Baarmoederverhalen
Zelfs mijn moeder geeft mij een schuld gevoel voor geen kinderwens hebben

Steeds minder mensen hebben een kinderwens

Vroeger waren onze baarmoeders alleen bedoeld als kleine nestjes voor baby's. Het leven volgde een voorspelbaar patroon: je werd als puber ongesteld, ontwikkelde een menstruatiecyclus, ging trouwen en samenwonen, raakte zwanger, ging bevallen en kreeg kinderen. Wanneer je al langere tijd een partner had, vloog de vraag ‘denken jullie al aan kinderen?’ je om je oren op familie verjaardagen, samenkomsten met vrienden en andere sociale gebeurtenissen. Dit laatste laat zien dat het als vrouw in een bepaalde fase van je leven de norm was om een kinderwens te koesteren. Want wanneer je al langere tijd met je partner samen was, werd het toch wel eens tijd om je kinderwens, die je natuurlijk had, in vervulling te laten gaan. Maar dat is gewoon niet meer altijd het geval. Tegenwoordig zijn er steeds minder vrouwen en koppels die een kinderwens hebben en dan ook geen kinderen willen. Natuurlijk krijgen veel mensen nog steeds baby's, maar het is niet meer een vanzelfsprekend onderdeel van het leven voor iedereen.

Geen kinderwens – het stigma

Wat de reden ook mag zijn voor een kinderloos leven, niemand zou bang moeten zijn om veroordeeld te worden voor deze keuze. Er is helaas nog steeds een stigma rond dit onderwerp. Vaak krijgen mensen voor deze bewuste keuze een reactie vol ongeloof of verwarring. Zo worden ze bijvoorbeeld niet begrepen door vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen en al veel vruchtbaarheidsbehandelingen hebben gehad en daarom iedere maand hun ovulatie berekenen omdat ze ten einde raad zijn. Maar ook mensen die wel kinderen hebben kunnen onbegripvol zijn, want kinderen zijn toch het mooiste wat er is in het leven?

Zoals een vrouw het verwoordde: “Sommige vrienden denken dat mijn kat een vervanging is voor kinderloosheid - één noemt haar zelfs mijn 'fur baby '. Ik hou echt van mijn kat, maar dat is alles wat ze voor mij is. ”

Vrouwen worden egoïstisch, oppervlakkig, onvolwassen of ongelukkig genoemd en krijgen te horen dat ze zonder kinderen onvervuld zullen zijn. Of ze krijgen te horen dat ze van gedachten zullen veranderen zodra ze de juiste partner hebben gevonden. Het is niet verwonderlijk dat zes op de tien van degenen die bewust kinderloos zijn, zich door de samenleving niet begrepen voelen.

Geen kinderwens - iedereen heeft een andere reden

Waar ooit van vrouwen werd verwacht dat ze kinderen kregen, is het nu een persoonlijke keuze. Veel mensen denken dat het niet koesteren van een kinderwens te maken heeft met kosten. Een kind behoeft natuurlijk naast liefde en aandacht ook spullen zoals eten en kleding. En dat kost geld. Maar ook andere redenen worden vaak genoemd. Zo wordt ook de impact op het vrouwelijk lichaam als reden genoemd voor het niet hebben van een kinderwens. Tijdens de puberteit is het lichaam al veel veranderd en ook tijdens de overgang heeft een vrouwenlichaam wat te verduren, maar wanneer een vrouw zwanger raakt is dit al helemaal het geval natuurlijk. Daarbij is het opvoeden van kinderen niet niks: er komen veel verantwoordelijkheden bij kijken. Je bent ineens niet meer alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor het kind dat je op de wereld hebt gezet. Het rijtje is eindeloos en er zijn nog veel meer redenen waarom iemand zou besluiten om kinderloos door het leven te gaan.

Bij een vrouw die wij spraken kwam het besef dat ze geen kinderwens had pas veel later. “Oorspronkelijk wilde ik eerst mijn carrière op gang brengen. Daarna ging het om het kopen van een huis. Het kostte me jaren om toe te geven dat de tijd nooit rijp zou zijn omdat ik geen kinderwens heb. ”

Ik nam aan dat ik kinderen zou willen als ik dertig zou worden - iedereen spreekt van een 'biologische klok', maar dat voelde voor mij nooit 'echt'.

Onbereikbare, perfectionistische moedersnormen schrikken sommige vrouwen af, terwijl anderen misschien niet de drang of noodzaak voelen om een ouder te worden of niet zitten te wachten op een zwangerschap en de daarbij behorende zwangerschapssymptomen. Voor sommigen gaat het om de wens om echt onafhankelijk en vrij te zijn om te leven zoals ze willen. Anderen maken zich nog steeds zorgen over de milieu-impact van het krijgen van kinderen of hebben misschien een miskraam gehad waardoor zij nu geen kinderwens meer koesteren.

Als jij ook geen kinderwens hebt en je je verhaal en gevoelens wilt delen, gebruik dan het formulier hieronder.Geen kinderwens

Geen kinderen? Geen probleem!

Sommige mensen kunnen niet wachten om kinderen te krijgen en zijn helemaal door het dolle heen als zij ineens niet ongesteld worden, terwijl anderen weten dat het hebben van kinderen absoluut niet aan hen besteed is. En dat is oké! Ons lichaam en leven zijn van ons, dus het is aan iedereen om te beslissen welk pad hij of zij wil volgen. Leven zonder kinderen is net zo leuk als het leven met kinderen. Iedereen mag zelf kiezen wat voor soort leven hij of zij wil leven. Dit kan dus met of zonder kinderwens zijn. Ook als je nog twijfelt over een kinderwens of nog even liever helemaal niet nadenkt over het hebben van een kinderwens is het goed. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Wanneer het niet hebben van een kinderwens je toch dwars zit, kan het helpen om hier met anderen over te praten. Vraag bijvoorbeeld eens aan andere mensen zonder kinderwens wat hun beweegredenen zijn of uit je gedachten op een kinderwens forum.

Volledig assortiment producten

Bekijk het volledige assortiment producten van Libresse

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding