A middle-aged couple holding hands.

Velen ervaren veranderingen in hun seksdrive als de overgang nadert. Maar ‘anders’ hoeft niet per se ‘slecht’ te betekenen.

Hoewel seks het grootste deel van ons leven een aangename activiteit kan zijn, kan het tijdens de overgang jeukerig, prikkelend en ongemakkelijk aanvoelen. Alleen al de gedachte van seks met iemand (inclusief jezelf) kan je al tegen staan.

Andere overgangsklachten, zoals opvliegers, hoofdpijn, stemmingswisselingen en een gebrek aan energie kunnen het doen lijken alsof seks nooit meer hetzelfde zal zijn. Je seksuele reis hoeft hier niet te eindigen als je dit niet wilt. Er zijn namelijk manieren om dit te omzeilen. Laten we eens kijken hoe jij je libido rond de overgang kunt herontdekken.

Waarom heeft de menopauze invloed op seks?

Tijdens de perimenopauze, de tijd voorafgaand aan de menopauze, maakt je lichaam verschillende hormonale veranderingen mee. Uiteindelijk stoppen je eierstokken met het produceren van oestrogeen. Dit is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de eisprong. Als gevolg daarvan stopt je menstruatiecyclus uiteindelijk helemaal en bereik je officieel de menopauze.

Deze veranderingen kunnen leiden tot symptomen, zoals opvliegers, onregelmatige menstruatie, veranderingen in je afscheiding en een verminderde libido (seksdrive). Over het algemeen is er ook minder doorbloeding in je intieme zone, waardoor het moeilijker kan zijn om een orgasme te krijgen [1]. Het kan daarom voor sommige aanvoelen alsof intimiteit niet meer zo natuurlijk is als voorheen en dat is volkomen normaal. Geef je hormonen maar de schuld!

Hoewel dit ervoor zorgt dat we seksualiteit en ons lichaam anders ervaren, betekent het niet dat de dagen van geweldige seks voorbij zijn. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om een plezierig en gezond seksleven te hebben tijdens de overgang.

Is seks pijnlijk na de menopauze?

Tijdens de menopauze dalen je oestrogeenspiegels, waardoor vaginaal weefsel dunner en droger wordt. Penetrerende seks kan hierdoor ongemakkelijk of zelfs pijnlijk worden. Maar dat betekent niet dat seks meteen van de baan is.

Door glijmiddel (op olie- of waterbasis) of een vochtinbrengende vaginale crème te gebruiken kan je droogheid, jeuk of een branderig gevoel tijdens penetrerende seks verminderen. Daarnaast kan regelmatige vaginale stimulatie (met of zonder partner) helpen om het vaginale weefsel ook na de menopauze gezond te houden [2]. En vergeet niet dat je altijd kunt kiezen voor orale seks en andere manieren in plaatsen van penetratie. Er zijn nog genoeg opties om te ontdekken.

Soms zijn het echt niet alleen de overgangssymptomen die in de weg zitten. Als we in het verleden pijnlijke seks hebben gehad, kan dit gevoelens van angst oproepen tijdens nieuwe ontmoetingen. Door deze angst kunnen de spieren in je spieren aanspannen en penetrerende seks moeilijk maken. Onthoud dat seks plezierig moet zijn en dat het oké is om even te pauzeren of zelfs helemaal te stoppen als iets niet goed voelt.

Heb je last van stress of angst rondom seks? Probeer hier dan met je seksuele partners over te praten. Open communicatie en eerlijkheid helpen hen te begrijpen wat jij doormaakt, zodat jullie samen een oplossing kunnen vinden. Als het idee van seks je echt depressief maakt, dan kan het een goed idee zijn om contact op te nemen met een seksuoloog of psycholoog. Zij hebben misschien de middelen die je nodig hebt om de gevoelens rondom je seksleven te verwerken en hoe je er mee om kunt gaan. Onthoud dat er voor alles een oplossing is.

Van seks genieten tijdens de overgang

Ondanks de mogelijke complicaties kun je zeker nog van seks genieten tijdens de overgang. Hoewel we vaak iets horen en praten over seks op een lichamelijk niveau, begint het eigenlijk allemaal in onze hersenen. Je op je gemak, veilig en comfortabel voelen kan een enorme stimulans zijn. Dit betekent dat je in elke fase van je leven kunt genieten van seks.

Weten dat een ongewenste zwangerschap in de overgang zeer onwaarschijnlijk is kan je helpen om te ontspannen tijdens seks. Daarnaast is het ook mogelijk dat je rond deze tijd minder druk en verantwoordelijkheden hebt rond je carrière en/of familie. Hierdoor heb je alle tijd en ruimte om je te concentreren op je eigen genot.

