Baarmoederverhalen - stel is intiem
Zelfs mijn moeder geeft mij een schuld gevoel voor geen kinderwens hebben

Steeds minder mensen hebben een kinderwens

Ooit waren onze baarmoeders alleen bedoeld als kleine nestje voor baby's. Het leven volgde een voorspelbaar patroon: trouwen, samenwonen, kinderen krijgen. Maar dat is gewoon niet meer het geval. Tegenwoordig zijn er steeds minder vrouwen en koppels die een kinderwens hebben. Natuurlijk krijgen veel mensen nog steeds baby's, maar het is niet meer een vanzelfsprekend onderdeel van het leven voor iedereen.

Geen kinderwens – het stigma

Wat de reden ook mag zijn voor een kinderloos leven, niemand zou bang moeten zijn om veroordeeld te worden voor deze keuze. Er is helaas nog steeds een stigma rond dit onderwerp. Vaak krijgen deze mensen voor deze bewuste keuze een reactie vol ongeloof of verwarring.

Zoals een vrouw het verwoordde: “Sommige vrienden denken dat mijn kat een vervanging is voor kinderloosheid - één noemt haar zelfs mijn 'fur baby '. Ik hou echt van mijn kat, maar dat is alles wat ze voor mij is. ”

Vrouwen worden egoïstisch, oppervlakkig, onvolwassen of ongelukkig genoemd en krijgen te horen dat ze zonder kinderen onvervuld zullen zijn. Of ze krijgen te horen dat ze van gedachten zullen veranderen zodra ze de juiste partner hebben gevonden. Het is niet verwonderlijk dat zes op de tien van degenen die bewust kinderloos zijn, zich door de samenleving niet begrepen voelen.

Iedereen heeft een andere reden

Waar ooit van vrouwen werd verwacht dat ze kinderen kregen, is het nu een persoonlijke keuze. Veel mensen denken dat het gaat om de kosten, de impact op het vrouwelijk lichaam of de uitdaging om kinderen op te voeden. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom iemand zou besluiten om kinderloos door het leven te gaan.

Bij een vrouw die wij spraken kwam het besef dat ze geen kinderwens had pas veel later. “Oorspronkelijk wilde ik eerst mijn carrière op gang brengen. Daarna ging het om het kopen van een huis. Het kostte me jaren om toe te geven dat de tijd nooit rijp zou zijn omdat ik geen kinderwens heb. ”

Ik nam aan dat ik kinderen zou willen als ik dertig zou worden - iedereen spreekt van een 'biologische klok', maar dat voelde voor mij nooit 'echt'.

Onbereikbare, perfectionistische moedersnormen schrikken sommige vrouwen af, terwijl anderen misschien niet de drang of noodzaak voelen om een ouder te worden. Voor sommigen gaat het om de wens om echt onafhankelijk en vrij te zijn om te leven zoals ze willen. Anderen maken zich nog steeds zorgen over de milieu-impact van het krijgen van kinderen.

Als jij ervaring hebt met geen kinderwens hebben en je verhaal en gevoelens wilt delen, doe dit dan met de hashtag #baarmoederverhalen.

Baarmoederverhalen

Geen kinderen? Geen probleem!

Sommige mensen kunnen niet wachten om kinderen te krijgen, terwijl anderen weten dat het absoluut niet aan hen besteed is. En dat is oké! Ons lichaam en leven zijn van ons, dus het is aan iedereen om te beslissen welk pad hij of zij wil volgen. Leven zonder kinderen is net zo leuk als het leven met kinderen. Iedereen mag zelf kiezen wat voor soort leven hij of zij wilt leven. Dit kan dus met of zonder kinderwens zijn.

Bekijk het volledige assortiment producten van Libresse

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding