Lichamelijke veranderingen na de overgang

Dit artikel is gecontroleerd door: Dorenda van Dijken.

In de aanloop naar de overgang maakt je lichaam al wat veranderingen door, maar ook na de overgang zijn er lichamelijke veranderingen zoals, mogelijke, gewichtstoename. Lees verder voor andere veranderingen na de overgang.

De overgang is de periode waarin je menstruatiepatroon begint te veranderen, je laatste menstruatie intreedt en je menstruatie vrije jaren beginnen. De postmenopauze verwijst naar de periode na de laatste menstruatie [1]. Het bereiken van de postmenopauze voelt voor vaak als een verlichting omdat dit ook het einde is aan (onregelmatige) menstruaties. Maar wat gebeurt er daarna? Is het tijd om te vieren dat er een einde komt aan menstruaties of komen er nog meer na de postmenopauze? We vertellen je hier hoe je lichaam gedurende deze tijd zal veranderen.

Wat gebeurt er met mijn hormonen na de postmenopauze?

Terwijl er tijdens de premenopauze en perimenopauze een drastische daling van de hormonen oestrogeen en progesteron plaatsvindt, is dit na de postmenopauze niet het geval. Het is echter misschien nog niet het moment om afscheid te nemen van alle overgangssymptomen, zoals gewichtstoename en vaginale droogheid.

Je hormoonspiegels zullen na de postmenopauze een stabieler verloop hebben, maar zoals bij de meeste veranderingen heeft je lichaam wat tijd nodig om zich aan te passen. En hoewel het normaal is om sommige van de overgangssymptomen te ervaren na de postmenopauze zelf, worden ze milder [2].

Als de symptomen bijzonder lang aanhouden of je dagelijkse leven beïnvloeden, kun je het beste een afspraak maken met je huisarts voor (medisch) advies.

Is spotting of bruine afscheiding na de overgang normaal?

De menopauze markeert het einde van je menstruatie. Dus nee, elke vorm van vaginaal bloedverlies of spotting na de menopauze is niet te verwachten.

Maar er zijn een paar redenen waarom je toch vaginale bloedingen kunt krijgen na de overgang. Meestal zijn vaginale bloedingen na de overgang een teken dat er iets anders aan de hand is in je baarmoeder. Je baarmoederslijmvlies kan bijvoorbeeld kwetsbaarder worden of er kan een poliep zitten. Dit is meestal een goedaardig bolletje in je baarmoederslijmvlies. Er kunnen ook andere, meer ernstige redenen zijn, zoals kanker van de baarmoeder of baarmoederhals [3].

Dit betekent echter niet dat je meteen in paniek moet raken als je bloed in je ondergoed ziet nadat je door de overgang bent gegaan. De meeste gevallen zijn gemakkelijk te behandelen met de juiste medicatie. Alle mogelijkheden moeten echter grondig worden onderzocht en daarom is het raadzaam om onmiddellijk een verwijzing van je huisarts voor de gynaecoloog te vragen. Bij 9 van de 10 vrouwen+ is er niks aan de hand.

Dus hoewel de postmenopauze misschien niet het einde betekent van alle overgangssymptomen, kun je in ieder geval opgelucht ademhalen, omdat dat ze uiteindelijk zullen afnemen. Houd ondertussen vertrouwen in je lichaam - de overgang betekent niet dat alles in één keer stopt

Gewichtstoename na de overgang

Door lichamelijke veranderingen en overgangssymptomen kun je toenemen in gewicht. Door de verandering van hormonen verbrand je trager. Hierdoor wordt je stofwisseling langzamer en heb je dus minder calorieën nodig. Om niet aan te komen is het dus belangrijk dat je je eetpatroon aanpast [4].

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen: 

[1] Nederlands Huisartsen Genootschap

[2] Catharina Ziekenhuis

[3] Ommelander Ziekenhuis

[4] Vrouwen in de overgang