Vergeet niet dat seks voor iedereen iets anders kan betekenen en dat het niet alleen om penetratie gaat. Als je vagina minder gevoelig wordt voor aanraking, dan zijn er nog veel mogelijkheden voor externe stimulatie en diverse andere lichaamsdelen buiten je V-zone die je plezier kunnen geven. Dit is een fantastische tijd om jezelf te ontdekken en om contact te maken met een partner. Vergeet alleen niet dat je ook in de overgang nog een soa kunt oplopen.

Hoe verbeter je intimiteit tijdens de overgang?

De eerste stap is altijd op jezelf richten. Heb je het gevoel dat de overgang je beeld van seks en genot heeft beïnvloed? Neem dan eerst wat tijd om je eigen lichaam opnieuw te ontdekken. Wat goed en niet goed voelt kan in de loop van de jaren veranderd zijn en dat is helemaal oké.

Het kan zo simpel zijn als ondergoed kopen waardoor jij je fantastisch voelt, een beetje aan zelfzorg doen of een workout-les proberen die je blijft uitstellen. Je comfortabel en krachtig voelen in je eigen lichaam kan je zelfvertrouwen een boost geven, je verlangen vergroten en je over het algemeen goed laten voelen.

Ook is het belangrijk om met je partner te praten en te communiceren over intimiteit tijdens de postmenopauze. Overweeg om dit eerder vroeger dan later te doen (wanneer je die fase bereikt), want hoe meer tijd je hebt om je voor te bereiden en aan te passen, hoe beter. Laat je partner weten wat voor jou werkt en wat niet als op seks en jullie relatie aankomt. Hoewel dit een ongemakkelijk gesprek kan zijn, is het wel de moeite waard. Je wensen en behoeften zijn immers altijd geldig. Het is ook heel menselijk dat ze in de loop van je leven veranderen.

Bovendien hoeft intimiteit niet altijd of zelfs nooit alleen maar over seks te gaan. Als de overgang nadert is het een goed moment om het gesprek aan te gaan en opnieuw te definiëren wat intimiteit voor jou betekent. Het kan bijvoorbeeld handen vasthouden of knuffelen in bed, zolang jullie je er allebei goed bij voelen.

Je kunt proberen om een date in te plannen of wat tijd met je partner door te brengen om de spanning te verminderen, voordat je over intieme onderwerpen praat. En als je de juiste woorden niet kunt vinden of moeite hebt om te herkennen wat je wilt, is het helemaal prima om hulp te vragen. Een seks- of intimiteitsexpert kan je helpen, of je nu alleen bent of met zijn tweeën.

Tips om je seksdrive rond de overgang te stimuleren

Er zijn een paar dingen die je kunt proberen om je libido te stimuleren rond deze nieuwe levensfase:

  • Gebruik een vaginale moisturizer om je de hele dag comfortabel te voelen.
  • Gebruik een vaginaal glijmiddel op olie- of waterbasis om je V-zone klaar te maken voor penetrerende seks.
  • Probeer te masturberen om erachter te komen wat goed voelt. Dit kan ook je zelfvertrouwen en lichaamsbeeld een boost geven.
  • Doe bekkenbodemoefeningen - dit zijn oefeningen om de spieren rond je vagina en blaas te versterken, waardoor penetrerende seks beter aanvoelt.
  • Prik een datum en tijd voor seks in je agenda. Het klinkt misschien niet sexy, maar het plannen ervan kan je helpen om je voor te bereiden en in de stemming te komen.
  • Overweeg seks- of relatietherapie om je te helpen je nieuwe seksuele zelf te omarmen en je open te stellen voor je partner.
  • Neem een pauze van je gebruikelijke seksuele routines en praat met je partner over het uitproberen van nieuwe dingen die je opwinden.

Heb je geen zin in seks of wil je even een pauze tijdens of na de overgang, ook dat is helemaal prima! Er zijn genoeg andere manieren om intiem te zijn met jezelf of je partner. Je kunt altijd proberen om alleen op date te gaan, een tijdje zonder telefoon of tv door te brengen of op een exotische vakantie gaan. Onthoud dat intimiteit niet alleen draait om seksuele activiteiten.

Of seks momenteel het laatste is waar je aan denkt, je libido nou juist omhoog is geschoten of je ergens tussenin zit, omgaan met de veranderingen in de aanloop naar de overgang kan zwaar zijn. Probeer dus niet te veel druk op jezelf te leggen als het gaat om seks en intimiteit. Neem in plaats daarvan de tijd om je op jezelf te concentreren en herontdek wat wel en niet goed voelt, zowel seksueel als daarbuiten.

Wil je meer weten over hoe je lichaam verandert door de overgang en alles wat met je V-zone te maken heeft? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Het staat boordevol informatie over alles wat te maken heeft met intieme verzorging en je veranderende lichaam. Van grote veranderingen tot kleine details, we vertellen er alles over.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] &C

[2] Women's Health