesteld wordt kan in het begin vrij willekeurig zijn, waardoor het moeilijk te voorspellen is. Maak je hier geen zorgen over, je menstruatiecyclus zal uiteindelijk een eigen routine krijgen. Vooral op het begin kan het handig zijn om de data van je menstruatie op te schrijven in je telefoon, een kalender of bij te houden via een menstruatietracker. Zo leer je ook jouw lichaam beter kennen en kan je eenvoudig de patronen van je cyclus achterhalen.
Je kunt stemmingswisselingen krijgen
In de puberteit verandert je hersenchemie door de aanmaak van nieuwe cellen en het uitwerken van nieuwe denkwijzen. In feite zijn delen van je hersenen nog steeds in ontwikkeling en ook al voelt het misschien vreemd om het ene moment te huilen en het volgende moment in lachen uit te barsten, stemmingswisselingen zijn volkomen normaal.
Je emoties kunnen aanvoelen alsof je op een draaimolen zit waar je niet meer vanaf komt... dat hebben we allemaal meegemaakt! Het is dus belangrijk om erover te praten met mensen die je aardig vindt en vertrouwt, zoals je ouders, broers en zussen of zelfs leraren. En als je ooit het gevoel hebt dat je emoties te overweldigend zijn, kun je jezelf ook helpen door iets te doen om te ontspannen; dat kan een wandeling buiten zijn, een vriendin bellen, je favoriete film kijken of een meditatie-app gebruiken.
Wanneer is de puberteit voorbij?
Zoals bij elk proces dat je lichaam doormaakt, is er geen specifieke datum voor wanneer de puberteit voorbij is. Meestal duurt het ongeveer vier jaar vanaf het moment dat het begon, maar dit kan iets meer of minder zijn, afhankelijk van je lichaam [1]. Probeer geduldig te zijn en geef jezelf de tijd om je in je eigen tempo aan te passen, er is geen haast bij. Het is tenslotte geen wedstrijd!
Met wie kan ik praten over de puberteit?
'Ik vind dat ik slecht ruik', 'Waarom ben ik altijd boos' of 'Waarom doen mijn tepels pijn?'. Geen vraag is dom of te raar als het gaat over de puberteit en je zult niet de eerste (of de laatste) zijn die zulke vragen stelt.
Kies iemand die je vertrouwt - je moeder, je vader, je beste vriendin, een oudere zus of een ander familielid die hetzelfde heeft meegemaakt als jij. De hulp die je krijgt door over je zorgen te praten, hoe groot of klein die ook zijn, is het helemaal waard. Misschien kunnen ze je tips en adviezen geven, omdat ze zelf de puberteit ook hebben meegemaakt.
Van ernstige tot hilarische zaken, delen kan je helpen je beter te voelen. Als je iets kwijt wilt, maar je voelt je te nerveus tegenover iemand anders, is er altijd nog de mogelijkheid om een briefje te schrijven.
Er zijn ook veel boeken over de puberteit en online video's om je te helpen als je nog niet klaar bent om erover te praten. Meer informatie kan het gemakkelijker maken om aan anderen uit te leggen hoe je je voelt.
Hoewel de puberteit iets is waar we allemaal doorheen gaan, is het zeker een grote verandering en kan het soms een uitdaging zijn. Maar je hoeft je geen zorgen te maken, want het hoort gewoon bij het opgroeien. En onthoud dat je niet alleen bent!
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.
Bron: