meisje op mobiel

Van schaamhaar tot hormonen, menstruatie tot acne, borsten tot stemmingswisselingen - en alles daartussenin.

Als meisje in de puberteit maakt je lichaam veel veranderingen door en die kunnen onzekerheden en vragen oproepen. Laten we daar dieper op ingaan.

Puberteit - Ben ik normaal?

Ten eerste, het is allemaal een natuurlijk proces. Het begint met veranderingen in je hersenen die de afgifte van hormonen in je eierstokken veroorzaken. Sommigen zeggen dat het de overgang is van meisje-naar-vrouw (of met welke genderidentiteit je jezelf identificeert), wat een mooie manier is om te zeggen dat je lichaam waarschijnlijk van vorm zal veranderen. Je humeur kan in een achtbaan zitten en je zult je meer bewust worden van wie je bent als persoon.

Of je nou op een dag zwanger wordt of niet, het is de manier waarop je lichaam ervoor zorgt dat je baby's kunt krijgen. Als gevolg hiervan zal waarschijnlijk je interesse in seksualiteit toenemen en een sterkere behoefte ervaren in seksuele stimulatie door middel van masturberen.

zelfverzekerd meisje

Wanneer begint de puberteit?

Misschien ga je nu door de puberteit, of verwacht je dat het binnenkort gaat beginnen. De waarheid is dat de verschillende stadia – en wanneer ze precies plaatsvinden – voor iedereen anders kan zijn. Bij meisjes begint de puberteit gemiddeld op een leeftijd van 10,5 jaar (spreiding 9-12 jaar), terwijl jongens meestal een paar jaar later beginnen [1].

De puberteit kan binnen 18 maanden klaar zijn of meerdere jaren duren. Dit verschilt per persoon.

Je kunt er naar uit kijken om in de puberteit te komen of er tegenop zien. Je zult waarschijnlijk een beetje van beide voelen. Want terwijl het opgroeien je vrijheid geeft om nieuwe dingen te ontdekken, kunnen de nieuwe verantwoordelijkheden en veranderingen in je lichaam overweldigend aanvoelen.


GIF of a girl adjusting the position of her bra - Libresse

Waarom lijken mijn borsten niet op die van haar?

Een kort antwoord hierop is: omdat het jouw borsten zijn, niet die van haar. Uiteindelijk is ieder lichaam van ons voor, tijdens en na de puberteit uniek.

Je kunt niet voorspellen hoe je borsten eruit zullen zien of hoeveel ze zullen groeien. Hoe groot jouw borsten worden is afhankelijk van de hoeveelheid klierweefsel en dat is erfelijk bepaald. We kunnen namelijk ook niet precies voorspellen hoe lang we worden of welke schoenmaat we krijgen. Lees hier meer over verschillende borsten en tepels.

Er zijn veel meisjes die onzeker zijn over hun borsten. Sommige willen ze liever groter, andere juist kleiner en de ander heeft ze liever helemaal niet. Welke maat ze ook mogen zijn, wees blij met wat moeder natuur je heeft gegeven. Het maakt je lichaam uniek en mooi zoals het is.

Lichaamsgeur, vaginale afscheiding (soms ‘die smurrie in mijn onderbroek’ genoemd die helpt om je vagina vochtig en schoon te houden), plus acne en okselhaar zijn allemaal tekenen van puberteit. Hoewel er een 'gewone' volgorde kan zijn waarin deze dingen verschijnen, is er geen 'normale' volgorde. Meestal begint je eerste menstruatie (menarche) ongeveer twee jaar nadat je borsten beginnen te groeien.

Onthoud dat menstruaties ook per persoon en per cyclus anders kan zijn. Sommige zijn licht en duren een dag, terwijl andere zwaar zijn en een week duren. Maak je geen zorgen als het bloed van kleur verandert. Het zal in het begin waarschijnlijk helderder rood zijn wanneer het snel uit de baarmoeder stroomt, en bruin of gestold als het wat ouder is en een tijdje in de baarmoeder heeft rond gehangen.


GIF of a man talking about male puberty and ejaculation - Libresse

Wat gebeurd er met hem?

Zijn penis en ballen zullen groeien, hij begint testosteron aan te maken, sperma te produceren en kan ejaculeren. Hij krijgt een stijve (vaak zonder waarschuwing). Zijn adamsappel (de opvallende knobbel in zijn nek) zal groter worden en zijn stem zal breken, dus zijn zinnen kunnen beginnen als een piep en eindigen met een grom. Meisjes komen in de puberteit dan jongens. Als je sommige veranderingen moeilijk vond, dan kun je je indenken waar jongens om je heen door heen gaan.

Veel stemmingswisselingen?

Hoewel het misschien abnormaal aanvoelt om de ene minuut te huilen en de volgende minuut in lachen uit te barsten, zijn stemmingswisselingen volkomen normaal. Je hersenen creëren nieuwe cellen en werken nieuwe manieren van denken uit. Hersenchemie verschuift sneller dan je een Snapchat kunt sturen. Dit hebben we te danken aan de veranderende hormonen.

Je emoties kunnen voelen alsof je in een draaimolen zit waar je niet uit kunt komen. Zorg ervoor dat je praat met de mensen bij wie je je op je gemak voelt en onthoud dat je moeder, zus of tante er zelf doorheen zijn gegaan. Als je er even niet meer uitkomt, kun je ook contact opnemen met de kindertelefoon voor meer hulp, informatie en ondersteuning.

Praten kan altijd
• 'Ik denk dat ik stink', 'Waarom ben ik altijd boos' of 'Waarom doen mijn tepels pijn?'. Geen vraag is dom of raar als het om de puberteit gaat, en je zult niet de eerste (of laatste) persoon zijn die deze vragen stelt.
 
• Kies iemand die je vertrouwt – je moeder, je vader, je beste vriend, een familielid. Zij zijn hier waarschijnlijk ook doorheen gegaan. De hulp die je krijgt door over je zorgen te praten, hoe groot of klein ook, is absoluut de moeite waard.
 
• Van serieus tot hilarisch, delen helpt je een heel eind om je beter te voelen. Er zijn ook boeken en video’s op YouTube die je kunnen helpen als je nog niet klaar bent om te praten. Je kunt ook een briefje onder de deur van een ouder door schuiven. Zo kun je het alsnog delen wanneer je het niet face-to-face durft te zeggen. Er is altijd iemand die voor al je hoogte- en dieptepunten klaar staat en een helpende hand biedt.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bron:

[1] Nederlands Centrum Jeugdgezondheid