
PCOS en zwanger worden
Polycysteus ovariumsyndroom (of afgekort PCOS) klinkt misschien als een intimiderende medische term, maar hoe meer je erover leest, des te minder eng het lijkt.
PCOS is een veel voorkomende aandoening die volgens stichting PCOS voorkomt bij 5 tot 10% van de vrouwen+ in Nederland [1]. In dit artikel kun je lezen of PCOS je vruchtbaarheid kan beïnvloeden. We willen namelijk niet dat je onnodig ongerust bent. In het artikel over PCOS kun je meer lezen over wat het precies is.
Wat is PCOS eigenlijk?
PCOS is een aandoening waarbij er vochtblaasjes in de eierstokken ontstaan. Deze met vocht gevulde zakjes worden follikels of eierstokcysten genoemd en kunnen tot 8 mm groot worden. Normaal gesproken ontstaan er slechts een aantal follikels in de eierstokken en groeien deze door totdat er een knapt en daar een eicel uit vrij komt. In het geval van PCOS zijn er te veel follikels en komen deze daardoor moeilijk tot ontwikkeling. Hierdoor worden er weinig eicellen afgegeven en vindt er verminderde ovulatie plaats. Dit zorgt voor een verminderde vruchtbaarheid.
Het kan moeilijk zijn om elke dag met PCOS om te gaan, want naast een verminderde vruchtbaarheid brengt het nog meer symptomen met zich mee. Het kan angstige gevoelens veroorzaken en vragen of en hoe het je vruchtbaarheid kan beïnvloeden. Deze angstige gevoelens zijn nergens voor nodig, want ook met PCOS kun je zwanger worden.
Zwanger worden met PCOS
PCOS komt het meest voor tijdens de reproductieve jaren. Het is dus niet vreemd dat je vragen hebt over wat de kans is om zwanger te worden met PCOS. Niet iedereen heeft natuurlijk een kinderwens of denkt er voorlopig nog niet serieus over na om zwanger te worden en die keuze is helemaal aan jou. Als je overweegt om zwanger te worden kunnen de zorgen en stress juist de oorzaak zijn waarom je niet zwanger wordt, en niet PCOS. Het is daarom extra belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en je hier niet te druk over te maken.
Hoe kan PCOS de vruchtbaarheid beïnvloeden?
Aangezien de eisprong op een onvoorspelbare en minder frequent plaatsvindt voor mensen met PCOS, kan het moeilijker worden om zwanger te worden. Dit komt omdat ovulatie het proces is waarbij je eierstokken een gerijpte eicel vrijgeven, dat klaar is om bevrucht te worden door een spermacel. Daarom is het niet mogelijk om zwanger te worden als er geen eicel is om te bevruchten. Omdat je minder vaak een eisprong hebt, betekent dit nog niet dat je onvruchtbaar bent.
Onvruchtbaar? Onzin!
Alleen omdat je PCOS hebt, betekent dit niet dat je niet zwanger kunt worden, het kan wel wat langer duren. Als je PCOS hebt kun je net zoveel kinderen als wanneer je geen PCOS hebt. Soms duurt het iets langer voordat ze zwanger worden, maar kunnen gewoon zwanger worden, als ze dat willen. Mocht je niet zwanger willen worden en toch een onregelmatige menstruatiecyclus hebben, is het ook belangrijk dat je naar de huisarts gaat. Het is belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak hiervan is.
Langer vruchtbaar door PCOS
Volgens gynaecoloog en PCOS-onderzoeker aan het Erasmus MC in Rotterdam Joop Laven zijn vrouwen+ met PCOS vaak nog tussen hun 40ste en 45ste normaal vruchtbaar. Zij hebben dus een grotere kans om op latere leeftijd nog zwanger te worden. Je komt dan ook pas later in de overgang dan andere [2].
PCOS-vruchtbaarheidsbehandelingen
Hoewel er geen behandeling is om PCOS te genezen, zijn er wel vruchtbaarheidsbehandelingen en medicijnen die je huisarts of specialist kunnen voorschrijven. Deze helpen de ovulatie stimuleren. Hierdoor wordt de eisprong op gang geholpen waardoor je een veel grotere kans hebt om zwanger te worden. Het is goed om te weten dat 60% met PCOS zwanger wordt zonder medische hulp [3].
Als er sprake is van overgewicht dan zal de eerste stap zijn om af te vallen. Er bestaat een verband tussen het gewicht en vruchtbaarheid. Als je te zwaar bent voor je lengte en lichaamsbouw dan kun je vaker problemen hebben om zwanger te worden dan andere met een normaal gewicht. Dit geldt wanneer je een te lage BMI en vetpercentage hebt. Als je BMI lager is dan 35 kom je aanmerking voor een behandeling. Als eerste medische behandeling wordt clomifeencitraat geadviseerd. Dit zijn tabletten die de eisprong opwekken. Bij een behandeling met clomifeencitraat krijgt ongeveer 80% een eisprong. Ruim de helft hiervan wordt zwanger [4]. Bekijk voor meer behandelingen om zwanger te worden de website van Isala.
Als je probeert zwanger te worden, neem dan eerst contact op met je huisarts of een vruchtbaarheidsspecialist om erachter te komen wat voor jou de juiste optie is.
Praten over PCOS en vruchtbaarheid
Vruchtbaarheid en zwanger worden in het algemeen is geen gemakkelijk onderwerp om over te praten. Wanneer je de aandoening PCOS hebt kan het je nog meer ontmoedigden om hierover te praten. Vooral als je wordt geconfronteerd met al het babynieuws in je omgeving.
Bij het omgaan met dit soort problemen is het belangrijk om jezelf niet de schuld te geven. Laat de zorgen en eventueel stress zo min mogelijk effect hebben op je dagelijkse leven. In plaats daarvan kun je beter samen met de huisarts of specialist kijken wat de opties zijn. Als je niet van plan bent om binnenkort zwanger te worden, kan het ook helpen om je gerust te stellen voor een toekomstige kinderwens.
Weet dat wanneer je even het vertrouwen in je lichaam kwijt bent, je eenzaam of een beetje down voelt, er iemand is met wie je kunt praten. Dit kan een goede vriend, ouder, partner, huisarts of lotgenoot zijn. Zolang je dingen bespreekt met iemand die je vertrouwt kunnen zij je de juiste ondersteuning en zorg bieden in een lastige tijd is.
Het is belangrijk dat we onderwerpen zoals vruchtbaarheid bespreekbaar maken. Hierdoor kunnen we ervaringen en kennis beter delen en de stilte over dit onderwerp doorbreken. Ga voor meer informatie over vruchtbaarheids- en menstruatie gerelateerde problemen naar onze pagina's over onregelmatige menstruatie en hoe de vruchtbaarheid wordt beïnvloed door endometriose.
Wil je meer weten over PCOS en vruchtbaarheid? Download dan de App Ask PCOS. Deze is beschikbaar voor IOS en Android.
Lees verder
Medische disclaimer
Deze informatie in dit artikel is gecontroleerd door stichting PCOS. Het is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.
Bronnen:
[2] Prof. dr. Joop Laven over misvattingen rondom PCOS - Erasmus MC In Opname | Luister podcast op Spotify