duurzaamheid
duurzaamheid

Onze duurzaamheidsaanpak

Duurzaamheid is niet alleen een modewoord of een trend, maar ook belangrijk voor onze planeet.

De opwarming van de aarde is een van de ernstigste problemen van het moment. Essity, het bedrijf dat de maandverband, inlegkruisjes en het menstruatie ondergoed van Libresse produceert, zet zich in voor het vinden van sociale en milieuvriendelijke oplossingen. Ook maken zij zich sterk voor het produceren van veilige producten. Wij willen het welzijn van iedereen, overal ter wereld, verbeteren en dat kunnen we niet doen als we een puinhoop maken van de planeet die we allemaal ons thuis noemen.

Wij zijn er bij Libresse dan ook trots op dat we onze producten op een duurzame manier maken en ontwikkelen. Als bedrijf zijn wij ons altijd bewust van de bescherming van onze planeet en haar hulpbronnen, van wat wij inkopen tot hoe wij produceren en tot wat wij aan onze consumenten leveren. We weten dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar we willen je graag meenemen in onze reis naar duurzaamheid.

CO₂ reductie

Wanneer we het hebben over onze ecologische voetafdruk bedoelen we de totale hoeveelheid broeikasgasse, zoals koolstofdioxide (CO₂) en methaan (CH₄) die vrijkomen in de atmosfeer bij de productie, het gebruik en de afdanking van een product. Hoge CO₂-niveaus in de atmosfeer dragen bij tot de opwarming van de aarde, dus door onze CO₂-uitstoot te verminderen, verminderen wij onze impact op het klimaat.

De CO₂-reductie berekenen we door middel van een Levenscyclusanalyse (LCA). Hier wordt gekeken naar de volledige impact van een product op het milieu, beginnend bij de productie van grondstoffen tot en met het gebruik van het product, de afvalverwerking en het transport.

De claim van CO₂ reductie op onze verpakkingen geldt voor al onze ultra maandverband en absorberende inlegkruisjes. De vermindering is 6% en is berekend als een gemiddelde voor deze producten vanaf de laatste keer dat er veranderingen in zowel het product, de verpakking als in de productie zijn doorgevoerd. Voor onze ultra maandverband was dit in 2018 en voor onze absorberende inlegkruisjes was dit in 2016. De LCA voor deze reductie is uitgevoerd volgens de ISO-normen 14040-reeks, welke zich specifiek op productcategorie regels richt en is beoordeeld door een externe verificateur.

In onze eigen productie zijn wij begonnen met het gebruiken van 100% hernieuwbare elektriciteit uit zon, water, wind en biomassa. Hiermee vervangen we de eindige energiebronnen, zoals olie, aardgas en steenkool. Deze hernieuwbare elektriciteit heeft een lagere ecologische voetafdruk in vergelijking met fossiele brandstoffen. Daarbij wordt hernieuwbare elektriciteit streng gereguleerd en gecontroleerd.

Via certificaten (Garanties van Oorsprong) wordt hernieuwbare elektriciteit verkregen. Essity heeft deze certificaten gekocht voor 100% van ons elektriciteitsverbruik voor het produceren van onze producten in onze eigen fabrieken.

Product innovatie

We zijn voortdurend op zoek naar slimme, nieuwe manieren om onze producten beter en vriendelijker voor het milieu te maken. We doen dit door materialen slim in te kopen en door altijd buiten de gebaande paden te denken als het gaat om nieuwe, beter werkende producten.

Duurzaamheid begint bij verantwoord inkopen. Het is dus echt belangrijk om altijd te kijken naar manieren om de milieu-impact van nieuwe producten te verminderen met slimme ontwerpen en materialen. We gebruiken bijvoorbeeld alleen pulp afkomstig uit beheerde bossen voor het produceren van onze ultra maandverband en absorberende inlegkruisjes. Ook hebben we het plastic in onze ultra maandverband verminderd. Vriendelijk zijn en rekening houden met de natuur betekent alles voor ons en is dus iets waar we naar blijven streven in elke stap tijdens onze reis naar duurzaamheid.

Verpakking

Ja het klopt, wat er in zit is wat telt, maar hoe we onze producten verpakken en de wereld insturen is net zo belangrijk. Daarom werken wij aan een aanzienlijke vermindering in ons verpakkingsmateriaal. Helaas is dit niet altijd mogelijk, maar in deze gevallen maken we een verschil door duurzamere keuzes te maken. Dit is hoe:

1. Verminderen verpakkingsmateriaal

Door onze producten dunner te maken, gebruiken we minder materialen en ook minder verpakking - wat over het algemeen minder afval betekent. Door dit te doen, hebben we de verpakking van al onze dunne inlegkruisjes sinds 2008 met 14% verminderd. Dunne inlegkruisjes zijn ook comfortabeler en praktischer voor jou, dus eigenlijk is het een win-win situatie.

2. Duurzamere verpakkingen

Voor een groot deel van ons assortiment zijn we ook overgestapt op verpakkingen die zijn gemaakt van materiaal uit hernieuwbare bronnen.

Ultra Maandverband

  1. Ten minste 80% van de buitenkant van onze Ultra maandverband is gemaakt van plastic uit hernieuwbare bronnen, met behulp van verantwoord geteelde suikerrietstengels. Ook zijn onze Ultra maandverband verpakkingen recyclebaar. De 80% hernieuwbare verpakkingsinhoud is geverifieerd volgens EN 16604.2015 of ASTM D6866.
  2. Voor de buitenkant van onze Ultra maandverband (exclusief de gemakkelijke wikkels rond het werkelijke product) geldt dat de beoordeling van de claim "Recyclebare verpakking" is gemaakt op basis van ISO 14021 (Zelfverklaarde milieuclaims), ISO 18604 (Verpakking en het milieu) en de RecyClass-vereisten.

Absorberende inlegkruisjes

  1. De papieren verpakking van onze inlegkruisjes is gemaakt van hernieuwbare vezels en zijn ook in zijn geheel recyclebaar.
  2. De beoordeling van de claim "Recyclebare verpakking" is gebaseerd op ISO 14021 (Zelfverklaarde milieuclaims), ISO 18604 (Verpakking en milieu) met richtlijnen voor recyclebaarheid van CPI en CEPI.*

*De daadwerkelijke recycling van het materiaal hangt af van wat voor soort recycling systeem er in jouw stad aanwezig is. Je kunt de beschikbaarheid van recycling systemen bij jou in de buurt op de website van jouw gemeente lezen.