Onregelmatige menstruatie tijdens de overgang

Een onregelmatige menstruatiecyclus is vaak één van de eerste tekenen dat een vrouw de overgang nadert. De exacte symptomen van een onregelmatige menstruatiecyclus kunnen per vrouw verschillen.

De meeste vrouwen ervaren ongeveer elke drie tot tien jaar een onregelmatige menstruatiecyclus. Slechts 10% van de vrouwen bereikt de overgang zonder ooit een onregelmatige menstruatiecyclus of andere overgangsklachten ervaren te hebben. 

Naarmate de overgang nadert, raken de hormonen van vrouwen uit balans. Deze hormonale schommelingen veroorzaken onregelmatige menstruaties. Wanneer we het hebben over een onregelmatige menstruatiecyclus als overgangsklacht, is het goed om eerst te weten wat een "normale" menstruatieperiode is. Hoewel elke vrouw anders is, duurt een menstruatiecyclus doorgaans 25 tot 35 dagen, met een bloeding van ongeveer vijf dagen. De gemiddelde hoeveelheid bloedverlies tijdens een normale menstruatieperiode is 10 centiliter. 

Hoewel dit een algemene definitie van een menstruatie is, kunnen sommige vrouwen de menstruatie anders ervaren. Wat voor één vrouw onregelmatig is, kan voor de ander als normaal ervaren worden. Onregelmatige menstruaties zijn alle veranderingen in de normale menstruatiecyclus van een vrouw die gedurende een langere periode aanhouden. Dergelijke veranderingen omvatten onregelmatige bloedingen, doorbraakbloedingen en ongebruikelijke cycluslengtes. Ook kun je meer bruine afscheiding gaan krijgen..

De rol van hormonen tijdens de menstruatiecyclus

Om het verband tussen hormonen en onregelmatige menstruatiecyclus beter te begrijpen is het nuttig om te weten welke rol de hormonen tijdens de menstruatie spelen. Terwijl de menstruatie wordt aangestuurd door vele hormonen, zijn progesteron en oestrogeen de primaire hormonen die zijn verbonden met onregelmatige menstruaties.

De rol van oestrogeen tijdens de overgang

Oestrogeen is verantwoordelijk voor het verdikken van het baarmoederslijmvlies voorafgaand aan de eisprong. Aangezien de oestrogeenspiegels tijdens de overgang onvoorspelbaar zijn, wordt deze voering vaak onregelmatig afgegeven en kan dit leiden tot hevige bloedingen.

De rol van progesteron tijdens de overgang

Progesteron speelt een rol bij het reguleren van de eiproductie, beter bekend als de ovulatie. Ook is progesteron verantwoordelijk voor het regelen van de intensiteit en de duur van menstruatiebloedingen. Wanneer dit hormoon afneemt tijdens de overgang, kan dit leiden tot een onregelmatige menstruatie. Bij vrouwen die onregelmatige overgangsklachten ervaren, wordt progesteron niet voldoende geproduceerd tijdens de ovulatie. 

Naarmate de productie van deze twee essentiële hormonen begint af te nemen vóór de overgang, worden de periodes van menstruatie meestal beïnvloed. Tot het moment dan het oestrogeen- en progesteron gehalte afneemt tot een constant laag niveau, schommelt de cyclus vaak drastisch en veroorzaakt het onregelmatige menstruaties.

Andere oorzaken van onregelmatige menstruatie

Verschillende factoren kunnen onregelmatige menstruatie veroorzaken, maar voor vrouwen bij wie de overgang nadert is de meest waarschijnlijke oorzaak een fluctuerende hormoonspiegel. 

Hoewel hormonale schommelingen de belangrijkste oorzaak zijn van onregelmatige menstruaties tijdens de overgang, zijn er bepaalde oorzaken die onregelmatige menstruaties kunnen veroorzaken:

 • Eetstoornissen
 • Polycysteus ovarium syndroom
 • Baarmoederafwijkingen (vleesbomen, cysten, poliepen en endometriose)
 • Schildklierdisfunctie
 • Prikkelbaar darm syndroom
 • Recente geboorte, miskraam
 • Suikerziekte
 • Overgewicht
 • Slechte voeding
 • Roken
 • Drugs
 • Cafeïne
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Verhoogde stress

Naast onregelmatige menstruaties kun je in de overgang ook nog last hebben van overgangsklachten zoals hoofdpijn, vaginale droogheid, stemmingswisselingen en opvliegers.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Voel je extra beschermd

Probeer ons best absorberende inlegkruisje ooit

Lees verder