Fabels over menstruatie

Op elk moment van de dag is een kwart van de vrouwen+ in de vruchtbare leeftijd ongesteld. Toch is er nog veel verwarring over hoe dit je leven kan beïnvloeden.

Voor een hele lange tijd geloofden veel culturen dat je 'onrein' bent tijdens je menstruatie. Hoewel dit natuurlijk volslagen onzin is, zijn er tot op de dag van vandaag nog steeds mensen die dit en talloze andere geruchten en mythen geloven.

Laten we er duidelijk over zijn; er is niets 'vies' of 'smerigs' aan ongesteld zijn. Niks staat je in de weg om je leven te leiden zoals jij dat wilt. Maar welke andere misverstanden en halve waarheden heb je misschien nog gehoord? We leggen hier vijf fabels een voor een uit.

Niets om te vrezen

Fabel 1: "Je hebt een grotere kans om aangevallen te worden door een haai"

Er is geen bewijs dat dit ondersteunt. Hoewel haaien inderdaad worden aangetrokken door bloed, houdt dit niet in dat ze je meteen aanvallen als je ongesteld bent. De hoeveelheid bloed die je verliest is zo weinig, vooral als het eenmaal door het water verspreid is, dat ze bijna naast je moeten zwemmen om het te merken [1].

Het is dus volkomen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent.

Fabel 2: "Je mag je haar niet wassen als je ongesteld bent"

Dit is een broodje aap-verhaal: een hoop onzin dus. Was je haar zo vaak als je maar wilt.

Fabel 3: "Je kunt flauwvallen van het bloedverlies"

Als je ongesteld bent lijkt het altijd alsof je meer bloed verliest dan in werkelijkheid. Gemiddeld verlies je ongeveer twee à drie eetlepels bloed. Dus tenzij je hevige menstruaties hebt, ofwel menorragie, hoef jij je geen zorgen te maken dat je zwak bent. Behoor jij echter tot de groep waarvan de menstruaties zo heftig zijn dat jij je flauw of duizelig voelt bij het opstaan? Dan is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken.

Fabel 4: "Sporten als je ongesteld bent is slecht voor je"

Integendeel; sporten is een van de beste manieren om menstruatiekrampen te verlichten. Hoewel je misschien geen zin hebt om iets inspannends te doen kun je wel voor een sport kiezen met rustige bewegingen. Denk hierbij aan een lekkere (bos)wandeling, zwemmen, pilates of yoga. Het zal je humeur een boost geven en je pijn verlichten.

Vergeet alleen niet om een tampon te gebruiken tijdens het zwemmen en deze direct te vervangen als je klaar bent. Dit om vaginale infecties te voorkomen.

Fabel 5: "Mensen kunnen het zien als je ongesteld bent"

Er zijn geen zichtbare kenmerken dat je ongesteld bent. Je ruikt of loopt niet anders en je huidskleur verandert ook niet. Toch moet je niet het gevoel krijgen dat je jouw menstruatie moet verbergen.

Tegenwoordig zijn mensen al veel opener over hun ongesteldheid en symptomen, zoals PMS en menstruatiekrampen. Het zou ook een helpen om er open over te zijn met je vriendinnen. Zij ervaren dit natuurlijk ook.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bron:

[1] Duiken.nl